- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna EKO Za građane subvencije, socijalno ugroženim šporeti na drva

Za građane subvencije, socijalno ugroženim šporeti na drva

- REKLAMA -

Računi u domaćinstvu Topalovića su drastično smanjeni u odnosu na prethodne godine, pre prelaska na grejanje gasom i zamene stolarije na porodičnoj kući.

Subvenciju loklalne samouprave od 80 hiljada dinara je dobio prošle godine građanin Užica Dragoš Topalović kako bi unapredio energetsku efikasnost porodične kuće.

 • Subvencija je mnogo značila u finansiranju stolarije jer je ukupna novčana vrednost koja iznosila za spratni deo 263 000 dinara, kazao je Topalović iz ulice IV puk spomenuvši da se domaćinstvo greje na gas poslednje dve grejne sezone.

 • Razlika u visini u iznosu od 14 600 dinara je ušteda zahvaljujući subvenciji koju smo dobili za stolariju za spratni deo, napomenuo je Dragoš.

Topalovići su do 2020. godine koristili drva i struju kako bi zagrejali kući.

 • Računi su bili jako visoki, recimo 2019. godine za struju sam izdvojio 239 000 dinara. Godinu dana ranije smo koristili drva i, otprilike, od 600 do 700 evra je bila potrošnja za drva s tim što smo imali grejanje samo na jednom spratu, kazao je on.

Sada gas kao energent greje celu kuću od 200 kvadratnih metara.

Topalović je spomenuo da manju potrošnju novca i energije očekuje nakon što urade izolaciju na ulazu kuće koja je izolovana sa svih strana.

Preporuke Ministarstva rudarstva i energetike o uštedi električne i toplotne energije, prema navodima Dragoša, Topalovići uvek primenjuju.

Od oktobra popusti u slučaju ušteda, Užičani kažu da uglavnom štede energiju(AUDIO)


Prema navodima energetskog menadžera Užica Voja Đokovića, mere energetske sanacije i energetske efikasnosti doprinose smanjenju zagađenja vazduha, većem komforu i uštedama od 25 do 30 odsto u energiji i energentima u objektu.

Preporučio je energetski menadžer da bi trebalo prvo zameniti stolariju na kućama, potom ugraditi fasadnu izolaciju i uporedo preći na energente koji manje zagađuju.

Za ugradnju termoizolacionih materijala na kućama u Užicu, međutim, nije bilo zainteresovanih privrednih subjekata u javnom pozivu lokalne samouprave.

 • Javno poziv se odnosio za celu teritoriju Republike Srbije, ali nijedan privredni subjekt se nije javio za tu meru na javni poziv, potvrdila je za Lunu članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

Finansijska podrška za oko 250 kuća i stanova

Do 30. septembra je otvoren javni poziv Grada Užica za dodelu subvencije vlasnicima porodičnih kuća koji nameravaju da energetski saniraju objekte, unaprede termički omotač, termotehničke instalacije i ugrade solarne kolektore za centralnu pripremu potrošne tople vode.

Grad Užice i Ministarstvo rudarstva i energetike su izdvojili ukupno 40 miliona dinara, pojedinačno do polovine ukupno neophodne sume sa PDV-om, za sprovođenje mera energetske sanacije u domaćinstvima do 1. marta naredne godine posredstvom izabranih privrednih subjekata.

 • Za meru zamena stolarije, maksimalan iznos povraćaja je 140 hiljada dinara, s tim što ove godine za razliku od prošle izvođači imaju obavezu da, , na zahtev fizičkih lica, urade i sve prateće radove do moleraja. Za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi građani imaju pravo na subvenciju od maksimalno 250 hiljada dinara po projektu. Subvencioniše se i nabavka i ugradnja solarnih kolektora za potrošnu toplu vodu, gde je subvencija po prijavi maksimalno 140 hiljada dinara, navela je članica Gradskog veća Jovičić.

Do 26. septembra za vlasnike porodičnih kuća i stanova u Užicu, po drugi put ove godine, otvoren je za prijavu javni konkurs za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada Užica.

 • Subvencioniše se nabavka i ugradnja kotlova na gas gde će građani koji konkurišu imati pravo subvencije od maksimalno 100 hiljada dinara, dok je za nabavku kotlova i peći na pelet subvencija maksimalno 100 hiljada a za šporete na pelet 70 hiljada dinara, predočila je gradska većnica.

Grad Užice i Ministarstvo zaštite životne sredine su opredelili ukupno 45 miliona dinara, subvenciju do polovine ukupno neophodne sume sa PDV-om po pojedinačnom projektu, za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada, zamenom energenta ili neefikasnih uređaja za loženje posredstvom javnih konkursa. 

Opredeljena sredstva nisu u potpunosti iskorišćena tokom prvog javnog poziva građanima.

Podsetimo, za više od 250 vlasnika porodičnih kuća i stanova u Užicu je odobrena subvencija posredstvom prvog ovogodišnjeg javnog konkursa prema kojem bi domaćinstva trebalo da nabave ložne uređaje do kraja godine posredstvom izabranih privrednih subjekata. Najviše je novca izdvojeno za nabavku kotlova na gas.

 • Sem što građani mogu ostvariti uštede u energentima, to izuzetno puno znači i Gradu Užicu imajući u vidu da je to jedna od najznačajnijih mera kojom smanjujemo zagađenje vazduha, istakla je gradska većnica Nada Jovičić.

Finansijska podrška za oko 250 kuća i stanova

Na raspisane javne pozive, objavljene na zvaničnom sajtu lokalne samouprave, mogu se prijaviti i građani čiji su objekti legalni ili u postupku ozakonjenja. Uslov je da su izmirili obaveze po osnovu poreza na imovinu.

 • Potrebno je da imaju elaborat geodetskih radova i projekat izvedenog stanja, osim za meru nabavke i ugradnje kotlova na gas gde je neophodno da objekat bude legalan odnosno da poseduje građevinsku dozvolu ili da je već ozakonjen, dodala je Nada Jovičić.

Koa uslov prijave je navedeno i da stambena zgrada za kolektivno stanovanje nema tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod.

– Naš cilj je smanjenje aerozagađenosti i ušteda energije, samim tim i da naši građani smanje troškove domaćinstava, rekao je gradski većnik Miodrag Petković.

Ulaganja u oblasti energetske efikasnosti, prema navodima člana Gradskog veća zaduženog za finansije Miodraga Petkovića, jedan su od prioriteta u izdvajanjima iz budžeta grada.

U gradu sa blizu 16 000 individualnih ložišta, prema ranijim procenama iz Grada Užica, primenjeno je oko 2000 mera energetske efikasnosti na kućama i u stanovima od prvog raspisanog javnog konkursa lokalne samouprave 2015. godine.

 • Zaključno sa prošlom godinom iz gradskog budžeta smo izdvojili 170 miliona dinara kao podršku građanima za neku od mera u oblasti energetske efikasnosti. Ove godine u gradskom budžetu imamo rekordan iznos od oko 120 miliona dinara za ove namene, naših i sredstava resornih ministarstava, kazao je Petković istakavši da su na tim poslovima angažovane većinom lokalne užičke firme.
 • Dakle, sav novac koji se izdvaja za ove namene zavšrava u našem gradu i reinvestira se u našem gradu, napomenuo je većnik Petković.

Podsetivši da je stanje na tržištu energenata nestabilno, te da trenutno energetski saniraju više školskih objekata u gradu, Petković je ukazao da je sada pravi momenat da i građani razmišljaju o načinima racionalne upotrebe energije.

Provetravanje energetskom sanacijom javnih objekata(AUDIO)


Socijalno ugroženim šporeti na drva

Gradsko veće Užica, na sednici 9. septembra, donelo je Pravilnik o dodeli ložnih uređaja socijalno ugroženim domaćinstvima na teritoriji grada Užica. U planu je nabavka i besplatna dodela šporeta na čvrsto gorivo sa oznakom eko-dizajna.

Pravilnikom, kako je navedeno,  regulišu se način nabavke i  uslovi  za  dodelu – donaciju  ložnih uređaja socijalno ugroženim domaćinstvima na teritoriji grada Užica u okviru projekta smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora, kojeg finansira lokalna samouprava.

 • Za realizaciju projekta smanjenja zagađenja iz individualnih izvora u gradskom budžetu opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 5.000.000 Maksimalni iznos po uređaju utvrđen je u iznosu do 100.000,00 sa PDV (ovim iznosom  obuhvaćeni su i čunkovi i prevoz do korisnika), piše u Pravilniku.

Ložne uređaje mogu dobiti domaćinstva sa teritorije Užica, sa evidencije užičkog Centra za socijalni rad, čiji ukupan mesečni prihod domaćinstva ne prelazi iznos minimalne zarade u Republici Srbiji.

Kome će šporeti biti dodeljeni, predložiće Centar za socijalni rad Užice i Zajednica udruženja osoba sa invaliditetom grada Užica. Komisija će obići domaćinstva kako bi utvrdila da li ispunjavaju kriterijume, potom sačiniti listu izabranih domaćinstava i dodeliti ložne uređaje po raspisanoj javnoj nabavci šporeta na drva sa oznakom eko-dizajna.

 • Domaćinstva koja bez naknade dobiju uređaj za loženje imaju obavezu da svoj prethodno korišćeni  šporet  daju na reciklažu ovlašćenom operateru, navedeno je u objavljenom Pravilniku.

Individualna ložišta su izvor najvećeg zagađenja vazduha tokom grejne sezone u Užicu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice iz lokalne mreže monitoringa kvaliteta vazduha, tokom 84 dana 2021. godine građani Užica su udisali vazduh prekomerno zagađen koncentracijama PM 10 čestica.

 • 2021. je prva godina u periodu monitoringa PM 10 u kojoj je srednja godišnja vrednost manja od granične vrednosti(40 µg/mᶾ), predočili su iz Zavoda za javno zdravlje podsetivši da je u Užicu je srednja godišnja vrednost za PM čestice 2021. godine iznosila 39,6 mikrograma po metro kubnom.

U poslednje četiri godine, najviše dana zagađenog vazduha ZZJZZ Užice je zabeležio 2020. godine, kada je tokom 99 dana u vazduhu bilo više čestica PM 10 od dnevno dozvoljenog.

Da bi vazduh bio u kategoriji dobrog, prekomernog zagađenja vazduha ne bi trebalo da bude više od 35 dana godišnje.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime