- REKLAMA -
3.8 C
Užice
Početna UEko Prekomerno zagađenje i u junu; prekoračili prošlogodišnje brojke? (AUDIO)

Prekomerno zagađenje i u junu; prekoračili prošlogodišnje brojke? (AUDIO)

- REKLAMA -

Vazduh u Užicu je bio prekomerno zagađen tokom četiri dana juna zbog prekoračenih dnevno dozvoljenih koncentracija zagađujućih materija PM 10, ukazali su iz Agencije za zaštitu životne sredine u mesečnom izveštaju na osnovu rezultata merenja Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici, postavljenje pored frekventne saobraćajnice, u okviru državne mreže monitoringa kvaliteta vazduha.

U maju su iz SEPA zabeležili u Užicu sedam dana kada su koncentracije zagađujućih čestica PM 10 bile veće od 50 mikrograma po metru kubnom, a od početka godine do jula ukupno 84 dana prekomernog zagađenja.

Najviše dana zagađenja, zbog povišenih koncentracija suspendovanih čestica PM 10, ove godine je bilo u užičkom vazduhu u martu, tokom 25 dana.

Prema podacima iz lokalne mreže monitoringa kvaliteta vazduha Zavoda za javno zdravlje Užice, vazduh u Užicu je 2021. godine bio prekomerno zagađen česticama PM 10 tokom 84 dana, a da bi vazduh bio u kategoriji dobrog takvih dana godišnje treba da bude manje od 35.


Prema procenama, u Užicu je oko 16 000 individualnih ložišta koja tokom grejne sezone najviše utiču na povećano zagađenje vazduha.

Ukupno 253 vlasnika porodičnih kuća i stanova u Užicu će moći da zameni ložne uređaje ili energente uz subvenciju, lokalne samouprave i Ministarstva zaštite životne sredine, do polovine ukupno neophodne sume za radove.

Finansijska podrška za oko 250 kuća i stanova

Iz Gradske kuće su najavili da će u avgustu raspisati javni konkurs za energetsku sanaciju domaćinstava i stanova na čitavoj teritoriji grada.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime