- REKLAMA -
22.9 C
Užice
Početna EKO UEko Uz zamenu stolarije i fasade, subvencije i za podove na tlu, termoizolaciju...

Uz zamenu stolarije i fasade, subvencije i za podove na tlu, termoizolaciju krovova, toplotne pumpe i solarne kolektore (AUDIO)

Do 24. jula moguća prijava privrednih subjekata, od avgusta javni konkurs za građane koji žele finansijsku podršku za energetsku sanaciju domaćinstava i stanova na čitavoj teritoriji grada

- REKLAMA -

Privredne subjekte je pozvao Grad Užice da se odazovu javnom konkursu i učestvuju u sprovođenju mera eneregetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Užica, nabavkom materijala i opreme i njihovom ugradnjom u objektima čiji će vlasnici posredno dobiti subvenciju posredstvom javnog konkursa u avgustu.

  • Prema pravilniku, javni poziv odnosi se na privredne subjekte koji se bave nabavkom i ugradnjom stolarije, spoljnih prozora i vrata, nabavkom i ugradnjom termoizolacionih materijala za zidove i podove na tlu i termoizolacionih materijala na delu krovova, ispod  krovne konstrukcije kuća, nabavkom i ugradnjom toplotnih pumpi uz prateću instalaciju i nabavkom i ugradnjom solarnih kolektora za pripremu i potrošnju sanitarne tople vode. Sve ove mere odnose se na porodične kuće, osim mere koja se odnosi na zamenu stolarije i koja se može sprovesti i u stanovima u stambenim zgradama, navela je članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić pojasnivši da javne konkurse sprovode u težnji da finansijski pomognu energetsku sanaciju stambenih objekata, unaprede energetsku efikasnost domaćinstava i povećaju korišćenje obnovljivih izvora energije.

Privredni subjekti imaju rok do 27. jula za prijavu, a potrebnu dokumentaciju mogu preuzeti sa zvanične internet stranice Grada Užica. Biće direktni korisnici subvencija. Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Užice su opredelili ukupno 40 miliona dinara za mere koje bi na kućama i u stanovima trebalo sprovesti do 11. februara 2023. godine.

Preliminarno, u 250 kuća i stanova subvencionisana zamena ložnih uređaja ili energenata

Javni konkurs za građane uslediće nakon objave konačne liste odabranih privrednih subjekata. Iz Gradske kuće su napomenuli za Radio Lunu da će javnom konkursu moći da se odazovu vlasnici objekata i u postupku legalizacije sa čitave teritorije grada, ali i raniji dobitnici subvencija za sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Prema navodima gradske većnice, prošle godine je ukupno 235 stambenih objekata u Užicu zamenilo stolariju uz finansijsku podršku Grada i ministarstva.

Od prvog raspisanog javnog konkursa lokalne samouprave 2015. godine, ukupno je na kućama i u stanovima u Užicu primenjeno oko 2000 mera energetske efikasnosti kojima, prema navodima energetskog menadžera Grada Voja Đokovića, može biti ostvarena ušteda u energiji i od 25 do 30 odsto uz domaćinsko ponašanje.

Đoković je za Lunu napomenuo da bi najbolje bilo krenuti od zamene stolarije, potom ugradnje fasadne izolacije, uz primenu poboljšanja sistema grejanja i prelazak na energente koji manje zagađuju.

Do 420.000 dinara subvencije za ugradnju solarnih panela na krovovima kuća u Užicu(AUDIO)

Gradsko veće Užica je na 127. sednici usvojilo Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova za ovu godinu kojim je predviđeno ulaganje od 50 miliona dinara.

Prirodni gas poskupeo za 12 odsto

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
22.9 ° C
22.9 °
22.9 °
39 %
6.6kmh
14 %
Uto
22 °
Sre
23 °
Čet
23 °
Pet
25 °
Sub
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime