- REKLAMA -
17.7 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Do 420.000 dinara subvencije za ugradnju solarnih panela na krovovima kuća u...

Do 420.000 dinara subvencije za ugradnju solarnih panela na krovovima kuća u Užicu(AUDIO)

Grad Užice raspisao Javni poziv za dodelu finansijske podrške vlasnicima porodičnih kuća, zainteresovanim za ugradnju solarnih panela, snage do i jednako šest kW, za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Građani treba da obezbede polovinu ukupne sume sa PDV-om

- REKLAMA -

Najviše 420.000 dinara subvencije sa PDV-om, odnosno 70.000 dinara po kilovatu instalisane snage solarnih panela, mogu dobiti vlasnici legalizovanih objekata i električnih brojila u Užicu, posredstvom Javnog poziva za ugradnju solarnih panela, kapaciteta do i jednako šest kW, i privrednih subjekata koje je Grad nedavno odabrao na javnom konkursu.

  • Sugrađani koji žele da učestvuju u pilot projektu moraju(prim. aut. na poslednjem računu) imati ubeleženu potrošnju od 30 kilovat-časova na električnom brojilu, napomenula je članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić. Prema njenim navoidma, javnom pozivu se mogu odazvati i građani koji su prethodnih godina koristili subvencije lokalne samouprave za druge mere energetske efikasnosti, izuzev onih koji su u prethodne dve godine odustali od finansijske podrške nakon potpisivanja ugovora za sprovođenje tih mera.
  • Za solarne panele kapaciteta preko 6  kW razliku do ukupne vrednosti radova prema predračunu izabranog privrednog subjekta snosiće domaćinstva, piše u javnom pozivu uz navedene uslove pod kojim lokalna samouprava novac prenosi izvođaču radova.

Podsetimo, Gradsko veće, nakon predloga komisije i javnog konkursa, sredinom aprila je predočilo listu devet privrednih subjekata iz Srbije(u čijoj su delatnosti proizvodnja, usluge i radovi na energetskoj sanaciji stambenih objekata) koji mogu ugrađivati solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe domaćinstava na teritoriji Užica.

Grad Užice i Ministarstvo rudarstva i energetike su krajem 2021. godine potpisali ugovor za subvencionisanje ugradnje solarnih panela na domaćinstvima u gradu i za tu meru opredelili ukupno četiri miliona dinara. U pitanju je pilot projekat.

  • Cilj sprovođenja mere energetske sanacije putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Užica, pisalo je u javnom pozivu privrednim subjektima uz napomenu da privredni subjekti treba da daju garanciju od minimum pet godina za inventar i minimum deset godina na solarne panele.

Javni poziv građanima traje do 30. juna. Dokumentacija, uz informativnu brošuru, dostupna je na sajtu Grada Užica i na portirnicama gradske uprave u Užicu i Sevojnu. Usmene konsultacije zainteresovanih sa predstavnicima Odeljenja za zaštitu životne sredine su moguće u njihovim prostorijama u Petra Ćelovića bb, četvrtkom i petkom od 10 do 11 časova.

Podsetimo, aprila prošle godine Narodna skupština Republike Srbije je usvojila  Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da omogući povećanje učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije.

–  Kao važna novina Zakona je veće uključivanje građana u energetsku tranziciju uvođenjem instituta kupca-proizvođača, tako da će građani moći da postavljanjem solarnih panela na krovovima proizvode električnu energiju za svoje potrebe, time umanje račun za utrošenu električnu energiju, a viškove plasiraju u mrežu, naveli su tada iz Vlade Srbije.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković je nedavno navela da se razmatra uvođenje obaveze postavljanja solarnih panela za sve objekte u novogradnji, čime bi svaka zgrada u Srbiji koristila obnovljive izvore energije.

Mihajlović: Srbija može da postane regionalni lider u procesu dekarbonizacije


Na krovu doma Bratislava Vidanovića iz Pirota, po struci IT stručnjaka, postavljena je solarna elektrana snage deset kilovata uz investiciju od oko 1000 evra po kilovatu za koju očekuje da će biti povraćena za oko deste godina. Vidanović je Tanjugu pojasnio da korišćenjem solarnih panela, hibridnog auta i električnog motocikla teže da svede potrošnju domaćinstva na najmanju moguću meru.


Energetska kriza, dodatno podstaknuta ratom u Ukrajini i prethodnim promenama na tržištu energenata u svetu, ozbiljno će doprineti globalnoj recesiji, rastu cena energenata, posebno električne energije i proizvodnji na svetskom nivou što će dalje imati uticaj i na domaću privredu, izjavio je nedavno predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež navodeći kao rešenje brži prelazak na obnovljive izvore energije, korišćenjem solarnih panela i toplotnih pumpi.

Osnivač i direktor kompanije Nova commodities koja se bavi snabdevanjem i prekograničnom trgovinom električnom energijom, kako je prenela agencija Beta, napomenuo je da prognoze stručnjaka u Evropi govore da bi u narednih devet godina tržišna cena električne energije mogla da se kreće u rasponu od 90 do 130 evra za megavat-sat.

PKS: Кriza na tržištu energenata traži od privrede prelazak na obnovljive izvore energije

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
17.7 ° C
17.7 °
17.7 °
81 %
1.9kmh
62 %
Sub
28 °
Ned
28 °
Pon
30 °
Uto
31 °
Sre
24 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime