- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Srbija i region Mihajlović: Srbija može da postane regionalni lider u procesu dekarbonizacije

Mihajlović: Srbija može da postane regionalni lider u procesu dekarbonizacije

- REKLAMA -

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, rekla je  da su za dugoročnu energetsku bezbednost neophodni energetska tranzicija i veće korišćenje zelene energije i da Srbija može da bude regionalni lider u procesu dekarbonizacije.

“Važno je da svakodnevno pričamo o životnoj sredini i o tome koje korake je država preduzela da smanji emisije štetnih gasova. Postavili smo temelje donošenjem novog zakonodavnog okvira, jer sve počinje zakonima, i time pokazali opredeljenje i delima, ne samo rečima”, rekla je Mihajlović na godišnjoj konferenciji o zaštiti životne sredine “Serbia goes green” u Skupštini grada Beograda.

Dodala je da bez zakona nema ni investicija, nema ni razvoja, bez obzira na otpor i opstrukcije na koje se nailazi.

Srbija, kako je rekla, prvi put ima Zakon o korišćenju OIE i Zakon o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti.

“Naši zakoni su potpuno uskladjeni sa EU standardima, ali ne samo zato što smo na putu ka članstvu u EU, već zato što je to osnova modernih i zdravijih rešenja”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je Ministarstvo pripremilo i novi plan investicija sa projektima vrednim ukupno 35 milijardi evra, sa težištem na obnovljive izvore energije (OIE) i izgradnju hidroelektrana.

Do 420.000 dinara subvencije za ugradnju solarnih panela na krovovima kuća u Užicu(AUDIO)

“Izradjujemo i nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike koji će odrediti put naše energetike u narednih 20, 30, 40 godina. Naša vizija je da do 2050. godine budemo potpuno dekarbonizovana zemlja”, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima plan je da Srbija do 2030. godine poveća procenat energije, dobijene iz OIE, konkretno iz energije sunca i vetra i da se taj procenat sa trenutnih 3,5 odsto podigne na bar 15 odsto, a da se istovremeno smanjuje proizvodnja iz termosektora.

Drugi, kako je rekla, podjednako važan deo kao što je normativni i strateški okvir jeste i zajednički, društveni konsenzus.

“Da svi zajedno razmišljamo o tome da je neophodno da smanjimo potrošnju, da povećamo štednju energije i da o životnoj sredini govorimo u svim sferama, da deca od malih nogu shvate značaj životne sredine”, rekla je Mihajlović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime