- REKLAMA -
20.6 C
Užice
Početna Srbija i region EKO PKS: Кriza na tržištu energenata traži od privrede prelazak na obnovljive izvore...

PKS: Кriza na tržištu energenata traži od privrede prelazak na obnovljive izvore energije

- REKLAMA -

Energetska kriza, dodatno podstaknuta ratom u Ukrajini i prethodnim promenama na tržištu energenata u svetu, ozbiljno će doprineti globalnoj recesiji, rastu cena energenata, posebno električne energije i proizvodnji na svetskom nivou što će dalje imati uticaj i na domaću privredu, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je na konferenciji “Biznis trends” u Beogradu rekao da bi privrednici mogli da preduzmu niz poteza u suočavanju s problemom visokih cena energenata, navodeći da je jedno od rešenja brži prelazak na obnovljive izvore energije korišćenjem solarnih panela i toplotnih pumpi.

Subvencije i za toplotne pumpe, ložni uređaji i za socijalno ugrožene

“Postoje procene da će zbog krize energenata, pre svega gasa, koji balansira proizvodnju struje u većini zemalja EU, na primer u Nemačkoj, sadašnja kriza ozbiljno doprineti recesiji i padu proizvodnje. I to na nas ima i te kako uticaj, pošto je to tržište na koje najviše izvozimo”, rekao je Čadež na panelu “Bolja kontrola troškova, uredjenije tržište i veća efikasnost” u razgovoru sa Nenadom Savićem, osnivačem i direktorom kompanije “Nova commodities” koja se bavi snabdevanjem i prekograničnom trgovinom električnom energijom.

https://www.srbija.gov.rs/vest/623329/zelena-tranzicija-novi-izvor-nacionalne-i-energetske-moci.php

Savić je kazao da prognoze stručnjaka u Evropi govore da bi u narednih devet godina tržišna cena električne energije mogla da se kreće u rasponu od 90 do 130 evra za megavat-sat.

“Tržište električne energije je u problemu. Pokazalo se neadekvatnim da ispuni svoju osnovnu funkciju i odgovori na ono što se dešava. Tri stvari ga karakterišu enormni rast cena koji je do sada nezabeležen, zatim enormna volatilnost (raspon i brzina kretanja cena), i te razlike su nova realnost i u tom smislu je sve teže odrediti u kojem će pravcu tržište ići, a treći faktor je niska likvidnost“, naveo je Savić.

Podsetio je da je tržišna cena električne energije na berzama počela da raste prošle godine u aprilu i maju i da se od tada ne zaustavlja.

Evropska komisija, po njegovim rečima, ima mehanizme da obori cenu električne energije, ali je za sada odlučila da to ne učini zbog bržeg procesa dekarbonizacije u EU, prelaska na obnovljive izvore energije i smanjenja zavisnosti od ruskog gasa.

Mihajlovićeva u Beču: Energetska bezbednost najvažnija globalna tema, zelena agenda ključna za energetsku stabilnost i bezbednost

“Ušli smo u novo doba, u novu realnost. Cene koje smo imali pre kovida su prošlost i više se neća vraćati na taj nivo”, smatra Savić.

Podsetio je da je EPS u ugovorima s kupcima na komercijalnom tržištu do 30. juna ove godine ponudio cenu za privredu od 75 evra po megavat-satu u nameri da zaštiti industriju i napomenuo da je to neekonomska cena jer je vrednost tog “istog proizvoda” u vreme kada je doneta ta odluka bila na tržištu 310 evra.

Izabrali privredne subjekte za ugradnju solarnih panela u Užicu

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
75 %
0.4kmh
42 %
Uto
21 °
Sre
30 °
Čet
26 °
Pet
29 °
Sub
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime