- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region Od oktobra popusti u slučaju ušteda, Užičani kažu da uglavnom štede energiju(AUDIO)

Od oktobra popusti u slučaju ušteda, Užičani kažu da uglavnom štede energiju(AUDIO)

- REKLAMA -

Zaradite novac štednjom, poručio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavljujući da će država izaći sa predlogom štednje električne energije i da će popusti, kao stimulacije ušteda, važiti od oktobra. Utrošak elektične energije porediće sa istim mesecima prethodne godine.

  • Predlog će biti da svi koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju popust od 10 odsto. Takođe, onima koji smanje potrošnju između 20 i 30 odsto, osim što će za toliko manje platiti račun, država će dati dodatni popust od 20 odsto i to će kumulativno biti ne manje od 43 odsto. Ko bude imao smanjenje od 30 odsto, dobiće popust od 30 odsto na inače toliko umanjenu cenu, objasnio je Aleksandar Vučić, a prenela Vlada Srbije na zvaničnom sajtu.

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike je preporučilo državnim i javnim ustanovama i institucijama, lokalnim samoupravama, preduzećima u državnom vlasništvu, privredi i domaćinstvima da do 31. marta 2023. godine primenjuju ponašanje koje, kako su naveli, štedi energiju, novac i jača energetsku bezbednost države.

Prema navodima ministarke Zorane Mihajlović, domaćinstva, sa oko 42 odsto, predstavljaju potencijalno najveće potrošače energije na dnevnom nivou.

Pitali smo građane Užica da li racionalno koriste električnu i toplotnu energiju.

Primena preporuka Ministartsva za smanjenje potrošnje, kako je ukazala Mihajlović, mogu da donesu uštede od 15 odsto.

Prema navodima Ministarstva rudarstva i energetike, dnevna potrošnja električne energije u Srbiji je u letnjem periodu oko 90 gigavat-sati dnevno, a u zimskom periodu 120 gigavat-sati dnevno.

Pojedini stručnjaci u javnosti poručuju nadležnima da bi pomogli i novi stručni kadrovi u EPS-u imajući u vidu gubitke električne energije u mreži od 13 odsto.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da državne ustanove, lokalne samouprave i javna preduzeća treba da budu primer i prvi počnu sa smanjenjem potrošnje električne i toplotne energije.

Institucijama, javnim preduzećima i privredi je dat rok do 15. septembra da naprave planove za štednju električne energije.

Podsetimo, na instruktivnim obukama, započetim 2018.godine, domarima u školama i vrtićima širom Srbije su predočeni konkretni predlozi domaćinskog odnosa prema energiji i načini adekvatnog postupanja prilikom održavanja sistema koji vode do smanjenja potrošnje i većeg komfora.

U Užicu su se pre nekoliko godina učenici osnovnih škola upoznali sa osnovnim znanjima o energetskoj efikasnosti i prednostima njene primene u okviru takmičarske, edukativne igre. Društvenu igru Igraj za energiju i istoimeni priručnik za nastavnike je osmislila Nemačka organizacija za međunarodnu sarandju GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, u okviru srpsko-nemačke saradnje i projekta Energetska efikasnost u zgradarstvu.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime