- REKLAMA -
15.2 C
Užice
Početna UEko Od oktobra gas umesto mazuta u zdravstvenim ustanovama

Od oktobra gas umesto mazuta u zdravstvenim ustanovama

- REKLAMA -

Od naredne grejne sezone koristiće gas umesto mazuta za zagrevanje tri zdravstvene ustanove, ukupno oko tri hiljade kvadratnih metara Centra za majku i dete, Tuberkuloznog dispanzera i Doma zdravlja.

  • Posle niza poteškoća koje smo imali u realizaciji tendera, uspeli smo da izaberemo izvođača radova i danas sa zadovoljstvom mogu da kažem da je gasni generator postavljen. Značaj ovog projekta za grad je što je još jedan kotao na mazut prebačen na gas i što će automatski doći do smanjenja aerozagađenja u samom centru grada, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Za postavljanje gasnog generatora, jačine 1,2 megavata za potrebe grejanja tri zdravstvene ustanove u Užicu, prema navodima iz Gradske kuće, Kancelarija za javna ulaganja je opredelila 12,6 miliona dinara, dok je iz gradskog budžeta izdvojeno 1,4 miliona.

Mazut prethodnih godina u zdravstvenim ustanovama

Podsetimo, radovi na postavljanju tog gasnog generatora su prvi put najavljeni oktobra 2020. godine kada je rečeno da će 2021. godine postaviti gasni generator za tri zdravstvene ustanove u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

Gasni generator za zdravstvene ustanove(FOTO)


Poslednje grejne sezone i u periodu povećanog aerozagađenja, kako je za Radio Lunu navela direktorka užičkog Doma zdravlja Danijela Marinković, u periodu od 15. oktobra 2021. godine do 15. aprila 2022. godine Centar za majku i dete beleži više od 1030 inhalacija dece do i predškolskog uzrasta i 455 inhalacija dece školskog uzrasta.


Gas će grejati od sledeće grejne sezone i prostorije vrtića Bambi nakon što je postavljen gasni generator.

Podsetimo, uz dva miliona iz gradskog budžeta, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo četiri miliona dinara za rekonstrukciju kotlarnice vrtića Bambi u Užicu, posredstvom Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2021. godini. Ostatak potrebnog novca je obezbedila lokalna samouprava.

Gasni generator postavljaju i u vrtiću Poletarac na Rakijskoj pijaci u okviru sanacije i rekonstrukcije energetske efikasnosti objekata u Užicu uz finansijku podršku Vlade Švajcarske Konfederacije(SECO) i Ministarstva rudarstva i energetike. Za zagrevanje prostorija vrtića Poletarac do sada su upotrebljavali ugalj i drva.

Od 7. jula deca u Poletarcu, od grejne sezone grejanje vrtića gasom(AUDIO)

 

  • Obezbeđena su sredstva i za gradnju gasnog generatora u sportskoj hali u Velikom parku. Ministarstvo zaštite životne sredine je dodelilo sedam miliona dinara, dok će Grad opredeliti 4,1, milion. Veoma brzo očekujemo realizaciju i ovog projekta, dodala je gradonačelnica Užica.

Oko 150 000 evra posredstvom programa EU PRO, podsetimo, Evropska unija je uložila u unapređenje energetske efikasnosti zgrade užičkog pozorišta, izgrađene šezdesetih godina prošlog veka.

Foto screenshot/ izvor https://www.eupro.org.rs/lsu/uzice

Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović za Radio Lunu je nedavno napomenuo da je kotlarnica stara koliko i pozorište, te da je poslednjih deset godina na dnevnom redu i plan konverzije kotlarnice na gas. On je naveo da za grejanje objekta potroše oko 50 tona mazuta svake grejne sezone, uz poveću potrošnju električne energije.

Prema navodima članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić, u toku je izrada tehničke dokumentacije kako bi umesto mazuta koristili drugi energent za grejanje zgrade užičkog Narodnog pozorišta.

  • To je, u suštini, najkomplikovaniji sistem grejanja- jedna manja kotarnica u centru grada, a jedna od većih zagađivača. Kada budemo rešili taj problem, pokazaće se izuzetno bolji rezultati kvaliteta vazduha u centru grada, napomenula je članica Gradskog veća Jovičić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, vazduh u Užicu je 2021. godine bio prekomerno zagađen česticama PM 10 tokom 84 dana, od čega 75 dana u grejnoj i devet dana van grejne sezone sa koncentracijama PM 10 većim od dnevno dozvoljenih.

  • To je najbolji rezultat po pitanju mera koje Grad sprovodi u prethodnih 20 godina, naglasila je Jovičić.

Provetravanje Užica: Situacija bolja, ali nije zadovoljavajuća(AUDIO)

Grad Užice, podsetimo, od 2015. godine sufinansira zamenu fasade, stolarije, ložnih uređaja i energenata u individualnim domaćinstvima koji su, kako je podsetila Jovičić, najveći zagađivači vazduha u urbanoj zoni.

Preliminarno, u 250 kuća i stanova subvencionisana zamena ložnih uređaja ili energenata

Grad Užice je juče objavio na veb stranici preliminarnu listu sa blizu 260 vlasnika porodičnih kuća i stanova za subvencionisanje do polovine potrebnog novca za nabavku i ugradnju kotlova na gas i pelet i toplotnih pumpi sa PDV-om. Potencijalni korisnici subvencije imaju rok od osam dana za žalbe i u narednih deset dana treba da izaberu sa konačne liste privrednog subjekta koji će im nabaviti i ugraditi ložne uređaje. Konačna lista uslediće potom.

Grad Užice i Ministarstvo zaštite životne sredine, podsetimo, izdvojili su ukupno 45 miliona dinara za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada, zamenom energenta i zamenom neefikasnih uređaja za loženje.

  • Glavni cilj i prioritet nam je da u gradu Užicu dišemo što čistiji i kvalitetniji vazduh, a to ćemo postići jedino na taj način što ćemo i dalje subvencionisati mere energetske efikasnosti i što ćemo raditi na svim ostalim aktivnostima, poput izgradnje kotlarnice na Međaju, nastavku radova na obilaznici oko Užica i gasifikaciji još većeg broja individualnih domaćinstava, kazala je gradonačelnica Užica dodavši da najveću podršku resornih ministarstava očekuju za izgradnju kotlarnice na Međaju.

Rekordna isporuka toplotne energije tokom grejne sezone, tokom leta sanacije

JKP Gradska toplana ima 12 postrojenja, devet koja koriste gas, dva na drvni pelet i jednu kotlarnicu na mazut.

Blok Zlatibor, drugu po veličini kotlarnicu JKP Gradske toplane, koja zagreva blizu 130 000 kvadratnih metara površine, planiraju da ugase izgradnjom postrojenja na gas, kapaciteta 36 megavata, na prostoru između Autobuske i Železničke stanice na Međaju.

Direktor JKP Gradska toplana Branko Filipović je nedavno rekao za Radio Lunu da bi firma PEM do leta trebalo da izradi projektno – tehničku dokumentaciju i napomenuo da projekat Međaj predviđa rad u pet faza, izgradnju kotlarnice, toplovoda, infrastrukturnog mosta, trafostanice i merno- regulacione stanice.

Počela rekonstrukcija toplovoda u Topličkoj ulici

JKP Gradska toplana je isporučila tokom poslednje grejne sezone rekordnih 149 kilovat časova po metru kvadratnom toplotne energije što je, prema navodima direktora Branka Filipovića, rezultiralo potrošnjom od 5,1 milion normalnih kubika gasa, 2 300 tona mazuta i 180 tona peleta.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light rain
15.2 ° C
15.2 °
15.2 °
90 %
1.8kmh
100 %
Ned
17 °
Pon
17 °
Uto
23 °
Sre
22 °
Čet
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime