- REKLAMA -
10.7 C
Užice
Početna EKO UEko Tender raspisan, gas od sledeće godine

Tender raspisan, gas od sledeće godine

- REKLAMA -

Nakon usaglašavanja tenderske dokumentacije i saglasnosti Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima na projektnu dokumentaciju, otvoren je tender za izgradnju gasnog generatora za potrebe grejanja užičkog Doma zdravlja, Centar za majku i dete i Tuberkulozni dispanzer.

–   Očekujemo da nakon završetka tenderske dokumenatacije, početkom sledeće godine, uvedemo izvođača u radove, kaže za Radio Lunu i RAM mrežu direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović. Prema ranijim najavama, radovi bi trebalo da traju 45 dana.

Gasni generator, jačine 1, 2 megavata, biće smešten iza Doma zdravlja.

Zdravstvene ustanove u centru grada trenutno za grejanje koriste mazut.

Foto iz arhive Radio Lune

–   Projekat izgradnje gasnog generatora je bitan jer će se njegovim korišćenjem smanjiti čestice sumpora i čađi u samom centru grada, naglasio je Maksimović. 

Vlada Republike Srbije je opredelila 12, 6 miliona za gradnju gasnog generatora u Užicu. Lokalna samouprava obezbediće ostatak potrebnog novca za projekat ukupne vrednosti oko 14, 5 miliona.

Umesto mazuta, gas u zdravstvenim ustanovama grada

 

Trenutno se za grejanje Opšte bolnice koristi mazut.

Maksimović navodi da će studija izvodljivosti pokazati najbolje alternativno rešenje za zagrevanje Zdravstvenog centra Užice.

–    Postoji više ideja, verovatno će kotlarnica biti na gas. Razmišljalo se i o uvođenju sečke, za čije je odlaganje potreban veći prostor, dodaje Maksimović navodeći da bi ovih dana trebalo da bude završen i predstavljen generalni projekat rekonstrukcije Zdravstvenog centra Užice sa studijom izvodljivosti.

 

Istraživanje: Skoro pola miliona dece umrlo zbog zagađenja vazduha tokom 2019.

 

Najmanje 476.000 novorođenčadi je tokom 2019. godine umrlo zbog zagađenja vazduha, posebno u Indiji i podsaharskoj Africi. U skoro tri četvrtine slučajeva zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuvanje, pokazala je najnovija studija o zagađenju vazduha prilikom čije su izrade korišćeni podaci dva američka instituta, Instituta za zdravstvene posledice i Instituta za evaluaciju zdravlja.

Prema autorima studije, sve više je dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju vazduha tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prevremeno.

–      Iako se polako i stalno smanjuje zavisnost domaćinstava od goriva lošeg kvaliteta, zagađenje vazduha je i dalje ključni faktor smrti te dece, ocenio je predsednik Instituta za zdravstvene posledice Den Grinbaum.

Zagađenje vazduha je tokom 2019. prouzrokovalo smrt 6,7 miliona ljudi širom sveta što je, kako se dodaje, četvrti vodeći uzrok smrtnosti, prenela je izvor Beta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine, uzrok smrti 11.500 umrlih u Republici Srbiji povezan je sa zagađenjem vazduha.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
few clouds
10.7 ° C
10.7 °
10.7 °
74 %
2kmh
19 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
22 °
Pon
23 °
Uto
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime