- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Umesto mazuta, gas u zdravstvenim ustanovama grada

Umesto mazuta, gas u zdravstvenim ustanovama grada

- REKLAMA -
Projektna dokumentacija za izgradnju gasnog generatora za potrebe grejanja tri objekta je, kažu, kompletna. Novac obezbeđen.

Manje čađi od sledeće godine

Užički Dom zdravlja, Centar za majku i dete i Turberkulozni dispanzer od sledeće godine koristiće gas umesto mazuta za grejanje, potvrdio je za Radio Lunu i RAM mrežu direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović.

–     Završena je projektna dokumentacija i dobijena je dozvola za izgradnju gasnog generatora, projekta vrednog 14, 5 miliona dinara, istakao je Maksimović navodeći da je Vlada Republike Srbije opredelila 12, 6 miliona, a da će ostatak novca obezbediti lokalna samouprava.

–    Ovih dana se očekuje raspisivanje tendera, u dogovoru sa Kancelarijom za javna ulaganja, dodao je Maksimović.

Početkom decembra, prema najavama, biće poznato ko će 45 dana potom izvoditi radove na izgradnji gasnog generatora, jačine 1, 2 megavata.

Maksimović je podsetio da je pre nekoliko godina, sa Kosovskom ulicom, rekonstruisan i toplovod od Doma zdravlja do Centra za majku i dete. Iza Doma zdravlja biće izgrađen gasni generator.

 

Podsetimo, zdravstvene ustanove u centru grada trenutno za grejanje koriste mazut.

Podsetimo, prethodnih grejnih sezona pažnju građana je privlačio crni dim koji se povremeno izdizao iznad Dečjeg dispanzera. U njemu se sa prvim danima grejne sezone duplira broj poseta dece sa respiratornim infekcijama, pa i broj inhalacija. Na disajne puteve najmlađih pacijenata utiče i aerozagađenje.

Zagađenje vazduha je tokom 2019. prouzrokovalo smrt 6,7 miliona ljudi. Zagađen vazduh, kako se dodaje u studiji, četvrti je vodeći uzrok smrtnosti u svetu.

foto arhiva Radio Lune

 

–   Projekat izgradnje gasnog generatora je bitan jer će se njegovim korišćenjem smanjiti čestice sumpora i čađi u samom centru grada, naglasio je Maksimović. 

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime