- REKLAMA -
2.9 C
Užice
Početna EKO UEko Provetravanje Užica: Situacija bolja, ali nije zadovoljavajuća(AUDIO)

Provetravanje Užica: Situacija bolja, ali nije zadovoljavajuća(AUDIO)

Poslednje grejne sezone, kako je za Radio Lunu navela direktorka užičkog Doma zdravlja Danijela Marinković, u periodu od 15. oktobra 2021. godine do 15. aprila 2022. godine Centar za majku i dete beleži više od 1030 inhalacija dece do i predškolskog uzrasta i 455 inhalacije dece školskog uzrasta.

- REKLAMA -

Od početka juna ove godine, Automatska merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine u Omladinskoj ulici u Užicu je zabeležila veće vrednosti suspendovanih čestica PM 10 od dnevno dozvoljenih tokom četiri dana, 23. i 22. juna, 3. i 4. juna, prema početnim, nepotvrđenim podacima.

U mesečnim izveštajima, pak, iz SEPA su predočili da je tokom sedam dana maja, 15 dana aprila, 25 dana marta, 14 dana u februaru i 19 u januaru ove godine u vazduhu u Užicu bilo više čestica PM 10 od dnevno dozvoljenih koncentracija od 50 mikrograma po metru kubnom. Podaci se odnose na Automatsku mernu stanicu iz državne mreže monitoringa postavljene u Omladinskoj ulici, pored glavne, prometne saobraćajnice.

Satni, neprovereni, podaci o aerozagađenju sa Automatske merne stanice su i van grejne sezone vidljivi u realnom vremenu na displeju na gradskom trgu.

RCC: Građani Zapadnog Balkana zbog zagađenja vazduha gube godinu dana života

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice iz lokalne mreže monitoringa, građani Užica su udisali vazduh sa prekoračenim dnevno dozvoljenim koncentracijama PM 10 tokom 84 dana 2021. godine, 99 dana 2020. godine, 86 dana 2019.-te i tokom 94 dana 2018. godine, uglavnom tokom grejne sezone.

Preliminarno, u 250 kuća i stanova subvencionisana zamena ložnih uređaja ili energenata

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
45 %
1.8kmh
15 %
Pon
0 °
Uto
8 °
Sre
5 °
Čet
2 °
Pet
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime