- REKLAMA -
7.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Medijsko sklonište: Delegacija EU u UE(VIDEO)

Medijsko sklonište: Delegacija EU u UE(VIDEO)

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčić Štamcar i 16 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država u dvodnevnoj poseti Užicu, Sjenici i Novom Pazaru, lokalnim samoupravama u kojima su, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovedeni projekti unapređenja infrastrukture i konkurentnosti lokalnih privreda

- REKLAMA -

#medijskosklonište

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčić Štamcar i 16 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država tokom posete Užicu su obišli zgradu Narodnog pozorišta, delimično renoviranu novcem Evropske unije, potom sa predstavnicima gradskog rukovodstva razgovarali o zajedničkim projektima.

Poštovanjem svih principa Evropske unije i prilagođavanjem politici Evropske unije unapredićemo ravnomerni razvoj grada, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević najavljujući da će do kraja meseca Grad potpisati dva ugovora, za rekonstrukciju Antituberkuloznog dispanzera i otvaranje vrtića u selu Karan, za koje su odobrena sredstva iz EU PRO Plus programa.

Prema navodima gradonačelnice, zajednički projekti sa EU doprinose poboljšanju kvaliteta života građana Užica.

–  Adekvatna komunalna infrastruktura, zaštita životne sredine, veća energetska efikasnost i viši kvalitet zdravstvenih, socijalnih, komunalnih usluga i očuvanje kulturno – istorijskog nasleđa su naši zajednički ciljevi u koje smo u prethodnom periodu, zajedno sa EU, uložili negde oko 2, 1 milion evra. (…) Nemamo nikakvu dilemu, želimo da što pre postanemo deo evropske porodice. Zajedno sa Ministarstvom za evropske integracije i Vladom Republike Srbije radićemo još intezivnije na ispunjavanju svih uslova koji su nam neophodni, poručila je gradonačelnica Užica.

Prema navodima Mateje Norčić Štamcar, delegacija Evropske unije od 2016. godine obilazi mesta u Srbiji kako bi proverili na šta je potrošen novac evropskih obveznika. U Užicu smo se uverili, kako je navela Norčić Štamcar, da delimo evropske vrednosti.

Foto V.K.

–  Za nas je Užice lep primer gde smo videli da Evropska unija pomaže što se tiče infrastrukture, zdravstva, edukacije, prekogranične saradnje, izdvajanja novca za srednja i mala preduzeća kojima na taj način kreiramo i nova radna mesta. (…) Sve to su lepi primeri gde vidimo kako Evropska unija pomaže Srbiji na njenom putu ka našoj proširenoj porodici gde se na lep način celo društvo transformiše i na neki način se lakše preuzimaju obaveze koje proističu iz članstva koje sledi, navela je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji dodavši da će  naredni put obići i hidroelektranu Pod gradom i užičku srednjovekovnu tvrđavu čija je rekonstrukcija i konzervacija usledila nakon pomoći Evropske unije oko regulacije dokumentacije.

Dijalog ministara EU, Zapadnog Balkana i Turske

Evropska unija, prema rečima zamenice šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, veliki je i najveći donator Srbije na evropskom putu.

Sa 40 miliona evra, Evropska unija podržava aktivnosti EU PRO Plus programa.
–  Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS, podsetili su iz EU Info mreže.

Finansijskom podrškom EU posredstvom EU Pro Plus programa, podržaće 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije i, prema najavama, pomoći obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Podrška EU Pro Plus i za projekte u Zlatiborskom okrugu

Podsetimo, posredstvom EU PRO Plus programa, Evropska unija uložiće po 179 370 evra za rekonstrukciju Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu u Užicu i za rekonstrukciju i proširenje vrtića (657 m2 ) u Karanu. U renoviranje Dispanzera za plućne bolesti i tuberkulozu u Užicu, zgrade izgrađene šezdesetih godina prošlog veka, Grad će uložiti oko 260 400 evra, dok će oko 206 550 evra izdvojiti za poboljšanje uslova rada i kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja za 55 dece i osam zaposlenih u Karanu.


U pozorištu i dalje mazut, u planu grejanje na gas

Foto J.P.

Oko 150 000 evra posredstvom programa EU PRO, podsetimo, Evropska unija je uložila u  unapređenje energetske efikasnosti zgrade užičkog pozorišta čiji je idejni tvorac profesor Stanko Mandić. Kako su podsetili iz EU Info mreže, zgrada Narodnog pozorišta je izgrađena 1961. godine i uvrštena je u Svetski leksikon arhitekture.

Foto screenshot/ izvor https://www.eupro.org.rs/lsu/uzice

Foto J.P.

Foto V.K.

Zgradu Narodnog pozorišta i dalje zagreva mazut, oko 50 tona svake grejne sezone, uz poveću potrošnju električne energije. Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović za Radio Lunu je naveo da je u planu konverzija kotlarnice, stare koliko pozorište.

–  Konverzija sa mazuta na gas je već deset godina na dnevnom redu i još nismo završili projektovanje, napomenuo je Stamatović dodavši da je potrebno obnoviti i krov zgrade i zameniti sedišta u sali pozorišta.

Foto V. K.

Zgradu Narodnog pozorišta je najavio da će ponovo obići zamenik ambasadora Francuske u Beogradu Fatih Akcal, zadovoljan što Užice ulaže i u kulturu i što ima Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda kojem namerava da prisustvuje.


Delegacija EU i u Sjenici i Novom Pazaru

Foto J.P.

Delegacija Evropske unije u Srbiji tokom popodneva će razgovarati sa predsednikom opštine Sjenica Munibom Mujagićem i posetiti preduzeće Azra 1975 koje se bavi proizvodnjom odeće, a koje je uz bespovratna sredstva EU nabavilo nove mašine i tako unapredilo proizvodnju i otvorilo nova radna mesta.

Sastanak delegacije sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, potom i sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog veća Jasminom Curić, iz EU Info mreže su najavili za četvrtak. Istog dana posetiće preduzeće Balta NP u čijem je fokusu obrada drveta, a koje je EU podržala u okviru aktivnosti usmerenih na unapređenje konkurentnosti malog biznisa u Srbiji.

EU opredelila tri miliona evra podrške malom biznisu za nabavku opreme i uvođenje usluga

Do 30. juna je otvoren javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima u 99 lokalnih samouprava za koju je Evropska unija opredelila tri miliona evra.

Info-sesije o Javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
7.2 ° C
7.2 °
7.2 °
97 %
1.4kmh
100 %
Sre
13 °
Čet
11 °
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
11 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime