- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Srbija i region Podrška EU Pro Plus i za projekte u Zlatiborskom okrugu

Podrška EU Pro Plus i za projekte u Zlatiborskom okrugu

Sa više od 5,5 miliona evra posredstvom EU PRO Plus programa, Evropska unija će podržati 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije i, prema najavama, pomoći obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije

- REKLAMA -

Dispanzer za plućne bolesti i tuberkulozu u Užicu biće rekonstruisan sa ukupno blizu 440 000 evra, od čega je više od 179 300 evra podrška EU PRO Plus programa, najavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević pojasnivši da će Grad izdvojiti oko 260 400 evra za radove na objektu.

Dispanzer je izgrađen šezdesetih godina prošlog veka pruža, između ostalog, zdravstvenu zaštitu i obolelima od kovida-19.


Finansijskom podrškom EU posredstvom EU Pro Plus programa, najavljuju rekonstrukciju i proširenje vrtića u užičkom naselju Karan, rekonstrukciju zgrade Predškolske ustanove Paša i Nataša u Novoj Varoši, upostavljanje pešačke zone u urbanom, istorijskom centru Bajine Bašte u ulici Kneza Milana Obrenovića, uređivanje prostora oko Spomenika prirode Visibaba – stabla lužnjaka u okviru kompleksa Savinac u Požegi, rehabilitovanje i adaptaciju Parka narodnih heroja u prijepoljskoj opštini, uspostavljanje sistema za prikupljanje nusproizvoda životinjskog porekla u Sjenici.


–  Podrškom realizaciji ovih projekata lokalne infrastrukture Evropska unija direktno doprinosi boljem životu stanovništva u Srbiji kroz rekonstrukciju javnih objekata koja ne samo da će poboljšati njihovu funkcionalnost i usluge koje pružaju stanovništvu već će biti unapređena i energetska efikasnost, pristupačnost kao i zaštita životne sredine i urbana mobilnost, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da podrška Evropske unije u okviru EU PRO Plus programa predstavlja opipljiv doprinos stvaranju jednakih uslova za obrazovanje i odrastanje dece, unapređenje kvaliteta i dostupnosti komunalnih, zdravstvenih i socijalnih usluga.

–  Održivi teritorijalni razvoj je važna strateška tema u celoj Evropi. Srbija deli taj cilj i evropske integracije, odnosno naše usklađivanje sa politikama EU, upravo su instrument koji može na najbolji način da doprinese smanjenju nejednake razvijenosti na teritoriji naše zemlje, kao i stvaranju mogućnosti za bolji život i rad za sve one koji žele da ostanu u svojim lokalnim sredinama, rekla je ministarka za evropske integracije.

Prema navodima EU Pro Plus prorama, Evropska unija sa 40 miliona evra podržava aktivnosti EU PRO Plus programa radi doprinosa ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

–  Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije, napomenuli su u saopštenju iz EU Pro Plus programa.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime