- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna EKO UEko Od 7. jula deca u Poletarcu, od grejne sezone grejanje vrtića gasom(AUDIO)

Od 7. jula deca u Poletarcu, od grejne sezone grejanje vrtića gasom(AUDIO)

Više od 400 mališana u Užicu i dalje na listi čekanja za vrtiće. Nakon 740 primljenih zahteva nedavno upisano blizu 250 mališana. Direktorka Predškolske ustanove Užice Veselinka Jovanović je napomenula da je osnivač saglasan da za 20 odsto povećaju kapacitete grupa u objektima u kojima ima raspoloživih mesta. Dodatni spisak primljene dece u užičke vrtiće biće poznat do sledeće nedelje

- REKLAMA -

Gasni generator je postavljen u vrtiću Poletarac na Rakijskoj pijaci u okviru sanacije i rekonstrukcije energetske efikasnosti objekata u Užicu.

Uveden je gasni generator, spušteni su plafoni, zamenjena stolarija i deo radijatora uz finansijsku podršku od 1,8 miliona evra Vlade Švajcarske konfederacije(SECO) i Ministarstva rudarstva i energetike, prema navodima gradonačelnice Užica Jelena Raković Radivojević.

  • To je projekat koji sprovodimo da bi imali što manju emisiju štetnih gasova, da imamo smanjenje aerozagađenja, a sa druge strane da imamo i finansijsku uštedu zbog smanjenja potrošnje energije, naglasila je gradonačelnica Užica.

Objekat je energetski sanirala firma Kredo iz Vranja uz podizvođače.

Za zagrevanje prostorija vrtića Poletarac, prema navodima direktorke Predškolske ustanove Užice Veselinke Jovanović, do sada su upotrebljavali čvrsta goriva, ugalj i drva.

  • Doći će do velike uštede energije zato što je stolarija prethodno bila u jako lošem stanju i objekat se teško zagrevao, posebno tokom hladnih zimskih dana. Sada će sigurno do 40 odsto biti ušteda u grejanju u odnosu na prethodni period, kazala je za Radio Lunu Veselinka Jovanović.

Oko 280 mališana, tokom izvođenja radova na energetskoj sanaciji prethodnih meseci, boravili su u četiri objekta Predškolske ustanove Užice. U vrtić Poletarac će ponovo od 7. jula.

Ples za kraj druženja u vrtiću(VIDEO)

U vrtiću Poletarac je neophodna zamena unutrašnje stolarije i postojećeg nameštaja.

  • Prema Pravilniku o novim uslovima upisa dece i opremanju predškolskih ustanova, predviđen je nameštaj koji bi trebalo da postoji u svakom objektu. To smo krenuli delimično da radimo, u nekim sobama. Planiramo svake godine da se menja deo po deo i prilagođavaćemo nameštaj potrebama dece i svih korisnika ustanove, dodala je za Lunu direktorka Predškolske ustanove Užice.

Od 11 objekata Predškolske ustanove Užice, tri će zagrevati na struju tokom grejne sezone, dok će za grejanje ostalih koristiti gas kao energent.

  • S tim što imamo u planu da i ostala tri objekta pređu na grejanje na gas, napomenula je direktorka Predškolske ustanove Užice.

Švajcarska vlada i Ministarstvo rudarstva i energetike, podsetimo, pomažu Užicu da energetski sanira objekte obrazovnih ustanova, OŠ Nada Matić i osnovne škole u Krvavcima i Gostinici(sa oko 25 miliona iz gradskog budžeta).

  • Povrh ovog projekta, 17 miliona dinara je Grad Užice opredelio iz budžeta za zamenu stolarije u osnovnoj školi u Karanu. Radovi će biti završeni do 1. septembra, napomenula je gradonačelnica Raković Radivojević dodavši da je urađen projekat proširenja vrtića Neven i da će, po potpisivanju ugovora sa predstavnicima Evropske unije i programa EU PRO Plus, adaptirati i vrtić u Karanu, prema najavama, do kraja godine.

Foto screenshot https://euproplus.org.rs/ sa liste programa koje će sufinansirati Evropska unija posredstvom EU PRO Plus

Podsetimo, direktorka Predškolske ustanove Užice je ranije predočila za Radio Lunu da je u planu dogradnja vrtića Neven kako bi smeštajne kapacitete uvećali za 55 mesta, dok će u Karanu biti dve grupe mališana, ukupno do 60 mesta.


Do kraja godine krov na vrtiću na Carini

Foto izvor Grad Užice

Nakon završenih pripremnih, prva faza građevinskih radova na izgradnji vrtića na Carini počeće sledeće nedelje, prema najavama gradonačelnice Užica.

  • Izabran je izvođač radova. Do kraja ove godine nam je cilj da završimo grube građevinske radove, da objekat ozidamo, da se on ukrovi, da se stavi stolarija, dok će ostali radovi biti u toku sledeće godine. Sredstva za prve radove su obezbeđena iz budžeta grada, a iskreno se nadamo podršci države i Vlade Republike Srbije za drugu fazu radova i nadamo se da će vrtić biti završen sledeće godine, rekla je gradonačelnica.

Prema ranijim navodima iz Gradske kuće, nov objekat Predškolske ustanove Užice na Carini imaće mesta za oko 200 mališana.


Od oktobra gas umesto mazuta u zdravstvenim ustanovama

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime