- REKLAMA -
3.8 C
Užice
Početna UEko Prodisali vozači otvaranjem ulice, a građani?

Prodisali vozači otvaranjem ulice, a građani?

- REKLAMA -

Do Dovarja od Narodnog muzeja od petka je moguće i vozilima. Pušten je za saobraćaj deo Dimitrija Tucovića od kružnog toka ka Dovarju, nakon što su asfaltirali ulicu posle rekonstrukcije kišne kanalizacione mreže, u dužini od oko 475 metara. Od 21. juna je radove izvodio konzorcijum predvođen MPP Jedinstvom iz Sevojna i trebalo je da urede ulicu za 60 kalendarskih dana, odnosno pre septembra. Od 9. oktobra je vozilima moguće i kružnim tokom kod Narodnog muzeja. Gradili su ga radnici JP Putevi Užice, uporedo sa rekonstrukcijom dela glavne ulice ka Dovarju.

Rasterećen saobraćaj u gradu, otvaranjem glavne ulice do Dovarja

Iz lokalne samouprave su na početku radova istakli da će novi kružni tok i semaforisani pešački prelazi smanjiti gužve i poboljšati bezbednost učesnika u saobraćaju. Danas bilo i sudaranja automobila na tom potezu. https://www.radioluna.info/novi-kruzni-tok-u-uzicu-kako-pravilno-i-bezbedno-kruznim-tokomfoto/ –  Sa ovim projektom dobićemo ubrzanje saobraćaja u samom centru grada, a osim toga dugoročno ćemo rešiti problem aerozagađenja, rekla je u junu gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Zbog gradnje kružnog toka sa Cvetnog trga uklonjena dva stabla, stara oko 50 godina, a po završetku radova posađeno blizu 20 sadnica oko kružnog toka

Saobraćajno opterećenje je među bitnim faktorima koji utiču na zagađenje vazduha, navedeno je u Planu kvaliteta vazduha grada Užica od 2018. do 2023. godine uz napomenu da to opterećenje predstavlja broj vozila i pešaka koji u određenom vremenskom intervalu prolaze određenim putnim presekom.

Dimitrija Tucovića, Nikole Pašića, Omladinska i ulica Miloša Obrenovića među najfrekventnijim u gradu, vozilima često opterećeni i trotoari


Kružni tok moguć i na vrhu Dovarja?


Podsetimo, u Planu kvaliteta vazduha grada Užica su izneli delove master rada autora Nevene Pavlović i naveli podatak da je pilot istraživanje iz 17. maja 2017. godine pokazalo da u proseku oko 1 150 vozila na sat prolazi četvorokrakom raskrsnicom ulica Dimitrija Tucovića – Karađorđeva- Banjička-Miloša Obrenovića.

Foto screenshot iz Plana kvaliteta vazduha

Tom raskrsnicom za šest sati brojanja je prošlo više od 6 930 vozila, uglavnom putničkih automobila, najviše ujutru od 7 do 9 i od 16 do 17 sati.

Prema navodima iz Plana kvaliteta vazduha, veće gužve i vremenski gubici usled dužeg vremena prolaska kroz raskrsnicu su u direktnoj vezi sa potrošnjom goriva i sa porastom zagađenja vazduha.

Foto iz arhive

 Sa aspekta troškova zagađenja vazduha, gradnja kružnog toka je navedena kao najpovoljnija varijanta od predloženih rešenja za poboljšanje uslova odvijanja saobraćaja na toj raskrsnici iznad nedavno završene rekonstruisane glavne ulice.


Iz vozila u vazduh


U ukupnim emisijama azotnih oksida tokom 2019. godine u Srbiji, drumski saobraćaj je bio na drugom mestu sa doprinosom od 19 odsto. Drumski saobraćaj je emitovao i šest odsto ukupnih emisija suspendovanih čestica PM 10 u Srbiji tokom 2019. godine, ukazali su iz Agencije za zaštitu životne sredine u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine.

Doprinos različitih sektora ukupnim emisijama azotnih oksida i suspendovanih čestica PM 10 u Republici Srbiji u 2019. godini (Foto screenshot SEPA Godišnji izveštaj za 2020. godinu)


U Užicu zagađenje vazduha raste i zadržava se u periodu grejne sezone. Međutim, van grejne sezone, dominantan je uticaj saobraćaja na kvalitet vazduha u gradu. –  Van grejne sezone su vrednosti ispitivanih zagađujućih materija veoma retko iznad graničnih vrednosti i može se zaključiti da je kvalitet vazduha van grejne sezone zadovoljavajući. Van grejne sezone koncentracije suspendovanih materija PM 10 su ispod srednje godišnje vrednosti, naveli su za Radio Lunu iz Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Užice. Podsetimo, pored učestalog saobraćaja i autobuskog stajališta u parku u Omladinskoj ulici u Užicu se nalazi Automatska merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine.

Stanica je označena kao traffic zbog blizine frekventne ulice i uticaja saobraćaja na aerozagađenje. Neproverene podatke o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu, pa i suspendovanih čestica PM 10, kod Omladinske ulice SEPA objavljuje na svom sajtu u realnom vremenu i zanavlja ih na svakih sat

–  Posmatrajući koncentracije zagađujuće suspendovane materije PM 10 van grejne sezone, uočava se značajno povećanje satnih vrednosti u periodu 6 do 8 sati i od 13 do 17 sati. To dokazuje povezanost saobraćaja i vrednosti suspendovanih čestica PM 10, napomenuli su iz ZZJZ Užice.


Koje su glavne vrste zagađivača koje potiču iz vozila?

– Specifične zagađujuće materije poreklom od izduvnih gasova motornih vozila predstavljaju značajan indikator zagađenosti vazduha, posebno sa aspekta formiranja letnjeg smoga. Ugljen monoksid, azotovi oksìdi, lako isparljivi ugljovodonici i formaldehid su zagađujuće materije značajne za praćenje aerozagađenja van grejne sezone. Suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5 i čađ su veoma važni u praćenju uticaja saobraćaja na kvalitet vazduha, ali to su opšti zagađivači. Smatra se da ne postoji usko specifična zagađujuća materija isključivo povezana samo sa izduvnim gasovima motornih vozila. U zemljama Evrope prati se koncentracija BC (black carbon) kao zagađujuća materija koja je povezana sa frekvencijom saobraćaja. Zakonska regulativa evropskih zemalja još nije definisala granične vrednosti, naveli su za Radio Lunu načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Olivera Janjić, specijalista higijene, i specijalista toksikološke hemije Dragan Čučković iz Zavoda za javno zdravlje Užice.


Van grejne sezone u Užicu, prema navodima iz Zavoda za javno zdravlje, nema prekoračenja vrednosti sadržaja azot dioksida i čađi. –  U prethodnih šest meseci, u periodu van grejne sezone, bilo je ukupno devet dana sa vrednostima suspendovanih čestica PM 10 iznad granične vrednosti: dva epizodna perioda od pet i tri dana i jedan izdvojen — 8. maj. Višednevno povećanje dnevne vrednosti suspendovanih čestica PM 10 je u direktnoj vezi sa prirodnim aerozagađenjem tj. prisustvom saharskog peska u vazduhu iznad teritorije naše zemlje koji je uočio i RHMZ Srbije, ukazali su iz Zavoda za javno zdravlje Užice.  

Zavod za javno zdravlje Užice svakog dana u toku godine prati količine zagađujućih materija – sumpor dioksida, azot dioksida, čađi i suspendovanih čestica PM 10 u vazduhu. Mesečno ispituju ukupne taložne materije. Ispitivanja obavljaju po osnovu ugovora sa Gradom Užice i Ministarstvom zaštite životne sredine.

Zavod za javno zdravlje Užice, u okviru lokalne mreže monitoringa, svakodnevno na mernom mestu između parka kod Narodne biblioteke i javnog parkirališta u ulici Kralja Petra I uzorkuje i ispituje sadržaj suspendovanih čestica PM 10 u vazduhu. –  Analizom rezultata ispitivanja sadržaja teških metala u PM 10 u 2020. godini procenjen je uticaj saobraćaja na aerozagađenje okó 6,5% na mernom mestu Biblioteka, naveli su iz užičkog Zavoda za javno zdravlje dodavši zaključak da na tom mernom mestu saobraćaj nije uticajan izvor zagađujućih materija u vazduhu. Statističkom analizom podataka o sadrżaju metala u suspendovanim česticama PM 10, Zavod za javno zdravlje Užice procenjuje udeo različitih izvora zagađenja vazduha. –  Uticaj saobraćaja se odrażava na prisustvo azotnih oksida, ugljen monoksida, benzo (a) pirena, kao i suspendovanih čestica i teških metala u njima. U izduvnim gasovima motornih vozila najviše ima azotnih oksida (oko 34%), ugljovodonika (27%) i oko 20% ugljen dioksida, a ponekad se u izduvnim gasovima nalazi i olovo usled dodavanja olova u pojedine tipove benzina. Ovi podaci jasno ukazuju na to da je šteta koju proizvode izduvni gasovi usled sagorevanja goriva u motornim vozilima izrazito velika, naveli su specijalisti iz Zavoda za javno zdravlje Užice Janjić i Čučković.

Rastinje kao alternativa ogrevnom drvetu(AUDIO)?

Kamioni svakodnevno Omladinskom ulicom u centru grada

Iz Grada Užica su naveli na zvaničnom sajtu da se na teritoriji Užica ukrštaju dva značajna evropska putna koridora E763 i E761 i značajni državni putevi. Napomenuli su da saobraćaj u Užicu predstavlja značajan izvor zagađenja vazduha zbog kotlinskog položaja grada. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović su prilikom nedavnih poseta Užicu najavili da će 2022. godine početi, a u toku dve naredne godine i završiti, gradnju obilaznice oko Užica, na trasi državnog puta prvog B reda broj 28.

Potpisani ugovori, do 2024. godine obilaznice oko Užica, Požege i Loznice

Prema navodima iz Plana kvaliteta vazduha od 2108. do 2023. godine, obilaznica bi trebalo da izmesti tranzitni saobraćaj iz centra grada, smanji saobraćajne gužve, broj teretnih vozila koja prolaze kroz centar i umanji emisije zagađujućih materija poreklom od saobraćaja. Među predloženim merama za smanjenje zagađenja do 2023. godine je i izrada Studije uticaja saobraćaja na zagađivanje vazduha u gradu.

Najgora ocena za vazduh u Užicu i Kosjeriću tokom 2020. godine

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime