- REKLAMA -
0.1 C
Užice

Obišli deo trase buduće obilaznice

Izgradnja obilaznice oko Užica, na trasi državnog puta prvog B reda broj 28, strateški je projekat Grada Užica. Zahvaljujući Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću koji su prepoznali značaj projekta, doći će i do sprovođenja, istakla je gradonačelnica Užica prilikom obilaska dela trase buduće obilaznice

- REKLAMA -

Radna grupa za izgradnju obilaznice oko Užica sastaće se sledećeg petka.

Na drugom po redu sastanku, prema rečima direktora JP Užice razvoj Nikole Maksimovića, pokušaće detaljnije da sagledaju procenjenju vrednost radova i projektnu dokumentaciju koju je, po tada važećem zakonu, uradio Institut za puteve 1993. godine.

Maksimović je objasnio da se u Užicu prikuplja potrebna planska i projektna dokumentacija kako bi se što pre pristupilo izmeni i dopuni postojećeg projekta i našlo rešenje za izradu nove dokumentacije

Most iznad kanjona reke Đetinje, dug 252 metra, prema rečima Maksimovića, biće među važnijim novim projektnim zadacima i najveća investicija u celokupnom projektu.

–  Radiće se i nova geomehanička i geotehnička ispitivanja, dodao je Maksimović.

Obilaznica oko Užica biće duga četiri kilometra i 846 metara. Na čitavoj trasi su rešeni imovinsko- pravno odnosi.

Buduća obilaznica oko Užica se nalazi na delu koji obuhvata tri planska dokumenta, planove generalne regulacije Bela Zemlja i Turica i Prostorni plan grada Užica

Radovi na oblaznici oko Užica su započeti 1993. godine, nastavljeni 2006. i obustavljeni dve godine kasnije zbog tehničkih problema oko gradnje mosta i nisu nastavljeni zbog nedostatka novca

Gradonačelnica je navela da je projektovana vrednost radova veća od 15 miliona evra. 

Prema ranijim najavama zvaničnika, radovi na izgradnji obilaznice oko Užica biće finansirani novcem iz republičkog budžeta.

Sa prvog sastanka Radne grupe u Beogradu su poručili da projekat obilaznice oko Užica ima nacionalni značaj i da je u vrhu prioriteta resornog ministarstva i Vlade Republike Srbije.

Do kraja ove godine, kako je ranije rekla gradonačelnica, trebalo bi da bude gotova nova tehničko- projektna dokumentacija. Nakon dobijanja građevinske dozvole, prve mašine na terenu očekuju sledeće godine.

–  Obilaznica će rešiti višegodišnji problem aerozagađenja koji nastaje kao posledica uticaja saobraćaja. Njome ćemo rešiti bezbednost saobraćaja u gradu i ubrzati protok saobraćaja kroz centar grada tako što ćemo izmestiti tranzit, pa autobusi, kamioni i šleperi više neće prolaziti pored osnovne škole i kroz centar grada, istakla je gradonačelnica Užica.

Umesto centrom, kamioni će ići magistralnim putem ka Zlatiboru. Prema navodima Nikole Maksimovića, razmatra se mogućnost da i građanima koji žive u Turici bude omogućen pristup magistralnom putu ka Zlatiboru na delu buduće Sinjevačke petlje.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
89 %
5.7kmh
90 %
Sub
-1 °
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime