- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Najgora ocena za vazduh u Užicu i Kosjeriću tokom 2020. godine

Najgora ocena za vazduh u Užicu i Kosjeriću tokom 2020. godine

- REKLAMA -

Vazduh u Užicu i Kosjeriću je bio prekomerno zagađen 2020. godine usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 i i svrstan je u treću(najlošiju) kategoriju kvaliteta, ukazuje Godišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine Agencije za zaštitu životne sredine.


Prema izveštaju SEPA, u Užicu(59 µg/m3) i Kosjeriću(56 µg/m3) su 2020. godine premašene godišnje granične vrednosti zagađujućih materija supendovanih čestica PM 10 od 40 mikrograma po metru kubnom.

I srednje godišnje vrednosti suspendovanih čestica PM 2, 5(25 µg/m3) su bile prekoračene na stanicama u Kosjeriću(38µg/m3) i Užicu(33 µg/m3).

 

Zagađen vazduh najmanje četiri meseca 


Tokom 134 dana prošle godine u vazduhu u Užicu je bilo čestica PM 10 više od dnevno dozvoljenog(50 mikrograma po metru kubnom).

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Valjevo(sa 138) i Užice(sa 125 dana) prednjače po broju dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti PM 10 u zimskim mesecima.

Najveće koncentracije zagađujućih PM 10 u Užicu su zabeležene u januaru, februaru, novembru i decembru 2020. godine.

Kosjerić tokom prošle godine beleži 126 dana sa prekoračenjima dnevnih graničnih vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM 10.

Godišnji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine ukazuje da je u Srbiji od individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW poticalo više od 67 odsto ukupnih emisija PM 2,5 i više od polovine(51%) emisija suspendovanih čestica PM 10.          U vazduhu je bilo suspendovanih čestica i zbog poljoprivrede bez stočarstva, kao drugog značajnijeg izvora zagađenja, zbog sektora industrije i drumskog saobraćaja koji je emitovao oko pet odsto ukupnih emisija suspendovanih čestica P,M 10 i PM 2,5. (Foto V.K.)

Rezultati merenja benzo(a)pirena u suspendovanim česticama PM 10 tokom 2020. godine su pokazala da je u Užicu(3 ng/m3)prekoračena ciljna vrednost (1 ng/m3), podaci su Agencije za zaštitu životne sredine.

Za ocenu kvaliteta vazduha u Užicu su koristili podatke sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici koja je deo državnog monitoringa, ali i rezultate iz lokalne mreže monitoringa koju sprovodi Zavod za javno zdravlje Užice.

Za praćenje kvaliteta vazduha Zavodu za javno zdravlje Užice 1, 8 miliona dinara

Podsetimo, na mernoj(traffic) stanici u Omladinskoj ulici su od prošle godine pokrenuta automatska merenja suspendovanih čestica PM 10 i PM 2, 5, pa su i u realnom vremenu dostupni(preliminarni) podaci o koncentracijama tih zagađujućih materija u vazduhu.

Prikazujući trend kvaliteta vazduha, iz SEPA su podsetili da je u poslednjih pet godina vazduh u Užicu prekomerno zagađen zbog povećanih koncentracija PM 10 i PM 2,5 koje, pokazuju studije, negativno utiču po zdravlje stanovništva.

Podsetimo, nadležno Ministarstvo je 2020. godine Užicu dalo saglasnost na Plan kvaliteta vazduha od 2018. do 2023. godine. Sem tog dokumenta, Užice ima i Kratkoročni akcioni plan zaštite kvaliteta vazduha sa definisanim merama i preporukama za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Na Zlatiboru najviše vrednosti polena trava

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
88 %
2.1kmh
34 %
Sre
11 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
2 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime