- REKLAMA -
23.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Za praćenje kvaliteta vazduha Zavodu za javno zdravlje Užice 1, 8 miliona...

Za praćenje kvaliteta vazduha Zavodu za javno zdravlje Užice 1, 8 miliona dinara

Zavod za javno zdravlje Užice je među 17 zavoda za javno zdravlje i instituta sa čijim je predstavnicima ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nedavno potpisala ugovore o dodeli ukupno 25, 5 miliona dinara za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u ovoj godini.

- REKLAMA -

Zavod za javno zdravlje Užice je dobio od Ministarstva zaštite životne sredine više od 1, 8 miliona dinara za kontrolu kvaliteta vazduha na teritoriji grada Užica i u opštini Priboj.

–  Sredstva su namenjena za poslove kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Užica, za merno mesto PIO(merenje koncentracija sledećih zagađujućih materija: sumpor dioksid, azot dioksid, čađ, ukupne taložne materije sa analizom teških metala i ukupne suspendovane materije sa analizom teških metala) i na teritoriji opštine Priboj, za merno mesto stomatološka ambulanta Priboj(merenje koncentracija sledećih zagađujućih materija: sumpor dioksid, azot dioksid, čađ i ukupne taložne materije sa analizom teških metala), navela je za Radio Lunu dr Olivera Janjić, specijalista higijene, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Užice.

Prema navodima iz ZZJZ Užice, monitoring kvaliteta vazduha u Užicu ove godine biće identičan sa 2020. godinom kada je ta zdravstvena ustanova sa Ministarstvom zaštite životne sredine potpisala ugovor vredan više od 2,1 milion dinara.

–  Monitoring kvaliteta vazduha u Priboju i Arilju je unapređen u 2021. godini sa aspekta praćenja koncentracija suspendovanih čestica PM 10, dodali su iz Zavoda za javno zdravlje Užice navodeći da će sledeće godine razmatrati plan unapređenja mreže kontrole kvaliteta vazduha u Užicu.

Svakodnevno prate koncentracije zagađujućih materija sumpor dioskid, azot dioksid i čađ u vazduhu.

–  Mesečno se ispituju ukupne taložne materije, a osam nedelja, ravnomerno raspoređenih tokom godine, obavlja se ispitivanje ukupnih suspendovanih čestica, navela je načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Užice.

Podsetimo, ZZJZ Užice svake godine prati i analizira kvalitet vazduha u Užicu i u sklopu lokalne mreže monitoringa po osnovu ugovora sa lokalnom samoupravom.

–  Merna mesta su Gradska biblioteka, Krčagovo, Sevojno. Finansijska vrednost poverenih poslova je 1.680.162,00 dinara, navela je Olivera Janjić.

Napomenula je da, po osnovu ugovora sa Gradom Užicem, ispituju koncentracije suspendovanih čestica PM 10 svakog dana u toku godine.

Tokom grejne sezone na zvaničnom sajtu ustanove objavljuju proverene rezultate o aerozagađenju iz lokalne mreže monitoringa, ali sa najmanje danom zakašnjenja.

Aerozagađenje povećano tokom grejne sezone

Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić za Radio Lunu je nedavno navela da je u toku procedura za postavljanje displeja na gradskom trgu sa informacijama o stanju vazduha u realnom vremenu. Prema najavama, prikazivaće tokom grejne sezone satne, neproverene rezultate kvaliteta vazduha sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici.

–  Ministarstvo zaštite životne sredine, Agencija za zaštitu životne sredine, obavlja ispitivanje sumpor dioksida, azot dioksida, ugljen monoksida, suspendovanih čestica PM 10 i PM 2, 5 na mernom mestu Automatska merna stanica u Omladinskoj ulici u Užicu, podsetili su za Lunu iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Automatska merna stanica u Omladinskoj, u sklopu državne mreže monitoringa, postavljena je 2015. godine u okviru projekta IPA 2012. Okarakterisana je kao traffic, odnosno kao saobraćajna merna stanica jer se nalazi pored frekventne ulice, autobuskog stajališta. U blizini merne stanice je i kotlarnica na mazut Blok Zlatibor JKP Gradska toplana.

Postavljanje displeja sa podacima o aerozagađenju, podsetimo, inicirali su građani, među kojima i doktor nauka arhitekture računara Vladimir Marjanović, pokretač sajta Air Užice, sa ciljem da javnost bude svesna u kom je periodu tokom grejne sezone povećano zagađenje vazduha.

Građani su tokom grejnih sezona na sajtu SEPA(i Air Užice) mogli da prate preliminarne, satne rezultate o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu sa Automatske merne stanice u Omladinskoj.

Nakon provere podataka, podsetimo, Agencija za zaštitu životne sredine objavljuje godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha u Srbiji, u mestima koja imaju postavljene merne stanice.

Kvalitet vazduha u Srbiji se kontroliše na ukupno 37 mernih mesta u okviru državne mreže monitoringa koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da je unapređenje kvaliteta vazduha jedan od glavnih prioriteta resornog ministarstva.

Rekla je da će sledeće grejne sezone biti poznati podaci u kojoj je meri poboljšan kvalitet vazduha u lokalnim sredinama u kojima se subvencionišu mere energetske efikasnosti.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo 14 miliona dinara kako bi građani Užica nabavili kotlove ili etažne peći na pelet, posredstvom javnog konkursa lokalne samouprave.

Blizu 790 građana Užica, vlasnika kuća i stanova u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni, odazvalo se nedavno završenom javnom konkursu za primenu mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama za šta je Grad Užice izdvojio 40 miliona dinara iz gradskog budžeta.

U Kraljevu potpisani ugovori za sufinansiranje mera energetske efikasnosti

Grad Užice i Ministarstvo rudarstva i energetike su opredelili po devet miliona dinara kako bi se mere energetske efikasnosti mogle primeniti i na porodičnim kućama u četvrtoj zoni i stanovima na teritoriji grada Užica.

Novac i za mere energetske efikasnosti na objektima u četvrtoj zoni

Vlasnici porodične kuće ili stana u jednoj od četiri stambene zone u Priboju, posredstvom javnog konkursa koji traje do 21. jula, mogu dobiti do 70 000 dinara za zamenu individualnih ložišta energetski efikasnijim kotlovima, pećima i šporetima.

Za javni konkurs Opštine Priboj, koji teži smanjenju aerozagađenja povećanjem energetske efikasnosti individualnih ložišta, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo tri miliona dinara, a lokalna samouprava dva miliona iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine.

Priboj: Ukupno pet miliona za zamenu peći i kotlova

Podaci Zavoda za javno zdravlje Užice, predočeni Radio Luni u decembru, ukazuju da je u Užicu i 2020. godine, kao i pretprošle, vazduh bio u trećoj, najlošijoj kategoriji kvaliteta vazduha zbog prekomernog zagađenja.

Vujović: Usvojena nova uredba u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
60 %
4.6kmh
0 %
Sub
24 °
Ned
36 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime