- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Priboj i Kosjerić: Lošiji vazduh tokom grejne sezone

Priboj i Kosjerić: Lošiji vazduh tokom grejne sezone

- REKLAMA -
Šta pokazuju merenja užičkog Zavoda za javno zdravlje?

 

Kvalitet vazduha u Priboju i Kosjeriću se pogoršava sa početkom grejne sezone, tvrde iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Svakodnevno u Priboju na jednom mernom mestu ispituju koncentracije čađi, sumpor- dioskida i azot-  dioksida.

–         U decembru, od 25 merenja, sedam je bilo preko granične vrednosti. U novembru je bilo čak 16 dana sa vrednostima čađi iznad granične vrednosti, navodi za RAM mrežu načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ Užice dr Olivera Janjić.

–         U periodu do 1. decembra, nije bilo dana sa prekoračenjem vrednosti sumpor- dioksida i azot- dioksida, ali je u prvih 11 meseci bilo 25 dana sa povećanim vrednostima čađi, iznad graničnih vrednosti. Granična vrednost je 50, a maksimalno prekoračenje je bilo 78 mikrograma čađi po metru kubnom, dodaje Janjić podsetivši da se mesečno ispituju koncentracije taložnih materija.

–         Ako govorimo o ispitivanju taložnih materija, u januaru su zabeležene prekoračene vrednosti iznad graničnih vrednosti, dodaje Janjić poručivši da problemi Priboja sa kvalitetom vazduha nisu toliko izraženi kao u pojedinim mestima u Srbiji. 

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/Pribojdobromestozazivot/22029/priboj-u-drustvu-razvijenih-svetskih-opstina.html
http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/Pribojdobromestozazivot/21780/biomasom-menjaju-ekolosku-sliku.html

Sa hladnim danima i grejnom sezonom opada kvalitet vazduha u Kosjeriću.

Zavod za javno zdravlje Užice 56 puta godišnje ispituje koncentracije ukupnih suspendovanih čestica, kako navodi Janjić, uglavnom u martu, julu, septembru i decembru.

–         U decembru su tri dana bila sa povišenim vrednostima suspendovanih čestica iznad graničnih vrednosti, navodi Janjić podsetivši da užički Zavod za javbo zdravlje ispituje prisustvo taložnih materija na šest mernih mesta u Kosjeriću.

–         Ne može se reći da ima nekih posebnih specifičnosti, odnosno neusaglašenosti sa zakonskom regulativom, odgovara Janjić istakavši da će u januaru biti poznati detalji izveštaja o kvalitetu vazduha u Kosjeriću.

Zavod za javno zdravlje Užice će do kraja januara predočiti godišnji izveštaj o kvalitetu vazduha i u Užicu, gradu koji, takođe, sa grejnom sezonom beleži porast aerozagađenja.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
61 %
7.4kmh
99 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

1166 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime