- REKLAMA -
-3.7 C
Užice
Početna UEko Novac i za mere energetske efikasnosti na objektima u četvrtoj zoni

Novac i za mere energetske efikasnosti na objektima u četvrtoj zoni

Za sada je poznato da se konkursu mogu odazvati vlasnici legalizovanog stambenog objekta u četvrtoj zoni koji su u potpunosti izmirili poreske obaveze

- REKLAMA -

Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Užice su opredelili po devet miliona dinara kako bi se mere energetske efikasnosti mogle primeniti i na porodičnim kućama u četvrtoj zoni i u stanovima na teritoriji grada Užica.

Član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnosti i turizam Nada Jovičić je navela da će lokalna samouprava u petak potpisati ugovor sa Ministarstvom za energetsku sanaciju stambenih objekata i da potom sledi raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, a onda i konkurs namenjen građanima.


Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nedavno navela da će sa 66 lokalnih samouprava potpisati ugovore o zameni stolarije, odnosno primeni Zakona o racionalnoj potrošnji energije i energetskoj efikasnosti.

Istakavši da će mere doprineti da se smanje potrošnja energije, ali i troškovi građana za električnu i toplotnu energiju, Mihajlović je najavila da će Ministarstvo u septembru ponovo raspisati poziv lokalnim samoupravama i da će 50 odsto sredstava obezbediti država.


Pogled na Užice/9.novembar 2020. godine

Podsetimo, blizu 790 građana Užica, vlasnika kuća i stanova u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni, odazvalo se nedavno završenom javnom konkursu lokalne samouprave.

Za ovogodišnji javni konkurs i podsticaj u primeni mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama Grad Užice je opredelio 40 miliona dinara iz gradskog budžeta, dok je Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo 14 miliona.

Oko 1100 vlasnika porodičnih kuća u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni Užica je dobilo tokom prethodnih pet godina subvenciju za nabavku kotlova na gas i kotlova ili etažnih peći na drvni pelet, za materijal, opremu i za radove na ugradnji izolacije spoljnih zidova ili stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima.

Procenjuje se da je u Užicu najviše 16 000 individualnih ložišta koji su glavni uzročnici povećanog zagađenja vazduha tokom grejne sezone.

Priboj: Ukupno pet miliona za zamenu peći i kotlova

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
-3.7 ° C
-3.7 °
-3.7 °
91 %
2.3kmh
17 %
Čet
5 °
Pet
2 °
Sub
1 °
Ned
-0 °
Pon
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime