- REKLAMA -
11.4 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Raspisali konkurs, 54 miliona za nabavku kotlova, termoizolaciju i stolariju(AUDIO)

Raspisali konkurs, 54 miliona za nabavku kotlova, termoizolaciju i stolariju(AUDIO)

Finansijska podrška za primenu mera na kućama u području povećanog zagađenja vazduha tokom zime u Užicu

- REKLAMA -

Grad Užice je raspisao Javni konkurs kako bi novčano pomogao vlasnicima porodičnih kuća i stanova da na svojim objektima ove godine primene mera energetske efikasnosti.

Konkursu se do 22. maja mogu odazvati vlasnici kuća i stanova koji su izgrađeni na gradskom području u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni. Potrebno je da imaju izmirene obaveze po osnovu poreza na imovinu, te građevinsku dozvolu ili rešenje o ozakonjenju objekta ili dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji. Uslov je i da kuća nije priključena na gradski toplovod, odnosno da stambena zgrada za to priključenje nema tehničkih mogućnosti.

Od ove godine se javnom konkursu mogu odazvati i vlasnici objekata koji su prethodnih godina dobili subvenciju lokalne samouprave za izradu termoizolacije ili ugradnju stolarije, ali pod uslovom da podnesu zahtev kako bi nabavili kotao na gas.

Podsetimo, vlasnici individualnih stambenih objekata koji su zainteresovani da se priključe na gasovodnu mrežu, za priključak treba da izdvoje 450 evra bez PDV-a i mogu da ga plate na 24 mesečne rate. Akcija AD Užice gas-a je počela u aprilu i trajaće do kraja godine. Akciju Užice- čistiji grad sprovode od 2015. godine u težnji da doprinesu smanjenju zagađenja vazduha u gradu. Inače, za kompletan prelazak na gas, za priključak, instalacije, kotao i radijatore, građanima će biti potrebno više hiljada evra. 

Za nabavku kotlova na gas za porodične kuće, Grad je opredelio najviše novca, 24 miliona.

–  Maksimalno učešće Grada je do 70.000 sa PDV, odnosno do 50% ukupne vrednosti sa PDV, navodi se u javnom konkursu za tu meru.

Grad Užice finansiraće do polovine ukupnog iznosa, sa PDV-om, kojeg će vlasnici objekata utrošiti i za nabavku materijala, opreme i za radove na ugradnji izolacije spoljnih zidova ili stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima, kotlova ili etažnih peći na drvni pelet.

–  Sa 12 miliona dinara finansiraće se nabavka i ugradnja materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim kućama, šest miliona je predviđeno za stolariju sa odgovarajućim termičkim svojstvima na porodičnim kućama, dva miliona za nabavku kotlova ili etažnih peći na drvni pelet za porodične kuće i deset miliona dinara za kotlove na gas za stanove u stambenim zgradama, naveli su iz Gradske kuće.

– I ove godine, za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova maksimalna subvencija je 120.000, za nabavku i ugradnju stolarije 80.000, kotlova na pelet 85.000, navela je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević o javnom konkursu

 

Radovi treba da budu završeni do oktobra nakon čega građani podnose zahtev za povraćaj novca kojeg će dobiti u roku od 45 dana.

Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić

Grad Užice izdvojiće 40 miliona dinara iz gradskog budžeta za ovogodišnji podsticaj u primeni mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama. Ministarstvo zaštite životne sredine je dodelilo Užicu 14 miliona kako bi primenom tih mera ublažili zagađenje vazduha u gradu.

Novac i za čistiji vazduh u Zlatiborskom okrugu

Za mere koje doprinose i komfornijem životu građana, u prethodnih šest godina iz gradskog budžeta je izdvojeno ukupno 90, 7 miliona dinara(od čega 39,5 prošle godine). Pomoć je dobilo oko 1100 vlasnika porodičnih kuća.

Dobitnici subvencija su ranije isticali za Radio Lunu da je za oko 20 odsto smanjena potrošnja energenata u njihovim objektima nakon što su primenili mere energetske efikasnosti.

–     Osim ušteda u potrošnji energenata, građani su ostvarili i uštede u novcu jer su im smanjeni računi za nabavku ogreva. Кroz tu uštedu građanima se uložena sredstva za energetsku sanaciju posle nekoliko godina otplaćuju, naveo je nedavno za Radio Lunu  energetski menadžer grada Užica Vojo Đoković.

Građani mogu preuzeti dokumentaciju za prijavu na javni konkurs sa zvanične internet stranice Grada Užica, na portirnici zgrade Gradske uprave i Gradskoj opštini Sevojno(Foto screenshot dela javnog konkursa, raspisanog na Svetski dan planete Zemlje)

Primena mera štedi novac i energente

Procenjuje se da je u Užicu oko 16 000 individualnih ložišta koji su glavni uzročnici povećanog zagađenja vazduha tokom grejne sezone.

–   Blizu 2 000 individualnih domaćinstava je priključeno na gas prema podacima AD Užice-gas iz prošle godine. Značajno raste i broj korisnika drvnog peleta, dok se ugalj jako malo koristi u gradu, navela je rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Svetlana Drakul pozivajući građane da efikasno koriste ogrevno drva i da počnu da ih nabavljaju za narednu grejnu sezonu.

Podsetimo, Užice ima kratkoročni akcioni plan i Plan kvaliteta vazduha za period od 2018. do 2023. godine sa predloženim merama koje smanjuju zagađenje vazduha.


Više od 60 dana tokom grejne sezone PM 10 iznad graničnih vrednosti

Grejna sezona još nije zvanično završena u Užicu. Vazduh je prethodnih dana aprila bio umereno dobrog kvaliteta.

Tokom pet dana u martu, 15 dana februara i 11 dana januara ove godine je vazduh u Užicu bio sa koncentracijama suspendovanih čestica PM 10 iznad dnevnih graničnih vrednosti, ukazuju mesečni izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema podacima Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, tokom 16 dana decembra, 13 dana novembra i šest dana oktobra 2020. godine su zagađujuće čestice PM 10 bile prisutne u vazduhu u koncentracijama većim od 50 mikrograma po metru kubnom.

Podsetimo, iz Zavoda za javno zdravlje Užice su ukazali nedavno za Radio Lunu da su građani Užica  najmanje 90 dana prošle godine udisali vazduh sa koncentracijama čestica PM 10 iznad dozvoljenog, što je više nego 2019. godine. Te godine je vazduh u gradu bio prekomerno zagađen i SEPA ga je svrstala u treću, najgoru kategoriju kvaliteta.

Da bi vazduh bio prvog kvaliteta, tokom godine ne sme biti više od 35 dana sa koncentracijama čestica PM 10 iznad graničnih vrednosti.

Podsetimo, čestice PM 10 su štetne po zdravlje ljudi i mogu izazvati kratkotrajne i dugotrajne zdravstvene efekte.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
11.4 ° C
11.4 °
11.4 °
88 %
2.1kmh
34 %
Sre
11 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
2 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime