- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Primena mera štedi novac i energente

Primena mera štedi novac i energente

- REKLAMA -

Tačno 500 građana ove godine primeniće mere energetske efikasnosti na svojim kućama uz subvenciju lokalne samouprave posredstvom javnog konkursa.

Energetski menadžer grada Vojo Đoković je podsetio da su korisnici subvencija ujedno i potpisnici Izjave o korišćenju goriva za grejanje objekata.

–    U njoj su se izjasnili da prihvataju da će nakon sprovedenih mera energetske efikasnosti kao gorivo za grejanje koristiti ekološki prihvatljivija goriva, odnosno ona koja pri sagorevanju emituju minimum štetnih materija, prvenstveno obnovljive domaće izvore grejanja (osušeno tvrdo drvo, pelet i briket), odnosno prirodni gas, podsetio je za Radio Lunu energetski menadžer Vojo Đoković.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice ukazuju, iz Gradske kuće potvrđuju, da se vazduh u Užicu pogoršava tokom grejne sezone najviše zbog aktiviranja 16 000 individualnih ložišta.

–    Od 16 000 ložišta, do 20 odsto njih koristi ugalj, rekla je za Radio Lunu gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

Prostorije 15 javnih objekata, uglavnom škola na seoskom području, zagrevaju se pomoću uglja i drva.

Ugalj i tečna goriva emituju pri sagorevanju emituju značajne količine zagađujućih materija i utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha.

 

Ugalj lošeg kvaliteta?

 

Eksploatacija i trgovina ugljem je bila tema prethodnog meseca u javnosti Srbije zbog navoda da se kao ogrev prodaju sirovi lignit i jalovina sa velikim procentom gline.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić je rekao sredinom novembra da je kolubarski lignit glavni uzrok zagađenja vazduha u Srbiji, da je to jedan od najnekvalitetnijih ugljeva kojeg domaćinstva u Evropi ne mogu nabaviti.

U pitanju su, kako je naveo Majić gostujući na N1, stotine hiljada tona uglja, koji nemaju nikakav sertifikat.

Pozvao je inspekcije da utvrde činjenično stanje i nadležne da preduzmu mere kako bi se unapredio nivo kvaliteta uglja.

Na pitanje da li postoji ugljarska mafija, o kojoj je govorio direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić, premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je proveravala i u Ministarstvu energetike, EPS-u, i inspekcijama i da mi, kako je navela, konkretan dokaz ta tu tvrdnju nemamo, prenela je nova.rs.

Da je potrebna i kontrola kvaliteta peleta, ukazivali su građani Užica sa kojima smo razgovarali prethodne dve godine, ali i stručnjaci okupljeni na prošlogodišnjim 8. Međunarodnim danima energetike i investicija u Novom Sadu.

Sa čitaocima o peletu(Foto screenshot FB stranica Radio Lune)

Raste broj korisnika peleta, traže kontrolu njegovog kvaliteta(AUDIO)

Korišćenje kvalitetnog goriva na kvalitetan način u ložnom uređaju predstavlja ekonomično rešenje. Ipak, sem novca, Srbiji nedostaje standardizacija svih goriva i uređaja za sagorevanje.

Foto screenshot dela novinskog tekta iz 2019: https://www.radioluna.info/ulaganje-u-energetsku-efikasnost-investicija-u-buducnostaudio/

Svi korisnici subvencije lokalne samouprave su potpisali obavezu da za grejanje svojih objekata više neće koristiti ugalj.

–     Može se reći da je potrošnja uglja u tim objektima smanjena gotovo 100 odsto, naveo je za Radio Lunu i RAM mrežu energetski menadžer Đoković.

Zbog epidemiološke situacije, ove godine je izostala kontrola vrste goriva koja se koriste za grejanje individualnih stambenih objekata, korisnika sredstava za sufinasiranje mera energetske efikasnosti porodičnih kuća na području grada Užica.

Poslednju kontrolu, Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj je sprovelo u objektima u Užicu i Sevojnu tokom 2019. godine.

–       Predmet kontrole su bili odabrani objekti čiji su vlasnici koristili subvenciju Grada u prethodnim godinama za jednu od sledećih mera: nabavka i ugradnja materijala za izolaciju spoljnih zidova, odnosno nabavka i ugradnja stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima. Кontrola je sprovedena uz prethodnu najavu i uz saglasnost vlasnika objekta, naveo je Đoković.

Šta je poslednja kontrola pokazala?

–    Od svih kontrolisanih objekata, oko 10% korisnika subvencije je zajedno sa drvima koristilo i ugalj, ali u mnogo manjoj količini nego ranije. Kao razlog su naveli da je to samo u periodu jakih mrazeva, naročito tokom noći, zbog odžavanja vatre i toplote u objektu (naročito zbog male dece) i da su to količine uglja koje su ostale od prethodne sezone pre dobijanja subvencije, odgovorio nam je Đoković.

–     Takođe, korisnici subvencije za kotlove na prirodni gas i pelet u potpunosti su prešli na nove energente čime maksimalno doprinose smanjenju potrošnje uglja i manje kvalitetne biomase u svojim ložištima i time doprinose smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu, naveo je Đoković.

–    609 građana je dobilo neku od subvencija do ove godine, a ove je ugovor potpisalo još 500, navela je gradska većnica Nada Jovičić; ilustracija,/foto arhiva J.P.

Uz energetsku sanaciju i štednja u energentima i novcu

 

Đoković podseća da korisnici subvencije dostavljaju podatke o potrošnji energenata pre i posle primene mera energetske efikasnosti na svojim objektima. To čine na zahtev Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

–    Obradom i analizom dobijenih podataka od korisnika subvencije došli smo do procene da se primenom neke od mera energetske sanacije (zamena stolarije ili izrada fasadne izolacije) ostvaruje ušteda od oko 20% u potrošnji energenata za grejanje, naglasio je za Radio Lunu energetski menadžer grada.

–     Osim ušteda u potrošnji energenata, građani su ostvarili i uštede u novcu jer su im smanjeni računi za nabavku ogreva. Кroz tu uštedu građanima se uložena sredstva za energetsku sanaciju posle nekoliko godina otplaćuju, dodao je energetski menadžer Vojo Đoković.

Do ove godine je blizu 610 građana Užica dobilo neku od subvencija.

Više od 630 vlasnika legalizovanih porodičnih kuća se odazvalo ovogodišnjem javnom konkursu Grada kako bi uz subvenciju uradili izolaciju spoljnih zidova, zamenili stolariju, nabavili kotlove na gas i pelet.

Energetski efikasni uz 40 miliona pomoći

Gradska većnica Nada Jovičić je navela za Radio Lunu da će tačno 500 građana na svojim porodičnim stambenim objektima primenitu neku od mera energetske efikasnosti za koju lokalna samouprava daje subvenciju kako bi smanjila zagađenje vazduha.

Kotao na gas je privukao najveću pažnju, a oko 270 vlasnika porodičnih kuća dobiće i finansijsku podršku za nabavku kotla.

Do kraja aprila sledeće godine korisnici subvencije moraju da sprovedu planirano. Nakon tehničke kontrole radova, dobijaju novčanu pomoć do polovine ukupnog iznosa kojeg su izdvojili za sprovedenu meru.

Za prelazak na gas oko 4 000 evra

Muke sa nabavkom, skladištenjem i loženjem drva i uglja, zaboravio je ove jeseni Užičanin Đorđe nakon što je njegova porodica uvela gas za grejanje domaćinstva u ulici Vuka Karadžića.

Da bi uvela gas, sprovela instalacije, ugradila radijatore, njegova porodica je, kaže, izdvojila oko 4 000 evra. Prijavili su se na akciju Užice-gas a za priključak po ceni od 780 evra. Da troškovi budu niži, pomogla je gradska subvencija za nabavku kotla na gas. Đorđe napominje da je bilo teško doći do specijalizovane firme koja instalira kotao. Kako je rekao, bile su zauzete poslovima i na Zlatiboru.

–    Sada je sve na dugme, toplo je ujutru, imamo uvek i toplu vodu, a štedimo i struju, naveo nam je Đorđe napomenuvši da će prema njegovim procenama za grejanje gasom ove sezone izdvojiti približno isti iznos kao i za nabavku drva prethodne.

 

Lokalna samouprava je ove godine iz gradskog budžeta izdvojila 39, 5 miliona, u prethodne četiri godine ukupno 51, 2 milion dinara, za mere koje doprinose smanjenju aerozagađenja i komfornijem životu građana.

–          Ne postoji bolja investicija za vaš kućni budžet od investiranja u unapređenje energetske efikasnosti, rekao nam je prošle godine ekspert iz oblasti energetske efikasnosti iz sekreterijata Mreže dobre energije Nikola Vujović napomenuvši da je energija, uz hranu, među najvećim izdacima stanovništva.

 

Za mere u 2021. godini 45 miliona iz gradskog budžeta

 

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je izjavila nedavno da će naredne godine za pet miliona dinara porasti iznos kako bi se građanima pomoglo da primene mere energetske efikasnosti na kućama. Za tu namenu će ukupno biti opredeljeno 45 miliona dinara.

Gradonačelnica Užica je najavila i da će od početka 2021. godine iznos za priključenje na gasovodnu mrežu biti gotovo 60 odsto niži u odnosu na trenutnu cenu.

Priključak na gas u Užicu trenutno košta 780 evra sa PDV-om i građani ga mogu platiti na 36 mesečnih rata. Do kraja godine, podsetimo, traje akcija Užice- čistiji grad. AD Užice-gas od 2015. godine sprovodi tu akciju kojoj se do ove godine odazvalo 1 330 građana.

 

Gas u još 450 objekata

 

Traže preraspodelu novca i subvencije za kupovinu energetski efikasnijih ložišta

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je saopštilo da je 15.000 građana potpisalo onlajn peticiju Rešenje za zagađenje.

Do petka uveče, više od 29 200 građana je potpisalo peticiju

Zbog velikog zagađenja vazduha u gradovima Srbije, peticiju su pokrenuli Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Beogradska otvorena škola, tim Kreni-Promeni i više lokalnih ekoloških pokreta.

Traže preraspodelu novca. Zahtevaju subvencionisanje mera energetske efikasnosti umesto finansijske podrške za kupovinu novih vozila sa električnim ili hibridnim pogonom.

–    Time se novac građana Srbije usmerava u kupovinu privatnih skupih automobila, umesto da se pomogne socijalno ugroženim domaćinstvima koji sa zastrelim ložišta predstavljaju znatno veće zagađivače, navode inicijatori peticije.

Pokretači peticije podsećaju da je Vlada Srbije u januaru ove godine formirala Radnu grupu za smanjenje zagađenja vazduha.

–     Ona je kao jedini konkretan rezultat rada usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni ili hibridni pogon. Prema zvaničnim podacima, zagađenje vazduha PM česticama, koje potiče iz saobraćaja, čini svega 6%, navode u peticiji.

Dodaju da je Ministarstvo zaštite životne sredine u 2020. godini opredelilo 120 miliona dinara za subvenciju kupovine novih vozila sa električnim ili hibridnim pogonom.

Umesto subvencionisanja jednog automobila, kako su naveli, za isti novac pet siromašnijih domaćinstava bi moglo da zameni svoje kućno ložište.

https://www.radioluna.info/category/zlatiborski-okrug/ueko/

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime