- REKLAMA -
-1.6 C
Užice
Početna UEko Škola topla, đaci u klupama, u kotlu ugalj

Škola topla, đaci u klupama, u kotlu ugalj

- REKLAMA -

Za kratak period rešili decenijski problem škole, uz pomoć lokalne samouprave i akcije roditelja


Učenici nižih razreda izdvojenog odeljenja OŠ Aleksa Dejović u Krvavcima od juče su ponovo u klupama svoje škole koja je bila zatvorena oko mesec dana zbog problema sa grejanjem.

Lokalna samouprava je pomogla sa oko 1, 2 miliona dinara kako bi nabavili i u školsku kotlarnicu postavili nov kotao od 250 kilovata.

Roditelji učenika, po rečima direktorke OŠ Aleksa Dejović Irene Drndarević, nisu sedeli skršetnih ruku čekajući završetak radova. Svakodnevno je više desetina roditelja svoje slobodno vreme koristilo da pomogne školi sa izmeštanjem starog kotla.

–  Danima su organizovano iznosili tone i tone starog kotla, čistili prostor kotlarnice kako bi nov bio funkcionalan. Proširili su ulaz i sopstvenim sredstvima uradili ulazna vrata na kolarnici, navela je Drndarević.

–  Pokazali su da složno možemo da napredujemo, navela je Irena Drndarević pohvaljujući akciju roditelja i saradnju škole sa lokalnom samoupravom i javnim preduzećima.

Predstavnik Saveta roditelja Borko Pavić je istakao da je sa postavljanjem novog kotla smanjena zabrinutost roditelja.

–  Grejanje nam je bio veliki, veliki problem u poslednjih 20 i više godina, podsetio je Pavić istakavši važnost škole u Krvavcima kao bitnog centra za opstanak ljudi u okolnih pet sela.

–  U petom razredu je 29 učenika, što je velika cifra za seosku sredinu, navela je Drndarević.

Škola u Krvavcima okuplja blizu 150 đaka iz Zlakuse, Popteća, Potočanja, Gorjana i Krvavaca.

Dok je škola bila hladna, učenici su organizovanim autobusima, uz podršku JP Užice razvoj, odlazili iz Zlakuse u Sevojno kako bi nastavu pohađali u matičnoj školi. 

 

Da ožive škole

–   Nije nam cilj da zatvaramo seoske škole, već naprotiv, pokušaćemo da u periodu koji je pred nama oživimo još veći broj škola u seoskim sredinama, poručila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Pohvalila je međusobnu saradnju predstavnika roditelja, Školske uprave i lokalne samouprave u rešavanju dugogodišnjeg problema sa grejanjem škole.
–     Mislim da ovako jedan primer, kada smo svi seli za jedan sto, dogovorili i podelili zadatke, jeste i način kako treba da radimo, da sarađujemo i da izlazimo iz problema na najbolji mogući način, navela je Jelena Raković Radivojević.
Uz pomoć lokalne samouprave, nabavljen nov kotao od 250 kilovata, vrednosti 650 000 dinara. Uz podršku roditelja, uređen prostor kotlarnice i iznet stari kotao koji je u upotrebi više od 30 godina.

Za grejanje škole u Krvavcima i dalje se koristi ugalj. Sem zamene energenata, školi je potrebno renoviranje. Energetska sanacija školske zgrade, prema najavama gradonačelnice, treba da počne u martu sledeće godine. 

Rekonstrukcija će obuhvatati zamenu fasade, stolarije, krovne konstrukcije, rekonstrukciju instalacija, kotlarnice i prelazak na grejanje škole peletom. Kako bi se primenile mere energetske efikasnosti u školi u Kvavcima, novčana pomoć stiže od Vlade Švajcarske konfederacije posredstvom Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji PEEUEO.

Grejanje nije samo problem u školi u Krvavcima.

–      Seoske škole na području Užica su građene šezdesetih godina prošlog veka po starim principima gradnje, sa primitivnim načinima grejanja, sa starim i dotrajali pećima, pričala je pre dve godine za Radio Lunu bivša gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine Dunja Đenić najavljujući energetsku sanaciju pet školskih objekata.

Vlada Švajcarske konfederacije, i lokalna samouprava, finansiraće i energetsku sanaciju zgrade OŠ Nada Matić, te izdvojenog odeljenja te škole u Gostinici. Planirana je i energetska obnova škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu i užičkog vrtića Poletarac. U tim objektima, planirana je ugradnja novog sistema grejanja i kotlova na biomasu ili gas. Najavljeni su i radovi na termoizolaciji spoljnih zidova, tavanskih prostora i podova, zameni stolarije.

Oživeti škole primenom mera– Foto/ infografika Grad Užice
Ponovljeni tender upravo završen, čeka se ocenjivanje pristigle ponude
–      Projektu energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji (PEEUEO) je u toku i upravo je završen rok za dostavljanje ponuda za izvođenje radova na rekonstrukciji objekata u Užicu, Vrbasu i Kruševcu. Za rekonstrukciju objekata u Užicu stigla je samo jedna ponuda. U narednom periodu sledi evaluacija ponude od strane konsultanata koje je angažovao donator (SECO) i predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, čijim posredstvom se sprovodi taj projekat, navela je za Radio Lunu i RAM mrežu gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.
Evropske procedure usporavaju otpočinjanje radova.
–      Nakon svih procedura od strane Švajcarske vlade i Ministarstva energetike, očekuje se da krajem januara bude potpisan ugovor. Radovi na svim merama energetske efikasnosti u školi u Krvavcima počeće početkom marta, navela je gradonačelnica Užica.

Trenutno ukupno 14 seoskih škola na području Užica za grejanje koristi ugalj.

Foto screenshot: Zagađenost urbanog vazduha na teritoriji Republike Srbije merena u mreži institucija javnog zdravlja u 2019. godini, Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut

 

Školski objekti traže primenu mera, Grad finansijera

 

Gradska većnica Nada Jovičić je navela za Radio Lunu da je tokom 2021. godine predviđena energetska sanacija šest javnih objekata, potom još 11, u cilju poboljšanja njihove energetske efikasnosti. Po rečima Jovičić, reč je o objektima predškolske ustanove i osnovnih škola.

–    Lokalna samouprava nema dovoljno finansijskih sredstava kako bi izvršila sanaciju svih objekata u istoj godini, tako da smo prinuđeni da se obraćamo Ministarstvima i Evropskim fondovima kroz konkurse koji oni raspisuju, podsetila je Jovičić i navela da je za naredne javne pozive ministarstava pripremljena projektno- tehnička dokumentacija za nekoliko objekata.

Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović za Radio Lunu i RAM mrežu je naveo da još nije poznat rezultat konkursa i da li će Užice dobiti finansijsku podršku kako bi mere energetske efikasnosti primenili u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II.

–   Predviđeno je da se kompletno uradi fasada, da se kompletno zameni stolarija na delovima gde to nije učinjeno. Planirana je zamena radijatorskog grejanja, povezivanje i automatizacija kako bi se smanjila potrošnja energenata, gasa i smanjio utrošak enegije, naveo je Maksimović istakavši da je neophodna i sanacija krova te školske zgrade u kojoj nastavu pohađa oko 1 600 đaka.

JP Užice razvoj planira da uradi projekte i za Muzičku i Tehničku školu Radoje Ljubičić za koje postoje elaborati energetske efikasnosti.

–   Tokom zime probaćemo da uradimo postojeće stanje samih objekata kako bi se ušlo u izradu projektne dokumentacije, naveo je Maksimović.

Za 12 objekata javne namene u Užicu su urađeni elaborati energetske efikasnosti, za potrebe učešća na javnim pozivima za sufinansiranje primene tih mera.

Maksimović je naveo da je urađen i elaborat za prelazak svih osnovnih škola na jednosmenski rad.

–     Za Prvu osnovnu školu kralja Petra II imamo projekat nadogradnje novih osam učionica. Rekonstruisali smo staru školu Stari grad u kojoj postoji mogućnost izgradnje još učionica. Najproblematičnija je OŠ Dušan Jerković jer je u centru grada i nema mogućnost proširenja. Postoji neuseljena nadogradnja u Nadi Matić za još šest učionica, krenućemo sa dokumentacijom za nadogradnju. Nedoumica imamo i oko OŠ Slobodan Sekulić u Krčagovu jer projektantski ne možemo da menjamo fasadu, naveo je za Lunu Maksimović istakavši da će pripremati projektnu dokumentaciju, ali da će od rezultata javnih poziva i epidemiološke situacije zavisiti koliko će novih učionica biti otvoreno za jednosmenski rad.

Krvavci među prvim u Srbiji

Osnovna škola u Krvavcima je među prvih deset u Srbiji u kojima se od prošle školske godine odvija jednosmenska nastava.

Taj savremen način obrazovanja podrazumeva da učenici imaju mogućnost da posle nastave u školi urade domaći zadatak, da učestvuju u radionicama, ambijentalnoj nastavi, uz pauzu za odmor i ručak.

–   Oko četrdesetoro dece je bilo uključeno u jednosmenski rad u školi u Krvavcima. Po ovim epidemiološkim uslovima sprovodimo isključivo podršku učenju, ne i radionice koje smo u toku prethodne godine radili. To je svojevrsan pokazatelj finog upliva predmetne nastave u razrednu, pa ćemo nastaviti da negujemo taj program jer se pokazao kao odličan, istakla je direktorka OŠ Aleksa Dejović Irena Drndarević.

Zagađujuće materije su prisutne u vazduhu i u seoskim sredinama na odrućju Užica. Stanovništvo i dalje za grejanje upotrebljava ugalj, pojedini neefikasno koriste ogrevno drvo, a dešava se da vazduh dodatno zagađuju i zapaljeni kontejneri.

 

Energetski menadžer grada Vojo Đoković je ranije isticao za Radio Lunu da su sprovedene mere energetske efikasnosti i energetske sanacije na javnim objektima doprinele da se smanji potrošnja energije i zagađenje životne sredine, ali i emisija zagađujućih materija u vazduh.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
snow
-1.6 ° C
-1.1 °
-2 °
100 %
5.1kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
9 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime