- REKLAMA -
14.7 C
Užice
Početna EKO UEko Za energetski efikasnije Užice(AUDIO)

Za energetski efikasnije Užice(AUDIO)

- REKLAMA -

Švajcarska pomoć i Užicu za povećanje energetske efikasnosti, pre svega škola i vrtića

 

Užice je među četiri grada i opštine u Srbiji u kojima će biti sproveden Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji PEEUEO, u okviru švajcarske Strategije saradnje u Srbiji na polju održive energetike i gradova otpornih na klimatske promene.

PEEUEO

Više od 20 škola, vrtića i drugih javnih zgrada u Paraćinu, Kruševcu, Vrbasu i Užicu biće renovirane, kako je najavljeno, u skladu sa visokim standardima energetske efikasnosti. Za tu namenu je opredeljeno ukupno 8,4 miliona evra. Vlada Švajcarske Konfederacije je donirala 7,4 miliona evra, dok je milion evra doprinos lokalnih samouprava.
–        Dodelom nepovratnih sredstava za rekonstrukciju odabranih javnih zgrada, kako je planirano, povećaće se energetska efikasnost u javnim objektima jedinica lokalne samouprave i doprineti jačanju sistema energetskog menadžmenta u opštinama, kroz međunarodno priznatu Evropsku nagradu za energiju i njene metode, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.Projekat PEEUEO će u narednih 42 meseca zajednički sprovoditi Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije SECO.

Energetska sanacija i mere energetske efikasnosti biće primenjene na užičku OŠ Nada Matić, te na izdvojeno odeljenje te škole u Gostinici. Energetski će biti obnovljene i škole Aleksa Dejović u Zlakusi i Krvavcima, škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu, užički vrtić Poletarac i objekat Odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici Užice. U tim objektima, od sledeće godine izvodiće se radovi na izolaciji spoljnih zidova, tavanskih prostora i podova. Planirana je i zamena stolarije i ugradnja novog sistema grejanja.  

–         Opšte je poznato da su seoske škole u najvećem problemu, kada se govori o grejanju. Te škole su građene šezdesetih godina prošlog veka po starim principima gradnje, sa najprimitivnijim načinom grejanja, najprimitivnijim pećima, tako da se projektom planira ugradnja novih kotlovskih jedinica na biomasu ili gas, u skladu sa mogućnostima i tehničkim analizama koje će to pokazati na licu mesta, objašnjava za RAM mrežu gradski većnik zadužen za oblast zaštite životne sredine Dunja Đenić.

Gradski većnik Dunja Đenić za RAM mrežu o sprovođenju projekta u Užicu

Energetskom sanacijom i sprovođenjem mera, objekti će biti bezbedniji za korišćenje, energetski efikasniji, topliji. Biće ostvarene uštede u potrošnji energenata, umanjeni troškovi za grejanje. Smanjiće se gubitak energije i emisija štetnih gasova, pre svega ugljen-dioksida, što je, prema rečima Dunje Đenić, doprinos borbi sa klimatskim promenama.

–         Pravilno korišćenje i upotreba mera energetskih efikasnosti dovodi do smanjenja emisije gasova staklene bašte, ističe Dunja Đenić. Objašnjava da je, sem mera koje se primenjuju u cilju smanjenja potrošnje energije, za Užice kao grad koji se decenijama bori sa ekološkim problemima, izuzetno važno i korišćenje obnovljivih izvora energije i ekoloških energenata.

Ueko
Usvajanjem prvog ovogodišnjeg rebalansa budžeta Grada Užica, fond za mere energetske efikasnosti je povećan za četiri miliona dinara. To znači da će lokalna samouprava proširiti liste onih koji će dobiti finansijsku podršku, do polovine ukupnog iznosa po objektu sa PDV-om, za sprovođenje mera energetske efikasnosti na kućama, posredstvom nedavno raspisanog konkursa.
–         Sredstva koja su odobrena rebalansom budžeta raspodelićemo na subvencije za nabavku kotlova na gas u individualniom domaćinstvima, za termoizolaciju i za zamenu stolarije, navodi za RAM mrežu gradski većnik Dunja Đenić dodavši da su liste konačne za ostale mere predviđene konkursom, osmišljenog u težnji da se smanji zagađenost vazduha u gradu sa oko 16.000 individualnih ložišta.
Na više od 240 porodičnih kuća u Užicu su u prethodne tri godine sprovedene mere energetske efikasnosti uz subvenciju Grada. Zahvaljujući primenjenim merama na objektima, prema rečima Dunje Đenić, vlasnici suuštedeli oko 20 odsto energenata po grejnoj sezoni.
 

Bez kvalitetne praktične politike za unapređenje energetske efikasnosti, prema rečima državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije Stevice Deđanskog, ne mogu da se zamisle energetska bezbednost, održivi razvoj i borba protiv klimatskih promena.

–        Pored doprinosa smanjenju negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene, unapređena energetska efikasnost takođe smanjuje zavisnost od uvoza i podiže konkurentnost privrede, životni standard i kvalitet života građana. Primena mera energetske efikasnosti podstiče privredne aktivnosti u zemlji, pa tako i regionalni razvoj, rekao je Deđanski prilikom predstavljanja projekta u Beogradu.

Konferenciji povodom obeležavanja početka sprovođenja projekta, u beogradskom Klubu poslanika, prisustvovao je i ambasador Švajcarske Filip Ge. On je, podsećamo, sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem krajem marta prošle godine u Beogradu potpisao ugovor o donaciji za podršku projektima energetske efikasnosti i u gradu Užicu.

–         Svaki dinar koji uložimo u energetsku efikasnost se vrlo brzo vraća i predstavlјa jednu od najbolјih investicija, rekao je ministar Antić marta prošle godine, prilikom potpisivanja sporazuma za projekat. Antić je tada naveo da je iskustvo pokazalo da se u odnosu na raniju potrošnju do 40 odsto energije može uštedeti u objektima u kojima su primenjene mere energetske efikasnosti.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je tada naveo da se završetkom programa pomoći Švajcarske u Užicu očekuju uštede oko 100.000 evra godišnje.

http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/UEko/20749/za-energetski-efikasnije-uziceaudio.html
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
moderate rain
14.7 ° C
14.7 °
14.7 °
96 %
2.1kmh
100 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
21 °
Čet
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

192 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime