- REKLAMA -
2.3 C
Užice
Početna EKO UEko Vreme za dobro upravljanje energetskim resursima

Vreme za dobro upravljanje energetskim resursima

- REKLAMA -
Užice prošle godine beleži uštedu u potrošnji energenata u javnim objektima. Energetsko stanje objekata javne namene i u bazi podataka. Planirana energetska sanacija pojedinih javnih i obrazovnih ustanova

 

Užice je prošle godine, u odnosu na pretprošlu, za jedan procenat smanjilo potrošnju energenata u javnim objektima. Uštede u potrošnji energenata, u skladu sa zakonskim propisima, očekuju se i ove godine, kaže za RAM mrežu energetski menadžer grada Vojo Đoković. Ističe da su sprovedene mere energetske efikasnosti i energetske sanacije na javnim objektima doprinele da se smanji potrošnja energije i zagađenje životne sredine, emisija zagađujućih materija u vazduh.

U Užicu je krajem 2016. godine uveden sistem energetskog menadžmenta, što je, navodi Đoković, stvorilo mogućnost sistematskog praćenja potreba za energijom i njene potrošnje, preduzimanje adekvatnih mera za racionalnom potrošnjom, kvalitetnijim upravljanjem energijom i energentima.   

Kako navodi Đoković, formirana je baza sa detaljnim uvidom u podatke o količinama, troškovima, potrebama za energijom i energentima, energetskim karakteristikama oko 130 javnih objekata u gradu čije troškove energije snosi i lokalna samouprava.

–         Zahvaljujući tim podacima, imamo uvid u stanje zgrada po pitanju energetske efikasnosti, odnosno gde treba preduzeti odgovarajuće mere u cilju povećanja energetske efikasnosti tih objekata, kaže Vojo Đoković.

Energetski menadžer grada navodi da je šarenoliko stanje javnih objekata, ali da se njihovi korisnicitrude da racionalno i efikasno troše energiju.

–         Naravno, ne možete očekivati od korisnika, kao što su Muzej i Pozorište, koji su energetski neefikasni objekti, da maksimalno koriste energiju u onoj meri u kojoj bi trebalo. Korisnicima objekata koji su sanirani je mnogo lakše. Ne može se tačno reći ko preovlađuje, ali imamo dosta objekata koji su i renovirani, sanirani i prilično energetski efikasni, ali imamo i onih koji su prilično stari, građeni čak i u pretprošlom veku, kaže Đoković dodavši da su pretežno škole i vrtići među javnim objektima koji su uradili fasadnu izolaciju, zamenili stolariju ili način grejanja.

 

Zgrade Narodnog pozorišta i Muzeja, sportska hala u Velikom parku i Gradska kuća su među javnim objektima na kojima je poželjno primeniti energetsku sanaciju.

–         Prilično stara zgrada je Narodni muzej i jedan je od prioriteta koji treba da se sanira. To su dve zgrade koje su rađene pre Drugog svetskog rata. Na njima je i stolarija iz tog perioda i uopšte nije energetski efikasna. Zgrada Gradske kuće je prilično stara, a stolarija je već poprilično energetski neefikasna. Takođe, muzička škola je jedna od primera objekata koje treba sanirati kao i Prva osnovna škola kralja Petra II koja ima staru stolariju. Hala Veliki park se greje na mazut, ali je energetski neefikasna. Ljudi tamo određene mere preduzimaju, ali objekat kompletno treba sanirati, navodi Đoković.

Podseća da će sledeće godine početi rekonstrukcija pet školskih objekata u gradskom i seoskom području uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske konfederacije.  

Za energetski efikasnije Užice
 
Podsetimo, energetska sanacija i mere energetske efikasnosti biće primenjene na užičku OŠ Nada Matić, te na izdvojeno odeljenje te škole u Gostinici. Energetski će biti obnovljene i škole Aleksa Dejović u Zlakusi i Krvavcima, škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu, užički vrtić Poletarac i objekat Odeljenja psihijatrije u Opštoj bolnici Užice, u zavisnosti od preostalog novca. U tim objektima, od sledeće godine izvodiće se radovi na izolaciji spoljnih zidova, tavanskih prostora i podova. Planirana je i zamena stolarije i ugradnja novog sistema grejanja.
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/20749/za-energetski-efikasnije-uziceaudio.html
 

Od sledeće godine radovi u pozorištu

 

Radovi na zgradi užičkog pozorišta počinju sledeće godine, potvrdila je za RAM mrežu gradski većnik Dunja Đenić.

 
Energetska sanacija zgrade pozorišta tokom 18 meseci
 
Finansijskom podrškom Evropske unije, od 150.000 evra, EU PRO će pomoći da će rekonstruiše zgrada užičkog Narodnog pozorišta. Oko 222.000 evra je ukupno potrebno za radove koji će se finansirati i iz gradskog budžeta.
Obnova zgrade specifičnog izgleda, sa većim zastakljenim površinama, kako nam je ranije predočeno, obuhvatiće energetsku rekonstrukciju sistema za grejanje i ventilaciju, zamenu stolarije i bravarije. Uradiće se izolacija sa unutrašnje strane zidova jer se spoljašnji izgled zaštićene zgrade, kako je podsetila Đenić, ne sme menjati.
Pozorište trpi gubitke toplotne i električne energije i zbog dotrajale kotlarnice stare 57 godina. Ona koristi mazut kako bi zagrejala prostor. Planirano je da se sistem grejanja unapredi izgradnjom nove kotlarnice i zamenom energenta, ali tokom narednih koraka i nakon energetske sanacije objekta.
Ona će, podsetimo, uticati da se u gradu smanji zagađenje vazduha. Obnova će, kažu, uspostaviti održiv i energetski efikasan sistem u javnoj ustanovi kulture, unaprediti uslove za zaposlene i publiku, prostor ustanove učiniti toplijim.

 

Đenić je navela i da se planira izrada dokumentacije za rekonstrukciju više objekata javne namene. 

Javni sektor može da uštedi 123 miliona evra, uštede najlakše postići u domaćinstvima
 
Javni sektor može da uštedi oko 123 miliona evra godišnje ulažući u energetsku efikasnost, istakla je nedavno predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Aleksandra Tomić. Ona je navela da se na svakih 50 dinara investicija u energetsku efikasnost ostvari ušteda od jednog kilovat časova.
Tomić je sredinom novembra iznela procene da bi za rehabilitaciju javnih zgrada bilo potrebno oko 1, 2 milijarde evra, navodeći da se troškovi energije u tim objektima kreću oko 270 miliona evra godišnje.
Energetska efikasnost je podignuta u blizu 40 javnih objekata od 2015. godine. Za to je bilo potrebno više od 400 miliona dinara.
Po rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, u proseku se za 40 odsto smanjila potrošnja energije u javnim objektima na kojima su sprovedene mere energetske efikasnosti. Istakao je da se takve investicije otplate za nekoliko godina.
Ministar je naveo da će sledeće godine oko 500 miliona dinara biti izdvojeno za podizanje energetske efikasnosti javnih objekata.
Uštedu je, po rečima ministra Antića, najlakše postići u domaćinstvima koja, kako je naveo, troše 35 odsto ukupne energije u Srbiji, a nekoliko puta više energije nego u zemljama Evrope.
Ministar je pozvao građane da unaprede energetsku efikasnost svojih domova i na taj način uštedeenergiju, smanje troškove, doprinesu energetskoj sigurnosti i borbi protiv klimatskih promena.

 

Građani Užica koji nameravaju da na svojim domovima primene mere energetske efikasnosti mogu dobiti finansijsku podršku lokalne samouprave kako bi nabavili i ugradili stolariju i materijale za izolaciju spoljnih zidova, kupili kotlove na pelet ili gas.

–         Primećujemo da poslednjih godina veliki broj domaćinstava radi sanaciju svojih objekata ili razmišlja o tome. Finansijska sredstva su, naravno, ograničavajući faktor jer u startu morate uložiti, u zavisnosti od veličine kuće, dve, tri hiljade evra da biste uradili fasadnu izolaciju ili hiljadu i po, dve evra da biste zamenili stolariju. Svako ulaganje u energetsku sanaciju, kroz uštede u potrošnji energenata, donosi povraćaj tih sredstava, ističe i gradski energetski menadžer Vojo Đoković.

Naglašava da je potrošnja energenata registrovana u svakoj kući na kojoj su, uz subvenciju Grada u poslednje četiri godine, primenjene mere energetske efikasnosti.

–         To je otrpilike 20 do 25 odsto uštede, u zavisnosti od zime, ističe energetski menadžer grada podsetivši da se javni konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama sprovodi u težnji da se smanji zagađenje vazduha.

Tekst je nastao u sklopu projekta UEKO/šta? kojeg sufinansira Grad Užice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko.html

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/MRE/Beta/ foto iz privatne arhive

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
light rain
2.3 ° C
2.3 °
2.3 °
100 %
1.4kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
8 °
Pet
9 °
Sub
11 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime