- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Kontrola pokazala: Ugalj i dalje prisutan, ali u manjim količinama

Kontrola pokazala: Ugalj i dalje prisutan, ali u manjim količinama

- REKLAMA -
Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj je u kontrolisalo u januaru vrste goriva koje se za grejanje koriste u porodičnim kućama 30 dobitnika subvencije za mera energetske efikasnosti 2016. i 2017. godine

Manje energenata troše za grejanje građani koji su uradili fasadnu izolaciju i zamenili stolariju u kućama uz subvenciju lokalne samouprave posredstvom javnog konkursa za mere energetske efikasnosti, potvrdio je za RAM mrežu energetski menadžer grada Vojo Đoković.

On je, kao član konkursne komisije, u januaru kontrolisao koji se energenti koriste za grejanje u 30 stambenih objekata dobitnika finansijske podrške na javnim konkursima 2016. i 2017. godine. Oni su među više od 70 vlasnika porodičnih kuća koji su, posredstvom javnog konkursa tih godina, dobili do polovine ukupne sume koju su izdvojili kako bi nabavili materijal i uradili izolaciju spoljnih zidova, ugradili stolariju sa odgovarajućim termičkim svojstvima.

Obavezali su se da će, nakon što mere sprovedu, za grejanje koristiti ekološki prihvatljivija goriva, ona koja pri sagorevanju emituju minimum štetnih materija. Kako dodaje Đoković, izjasnili su se da će prvenstveno koristiti čistija goriva, poput osušenog tvrdog drveta, peleta, briketa ili da će upotrebljavati prirodni gas.

Međutim, kontrola je pokazala da se ugalj, uz drvo, i dalje koristi u tri objekta.

Kontrolom je ustanovljeno i da se kotlovi koriste kao grejni uređaji u 17 objekata, te da se devet domova zagreva uz pomoć šporeta, četiri posredstvom peći. Termoakumulacione peći se koriste za dogrevanje prostorija tri kuće u kombinaciji sa šporetom ili peći na drva.

Građani koji su posredstvom javnog konkursa 2016. i 2017. godine nabavili kotlove na prirodni gas, koriste ga za grejanje kuće, potvrdila je kontrola.

–         U 2017. godini 42 korisnika su u proseku potrošli po 622,5 m3 prirodnog gasa, navodi se u objavljenom Izveštaju o vrsti goriva kojeg koriste korisnici subvencije.

Građani koji dobiju subvenciju za primenu mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama, kako podseća Đoković, krajem svake grejne sezone dostavljaju podatke o količini korišćenih energenata pre i posle primene mera.

–         Svi korisnici subvencija ostvaruju određene uštede u potrošnji energenata za grejanje. Okvirno se od 20 do 25 procenata smanjuje potrošnja energenata, podseća energetski menadžer grada istakavši da potrošnja energenata zavisi i od jačine zime.

Vreme za dobro upravljanje energetskim resursima

 

–          Opšti utisak je da su svi korisnici izuzetno zadovoljni sprovedenom akcijom Grada, da su vrlo pozitivni efektni primenjenih mera, da je vrlo povoljniji subjektivni osećaj kada se nalaze u prostoriji koja je energetski sanirana, navodi Vojo Đoković.
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/UEko/23547/-vreme-za-dobro-upravljanje-energetskim-resursima.html

Tokom zime se u Užicu povećava zagađenje vazduha, a u nameri da ga smanje, Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj od 2015. godine raspisuje javni konkurs za mere energetske efikasnosti na porodičnim kućama.

–         Za četiri godine smo uložili preko 37 miliona dinara i uspeli da energetski saniramo preko 430 objekata, nedavno je podsetila za RAM mrežu gradski većnik Dunja Đenić.

Građani koji nameravaju da urade fasadnu izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama ili nabave kotao na pelet ili gas, za finansijsku podršku lokalne samouprave, po najavama, mogu se prijaviti od početka marta. Imaće oko mesec dana da pripreme potrebnu dokumentaciju, izvod iz lista nepokretnosti, kopiju građevinske dozvole ili drugog dokumenta kojim se dokazuje da je objekat legalan. Uslov je i da su građani izmirili obaveze po osnovu javnih prihoda budžeta grada.

Ulaganje u energetsku efikasnost- investicija u budućnost(AUDIO)

 

–        To nije trošak nego investicija koja se pre ili kasnije vrati, a u svakom slučaju štiti kućni budžet i objekat u celini, ističu stručnjaci i navode šta građani mogu učiniti kako bi unapredili energetsku efikasnost objekata
https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/uPoMoc/24292/ulaganje-u-energetsku-efikasnost–investicija-u-buducnostaudio.html
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime