- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Gas u još 450 objekata

Gas u još 450 objekata

- REKLAMA -

Počnite da koristite gas kao energent, savetuje građanima Užica gradska većnica Nada Jovičić. Do kraja godine bi se gas mogao koristiti za zagrevanje oko 450 kuća, prema očekivanjima Užice-gasa.

Direktor Milan Sekulić za Radio Lunu navodi da je Užice-gas ove godine izdao više od 600 tehničkih uslova za priključenje individualnih potrošača i privrede na distributivnu gasovodnu mrežu.

Po ovogodišnjoj akciji Užice- čistiji grad, cena priključka je 650 evra bez PDV-a(780 evra sa PDV-om). Građani je mogu platiti na 36 mesečnih rata.

Skupština akcionara AD Užice-gas jednoglasno je 2015. godine odlučila da sprovodi akciju Užice- čistiji grad, kao doprinos borbi protiv zagađenja vazduha.

Po rečima Sekulića, ukupno 1 330 građana je iskoristilo povoljnost i priključak platilo po akcijskoj ceni od 490 evra plus PDV, na 36 mesečnih rata.

– Priključak od 490 evra je sigurno bio najjeftiniji u Srbiji, dok priključak od 650 evra plus PDV spada među najjeftinije. Primera radi, visina priključka na kojoj je distributer Srbija gas je 112 693 dinara i plaća se jednokratno, navodi za Radio Lunu Sekulić.

Cena priključka je definisana 2008. godine konsenzusom akcionara Užice-gas

Podsetimo, cena priključka od 22. maja 2008. godine, jednoglasnom odlukom članova Skupštine akcionara AD Užice-gas iznosi 980 evra plus PDV. Po toj ceni je ukupno 304 objekata priključeno na distributivnu mrežu.

–    Cena priključka je nastala kao rezultat analize parametara i troškova koji opterećuju izgradnju priključka. Vodilo se računa i o trenutnim cenama u Srbiji. Uzimajući u obzir konfiguraciju zemljišta u gradu i teškoće prilikom izgradnje mreže, cena priključka je trebalo da bude još veća, ali smo se na kraju usaglasili i faktički usvojili metodologiju i važeće cene tadašnjeg NIS- Energogas, sadašnjeg Srbijagas iz 2005. godine, pojašnjava Sekulić.

U periodu od 2009. do 2012. godine su i kotlarnice u vlasništvu JKP Gradska toplana priključene na gas. Kotlarnica na Rosuljama je konvertovana sa mazuta i priključena na gas 2019. godine.

JKP Gradska toplana Užice trenutno ima oko 6 300 korisnika usluga, građana i privrednih subjekata. Od 12 kotlarnica Gradske toplane, devet koristi gas, dve su na pelet, dok je, druga po veličini, kotlarnica Blok Zlatibor na mazut. Zameniće je kotlarnica na gas na Međaju, ali kada tačno još nije poznato. Idejni projekat i Studija opravdanosti za tu kotlarnicu su završeni.

Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović za Radio Lunu o planovima izgradnje kotlarnice Međaj

 

Foto screenshot

Kako za Radio Lunu pojašnjava izvršni direktor JKP Gradska toplana Branko Filipović, na redu je izrada urbanističkog projekta za infrastrukturni most, potom sledi dobijanje lokacijskih uslova, a onda i projekat za građevinsku dozvolu. Za novu kotlarnicu na Međaju, po rečima Sekulića, Užice-gas je izdao samo tehničke uslove za priključenje.

AD Užice-gas raspolaže kapacitetom gasa u Užicu i, kako podseća Sekulić, jedino ono može vršiti priključenje.

Foto screenshot

Užice-gas je do sada uradio blizu deset kilometara nove distributivne mreže na tri lokacije- u gradu u Petra Lekovića i na Sarića Osoju, te na potezu Bela Zemlja i lokaciji Sevojno- Zlakusa, na području Potočanja.

   Gas je pušten u distributivnu mrežu od grada do fabrike Prvi partizan na Dautovcu i već ima nekoliko novih korisnika, navodi Sekulić.

Za grejanje prirodnim gasom tokom cele zimske sezone, domaćinstva u Srbiji treba da izdvoje 42 hiljade dinara, po prosečnoj ceni prirodnog gasa, navela je nedavno Agencija za energetiku.

U Užicu je izgrađena primarna i sekundarna gasovodna mreža, pa većina gradskih naselja ima mogućnost snabdevanja gasom kao energentom. U gradu u kotlini je oko 16 000 individualnih ložišta koji su i većinski izvori zagađenja vazduha.

Širenje distributivne mreže preko reke Đetinje ka Zabučju je obradovalo devedesetpetogodišnjeg Miloša Šopalovića koji od prošle godine zagreva prostorije svog doma uz pomoć gasa.

–   Najbolje je grejanje na gas, ali je skuplje u odnosu na drva i ugalj. Nemaš ništa da čistiš, pritisneš dugme i sam odlučuješ kada ćeš i koliko da greješ, priča za Radio Lunu Šopalović objasnivši da su drva iziskivala više truda i rada oko nabavke, slaganja i skladištenja, čišćenja pepela od ogreva.

Iste muke sa drvima je zaboravio ove jeseni Užičanin Đorđe nakon što je njegova porodica uvela gas za grejanje domaćinstva u ulici Vuka Karadžića.

Da bi uvela gas, sprovela instalacije, ugradila radijatore, njegova porodica je, kaže, izdvojila oko 4 000 evra. Prijavili su se na akciju Užice-gas a za priključak po ceni od 780 evra. Da troškovi budu niži, pomogla je gradska subvencija za nabavku kotla na gas.

Sada je sve na dugme, toplo je ujutru, imamo uvek i toplu vodu, a štedimo i struju, naveo nam je Đorđe u nezvaničnom razgovoru napomenuvši da će prema njegovim procenama za grejanje gasom ove sezone izdvojiti približno isti iznos kao i za nabavku drva.

Građani Užica gas plaćaju po ceni od 33, 2 dinara po metru kubnom. Od 33 distributera, Užice je na 28 mestu po ceni gasa, što je, po rečima Milana Sekulića, u kategoriji najnižih cena za javno snabdevanje malih potrošača.

Sekulić podseća da su cene gasa rezultat metodologije, propisane Zakonom o energetici, i da se definišu uz saglasnost Agencije za energetiku. Cene se nisu menjale od 2017. godine. Dostupne su na sajtu Agencije za energetiku.

Loša izolacija kuće, stara stolarija povećavaju troškove i rasipaju energiju. Količina novca koju građani izdvajaju za grejanje bi mogla biti manja do 20 odsto primenom mera energetske efikasnosti na objektima.

Grad Užice posredstvom javnog konkursa od 2015. godine sufinansira ugradnju termoizolacije, zamenu stolarije na porodičnim kućama, nabavku kotlova na gas i pelet. Cilj je smanjiti zagađenje vazduha.

Ove godine je oko 500 građana rešilo da na svojim porodičnim stambenim objektima primeni neku od mera energetske efikasnosti za koju lokalna samouprava daje subvenciju.

https://www.radioluna.info/energetski-efikasni-uz-40-miliona-pomoci/

–   Najviše zainteresovanih je bilo za nabavku kotlova na gas. Za ovu meru je i bilo izdvojeno najviše sredstava, jer se prema iskustvu iz predhodnih godina to i očekivalo, navela je za Radio Lunu i RAM mrežu gradska većnica Nada Jovičić.

Veći je komfor, sve je na dugme, predočavaju građani prednosti korišćenja gasa.

Više od 200 vlasnika porodičnih kuća može od lokalne samouprave dobiti do 70 000 dinara, odnosno polovinu neophodnog iznosa za nabavku kotla na gas. Grad je opredelio ove godine 14 miliona dinara za tu meru koju građani moraju da ispune do aprila naredne godine.

Primena mera štedi novac i energente

Građanima koji nameravaju da počnu da koriste gas za zagrevanje svojih domova, direktor AD Užice-gas Milan Sekulić poručuje da podnesu zahteve na vreme.

Ovogodišnja akcija Užice-gas, započeta 30. juna, trajaće do kraja godine.

Gasifikacija među prioritetima

Podsetimo, gasifikacija je među prioritetnim načinima kojima lokalna samouprava pokušava da se bori sa prekomernim zagađenjem vazduha.

   U gradu je trenutno na snazi odluka o korišćenju gasa za sve pravne subjekte kojima je Grad osnivač i za sve one kojima je lokalna samouprava pomogla da se priključe na gasifikacionu mrežu, podseća gradska većnica Nada Jovičić.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević poručuje da je težnja lokalne samouprave da narednih par godina sva domaćinstva koja koriste drvo i ugalj za grejanje pređu na korišćenje gasa ili peleta.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime