- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Energetski efikasni uz 40 miliona pomoći

Energetski efikasni uz 40 miliona pomoći

- REKLAMA -

Grad Užice opredeliće 40 miliona dinara za javni konkurs kako bi i sledeće godine podržao domaćinstva u Užicu koja nameravaju da primene mere energetske efikasnosti na kućama, najavio je gradski većnik Miodrag Petković predstavljajući nacrt budžeta za narednu godinu.

Ove godine je više od  500 građana rešilo da na svojim porodičnim stambenim objektima primeni neku od mera energetske efikasnosti za koju lokalna samouprava daje subvenciju. Do kraja aprila sledeće godine mogu da sprovedu planirano i za to dobiju novčanu pomoć.

–   Subvenciju će dobiti oni koji u potpunosti ispune uslove po potpisanim ugovorima o subvencionisanju mera energetske efikasnosti na individualnim stambenim objektima. Rok je pomeren sa oktobra ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije, podseća za Radio Lunu gradska većnica Nada Jovičić.

–    Do sada je preko 350 ugovora realizovano, dodaje gradska većnica Nada Jovičić.

Lokalna samouprava je ove godine iz gradskog budžeta izdvojila 39, 5 miliona kako bi pomogla građanima da nabave materijal i urade termoizolaciju fasade, zamene stolariju, nabave kotlove na gas i pelet.

–   Najviše zainteresovanih je bilo za nabavku kotlova na gas. Za ovu meru je i bilo izdvojeno najviše sredstava, jer se prema iskustvu iz predhodnih godina to i očekivalo, navodi Nada Jovičić.

foto Screenshot dela javnog konkursa

Tačno 270 vlasnika porodičnih kuća može od lokalne samouprave dobiti polovinu neophodnog iznosa za nabavku kotla na gas. Više od stotinu građana planira da do aprila 2021. godine uradi termoizolaciju spoljnih zidova svoje kuće. Iznad 100 je i broj onih koji će zameniti stolariju.

Počnite da koristite gas kao energent, savetuje građanima Užica gradska većnica Nada Jovičić. Do kraja godine bi se gas mogao koristiti za zagrevanje oko 450 kuća, prema očekivanjima Užice-gasa.

 

Mere koje štede, smanjuju zagađenje, povećavaju komfor života

Za mere koje doprinose smanjenju aerozagađenja i komfornijem životu građana, u prethodnih pet godina iz gradskog budžeta je izdvojeno ukupno 51, 2 milion dinara. Pomoć je dobilo blizu 610 vlasnika porodičnih kuća.

–    Već se vide velike promene u temperaturi u kući, jer izolacija je ta koja zadržava istu, dosta su manji troškovi i manji je utrošak peleta. Nadamo se da će nam ove zime biti još toplije nego prethodne, istakla je sugrađanka Marija Vukotić, a preneo Grad Užice. 

Infografika izvor: Grad Užice

Energetski menadžeri sa kojima smo ranije razgovarali predlažu termoizolaciju fasade kao početni korak u primeni mera enetgetske efikasnosti. 

Ulaganje u energetsku efikasnost- investicija u budućnost(AUDIO)

Podsetimo, višegodišnja iskustva u Užicu su pokazala, a energetski menadžer grada Vojo Đoković potvrdio, da su za oko 20 odsto smanjili potrošnju energenata građani koji su primenili mere energetske efikasnosti na porodičnim objektima.

–     Obradom i analizom dobijenih podataka od korisnika subvencije došli smo do procene da se primenom neke od mera energetske sanacije (zamena stolarije ili izrada fasadne izolacije) ostvaruje ušteda od oko 20% u potrošnji energenata za grejanje. Svi korisnici subvencije su potpisali obavezu da za grejanje svojih objekata više neće koristiti ugalj pa se može reći da je potrošnja uglja u tim objektima smanjena gotovo 100%. Takođe korisnici subvencije za kotlove na prirodni gas i pelet u potpunosti su prešli na nove energente čime maksimalno doprinose smanjenju potrošnje uglja i manje kvalitetne biomase u svojim ložištima i time doprinose smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu. Osim ušteda u potrošnji energenata, građani su ostvarili i uštede u novcu jer su im smanjeni računi za nabavku ogreva. Кroz tu uštedu građanima se uložena sredstva za energetsku sanaciju posle nekoliko godina otplaćuju, navodi za Radio Lunu Energetski menadžer Grada Užica Vojo Đoković.

Procenjuje se da je u Užicu oko 16 000 individualnih ložišta koji su glavni uzročnici povećanog zagađenja vazduha tokom grejne sezone.

–  Cilj projekta je smanjenje štetnih emisija, odnosno smanjenje zagađenja vazduha u zimskom periodu kroz uštede u energentima koje će se ostvariti boljom izolacijom stambenih objekata i korišćenjem ekoloških goriva, povećanje svesti o energetskim potrebama, uštedama i racionalnom korišćenju energije za grejanje u porodičnim stambenim objektima fizičkih lica, podsećaju iz lokalne samouprave.

–   Većina građana je svesna svoje odgovornosti prema zaštiti kvaliteta vazduha u gradu, što pokazuju sve većim interesovanjem za konkurs unapređenja energetske efikasnosti, s tim što i sami ulažu mnogo veća sredstva od onih koja dobijaju kao subvencije za izabrane mere, navodi za Radio Lunu i RAM mreži navodi da gradska većnica Nada Jovičić.

Prema Pravilniku o subvencionisanju mera energetske efikasnosti, dobitnici subvencije neće moći da računaju na dodatnu finansijsku podršku na narednim javnim konkursima lokalne samouprave, kako ističe gradska većnica Nada Jovičić, dok svi koji su na teritoriji grada Užica ne iskoriste takvu mogućnost.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime