- REKLAMA -
9 C
Užice
Početna UEko Grad Užice: Pred nama važni, krupni, starteški projekti i poslovi

Grad Užice: Pred nama važni, krupni, starteški projekti i poslovi

- REKLAMA -

Javno zdravlje preduslov za sve, poručili iz gradskog rukovodstva posle 100 dana rada

Očuvanje javnog zdravlja je u prvom planu gradskog rukovodstva, poručila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević analizirajući rezultate rada u prvih stotinu dana. Istakla je značaj lokalne samouprave kao važnog činioca u očuvanju javnog zdravlja.

–   Naš zadatak je bio i biće preduzimanje svih aktivnosti kako bi sačuvali zdravlje sugrađana. To podrazumeva pojačane aktivnosti, ali i efikasnost u radu zdravstvenih ustanova, javnih preduzeća i lokalne samouprave. Samo dobrom komunikacijom svih relevantnih institucija, možemo zadržati ovaj nivo. Ono što ističem je dobra saradnja i rezultati u tom smislu, navela je gradonačelnica istakavši da se svakodnevno prate potrebe za smeštajnim kapacitetima u bolnicama i uslovima za zbrinjavanje pacijenata.

–     Pored borbe u vanrednoj situaciji(zbog epidemije korona virusa kovid-19), naš tim ima za prioritet i strateški pristup iznalaženju najboljeg rešenja u svim oblastima koje su važne za život građana, poručila je gradonačelnica Užica.

Ona je navela da je tokom prethodna tri meseca uspostavljena jaka veza lokalne samouprave sa republičkim ministarstvima i javnim preduzećima u težnji da se obezbedi finansijska podrška Vlade Srbije za projekte od značaja za Užice.

To je, po rečima gradonačelnice, dalo ozbiljne rezultate.

–  Ponovo se na zavidnom nivou razgovara o obilaznici oko Užica, o izgradnji regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i o drugim važnim kapitalnim projektima za naš grad. Konkretan rezultat naše saradnje sa Vladom Republike Srbije je finansisjka podrška u iznosu od 80 miliona koja će biti utrošena za realizaciju započetih projekata. Ohrabruje činjenica, što je posledica uspostavljanja dobre saradnje, i dobijanje 97 miliona dinata za proširenje tela deponije od Ministarstava za zaštitu životne sredine, navela je Jelena Raković Radivojević.

 

Za mere energetske efikasnosti pet miliona više, za 60 odsto niži iznos za priključak na gas

 

Tokom prvih stotinu dana novog rukovodstva, po rečima gradonačelnice, beleži se velika posvećenost i angažovanost u rešavanju problema aerozagađenja u gradu.

–   Svesni činjenice da to nije problem koji se rešava preko noći i svesni okolnosti kao što je konfiguracija terena, 16 000 individualnih ložišta, velikog broja vozila na ulicama, činjenica je da je Grad napravio značajne pomake u tom smislu. U saradnji sa stručnim licima i resornim ministarstvima, mi i dalje iznalazimo najbolja moguća rešenja kako bi kvalitet vazduha u našem gradu bio daleko bolji, rekla je Jelena Raković Radivojević.

Ona je najavila da će naredne godine za pet miliona dinara porasti iznos kako bi se građanima pomoglo da primene mere energetske efikasnosti na kućama. Za tu namenu će ukupno biti opredeljeno 45 miliona dinara.

Energetski efikasni uz 40 miliona pomoći

–     Vredno je pomena i niža cena priključka na gasovodnu mrežu, pa će od početka naredne godine taj iznos biti gotovo 60 odsto niži u odnou na trenutnu cenu, dodala je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević istakavši da će gradsko rukovodstvo rešavati i problem parkiranja.

Gas u još 450 objekata

Podsetila je da je pošumljeno 9, 2 hektara zemljišta i poručila da Užice mora biti Grad zelenila.

Da prodiše Užice: Niču stabla na više od 9,2 hektara

 

Podsetivši na obećanje sa početka mandata, da će svako dete mati mesto u vrtiću, gradonačelnica Užica je najavila da će vrtić sa 120 mesta biti izgrađen i na Carini.

–   U toku je izrada idejnog rešenja za ovaj novi objekat u okviru Predškolske ustanove Užice, navela je Raković Radivojević podsetivši da je u planu rekonstrukcija vrtića Neven, a da je proširen kapacitet u vrtiću Maslačak u Sevojnu.

Radovi na fiskulturnoj sali u sevojničkoj OŠ Aleksa Dejović se privode kraju. Do nove godine biće gotova i sportska hala u Krčagovu. Užice će biti bogatije i za nekoliko igrališta koji su, kako podseća Raković Radivojević, rezultat saradnje sa ministarstvima i građanima, posredstvom projekta Udružimo se.

Šire sportsku infrastrukturu

Grad će za sledeću godinu opredeliti pet miliona više za subvencije u poljoprivredi, pa će za tu namenu biti izdvojeno ukupno 35 miliona.

Očuvanje turističkih potencijala grada i benefit od njih, među prioritetnim su zadacima gradskog rukovodstva, dodaje gradonačelnica najavljujući od proleća kraj radova na neolitskom naselju i arheološkom parku u klisuri reke Đetinje.

–  Važni, krupni, starteški projekti i poslovi su pred nama, a do tada moramo biti odgovorni prema sebi i svom okruženju jer je zdravlje jedini preduslov za sve, poručila je prva gradonačelnica u istoriji Užica.

Podsetimo, Jelena Raković Radivojević je 21. avgusta izabrana za gradonačelnicu Užica, tajnim glasanjem i većinskom podrškom užičkih odbornika. Pre toga je sedam godina bila direktor Opšte bolnice Užice.

foto screenshot uzice.rs

Usvojili 94 odluke

 

Skupština grada Užica, u novom sazivu, konstituisana je 13. avgusta ove godine. Predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović je naveo da je od tada održano pet sednica, uz značajan zdravstveni i bezbednosni rizik zbog epidemije korona virusa kovid-19. Užički odbornici su razmatrali i usvojili 94 odluke.

–   Užička skupština je tradicionalno pristojna skupština. Skupština koja se odigrava uz veliku dozu poštovanja među odbornicima, veliku dozu dostvojanstva. Tako je važilo do sada. U dosadašnjem sazivu smo stekli utisak da će užička skupština iskazivati jedan jako visok nivo političke tolerancije i parlamentarne osvešćenosti, rekao je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Užički odbornici zasedaće još dva puta do kraja godine. Na narednoj sednici, 17. decembra, raspravljaće o nacrtu budžeta za narednu godinu, dok će 24. decembra u fokusu biti programi javnih i javno komunalnih preduzeća.

U fokusu rada lokalne samouprave od naredne godine biće i gradska odluka o pristupanju izradi plana razvoja grada od 2021. do 2027. godine.

Mitrović je objasnio da je to važan programski razvojni planski dokument od kojeg će, kako je istakao, zavisiti život grada narednih decenija.

–     Mi ćemo u izradu plana uključiti javnost, ljude od struke, privatni, civilni i korporatvini sektor i sprovesti jako širok opseg konsultacija u svajkoj fazi izrade tog plana, rekao je Mitrović koji je ponovo izabran za predsednika Skupštine grada na konstitutivnoj sednici 13. avgusta.

foto screenshot Grad Užice

 

https://uzice.rs/wp-content/uploads/2020/12/SK7-ONOP.pdf

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
9 ° C
9 °
9 °
61 %
0.5kmh
0 %
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
20 °
Uto
15 °
Sre
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime