- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna Slobodno vreme Sport Šire sportsku infrastrukturu

Šire sportsku infrastrukturu

- REKLAMA -

Uskoro nova sportska hala u gradu, 56 parking mesta i nekoliko dečjih igrališta više, dva drveta manje…


Užice će od sledeće godine imati nov prostor za fudbal, košarku, odbojku, rukometne i utakmice malog fudbala jer se gradnja sportske hale u Krčagovu privodi kraju.

–   Završeno je postavljanje fasada. Ovih dana je kompletno urađen parket. Radi se postavljanje sedećih mesta na tribinama. U toku je i montaža sportske opreme, koševa, golova, opreme za odbojku. Radi se montaža gasnog generatora za potrebe grejanja sportske hale koja će biti na gas, navodi za Radio Lunu i RAM mrežu direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović.

JKP Niskogradnja partnerno uređuje okolni prostor.

–  Vrše nasipanje parking mesta, tampona, postavljanje ivičnjaka, asfaltiranje. Očekuje se da će biti oko 56 novih parking mesta za automobile i tri za autobuse, za veća sportska takmičenja. Parking će imati rasvetu na 15 mesta, dodaje Maksimović.

Maksimović kaže da će dva stabla biti posečena kako bi se olakšao prilaz sportskom terenu i povećala bezbednost saobraćaja u ulici Miloša Obrenovića. Najavljuje da će prostor oko hale i parkinga oplemeniti sadnjom drveća.

Hala po novim standardima

 

Sportsku halu zagrevaće gas. Radovi na gradnji gasne kotlarnice, kako je ranije predočeno, koštali su oko 7, 7 miliona dinara.

Maksimović podseća da je ponovo urađen kompletan projekat energetske efikasnosti za zgradu sportske hale u Krčagovu. Oko hale je postavljena kamena vuna, debljine 12 cm. Oko tri miliona je koštala zamena stakla na više od 50 prozora koji su razbijeni u poslednjih pet godina.

Tipska sportska hala za školski sport u Užicu, ukupne je bruto površine 1.555 kvadratnih metara, dimenzija 55 puta 20 metara. Biće mesta na tribinama za oko 200 gledalaca.

Biće mesta i za treninge paraolimpijaca i osoba sa invaliditetom za koje je urađen pristup hali, najavljuje Maksimović istakavši da se dugoročno razmišlja o nadogradnji objekta, za šta ovoga puta, napominje, nisu dobili odobrenje.

–   Biće nabavljena potrebna sportska oprema kako bi u njoj vežbali i užički paraolimpijci i druge osobe sa invaliditetom, dodaje Maksimović, direktor JP Užice razvoj koje koordinira završetkom radova u hali;  foto screenshot FB stranica Užice oglasna tabla 

Završni radovi su počeli 5. septembra prošle. Trebalo je da budu gotovi do 5. septembra ove godine.

Oktobra prošle godine je predočeno da nastavak radova sa 602.000 evra finansira Ministarstvo omladine i sporta novcem Evropske unije iz Evropskih fondova za izgradnju sportske infrastrukture u Srbiji. Grad Užice je u gradnju infrastrukture uložio oko 220.000 evra.

Sportska hala u Krčagovu gradi se deset godina, u etapama, shodno visini obezbeđenih sredstava.

Kamen temeljac za halu u Krčagovu postavljen je 9. oktobra 2010. godine. Radovi su započeti sa oko 400 000 evra iz tadašnjeg Nacionalnog investicionog plana. Prekinuta gradnja je nastavljena projektom sanacije 2015. godine. Tada je, po rečima bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, lokalna samouprava uložila 215 000 evra kako bi se sprečilo urušavanje i dalje propadanje objekta.

Useljenje početkom 2021. godine?

 

–    Objekat je kroz vreme koštao blizu milion evra, sabira Maksimović očekujući kraj građevinskih radova do kraja godine, potom i upotrebnu dozvolu.

Po dobijanju upotrebne dozvole, JP Veliki park upravljaće tipskom sportskom halom za školski sport.

Širi se sportska infrastruktura

 

Završava se gradnja fiskulturne sale u OŠ Aleksa Dejović u Sevojnu. Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović navodi da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uložilo blizu 500 000 evra za gradnju sportske dvorane u sevojničkoj školi.

Sportsko igralište u Velikom parku je rekonstruisano oktobra ove godine.

–   Kompletno je izvršena zamena veštačke trave. Urađena je drvena ograda. Zamenjeno je par svetiljki. Izvršeno je iscrtavanje sportskog terena, budućeg fudbalskog igrališta, kaže za Radio Lunu Nikola Maksimović i podseća da su prethodnih godina kompletno sanirani sportski tereni u Velikom parku.

Ministarstvo omladine i sporta je uložilo oko tri miliona dinara za rekonstrukciju terena sa veštačkom travom.

Ministarstva omladine i sporta finansira i izgradnju dva dečja igrališta, na gradskoj plaži i u Sevojnu.

–   U kontaktu smo sa izvođačem. Postavljeni su ograda i betonska podloga. Očekuje se ovih dana postavljanje podloge i mobilijara, navodi Maksimović.

Maksimović očekuje da do kraja godine radovi budu gotovi.

Početkom naredne godine biće gotova pojedina igrališta koja se grade posredstvom programa Udružimo se.

Prostor u ulici Nikole Pašića, u blizini stadiona, biće pretvoren u dečje igralište.

–   Trenutno se izvode građevinski radovi. Očekujemo da to bude završeno u narednih deset dana, odgovara Maksimović.

–  Ovih dana se završavaju tenderi i počinju pojedini radovi. Gradnja negde počinje, negde se nastavlja, a neka igrališta se završavaju. Neka sportska igrališta, prema zahtevima građana, jako su velika, pa smo generalno ušli samo u pripremne građevinske radove, navodi Maksimović.

 

Maksimović očekuje da do kraja godine bude završeno i igralište u Vrelima. Završava se polusportsko i dečje igralište u Romanijskoj ulici, započeto prošle godine.

Ovih dana počinju radovi na igralištu u Gorjanima.

–   Vršiće se kompletno sanacija, asfaltiranje, nova ograda, farbanje, deo sedećih mesta na tribinama, tako da će to biti jedno jako lepo igralište, napominje Maksimović.

Od vremenskih uslova zavisiće količina radova na mini terenu za decu u Karanu.

Maksimović navodi da je u planu nastavak radova na igralištu na Ibiševom guvnu, uz dodatnih milion dinara opredeljenih sredstava.

Gradiće se i polukošarkaško igralište u Balkanskoj ulici.

–   Urađeni su pripremni građevinski radovi. Odvojena su sredstva za gradnju igrališta. Verovatno će se u narednim godinama privesti nameni, kaže Makismović.

Maksimović napominje da je plan da se igrališta grade u rubnim delovima grada. Podseća da Užice odnedavno ima i rekonstruisan košarkaški teren na gradskoj plaži i sportsko-rekreativni kompleks na Pori.

Igra i na Megdanu

Mališanima Užica je od ovog leta na raspolaganju i dečje igralište na Megdanu. Prostor je preuređen na inicijativu građana, u okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva Udružimo se.

Gradnja igrališta je koštala pet miliona dinara. Finansirana je novcem iz gradske kase i od nagrada lokalnoj samoupravi.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je proglasilo da je Užice proglašeno za lokalnu samoupravu sa najboljom praksom u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave. Nagrađeno je sa 2, 6 miliona dinara zbog projekta Udružimo i RELOF-a koje finansira švajcarska Vlada.

Stalna konferencija gradova i opština je nagradila Grad Užice sa 960.000 dinara, u težnji da se unaprede i primene principi dobre uprave i socijalne uključenosti posredstvom programa Udružimo se. Novac za Užice je opredeljen iz budžeta programa Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO.

Sem igrališta na Megdanu, tim novcem je delimično rekonstruisan Mali park u centru grada.

Podsetimo, Užički program lokalnog partnerstva Udružimo se, osmišljen je kako bi se saradnjom građana i lokalne samouprave uredile manje javne površine u gradu i rešio deo komunalnih problema lokalne zajednice.

Za 18 projekata posredstvom programa Udružimo se, ove godine je izdvojeno 13 miliona dinara, deset iz gradskog budžeta i tri programom Reforma poreza na imovinu kojeg finansira vlada Švajcarske. Prošle godine je uslišeno 12 želja građana sa pet miliona dinara.

Planovi i obaveze

 

Maksimović napominje da je plan da se igrališta grade u rubnim delovima grada. Podseća da Užice odnedavno ima i rekonstruisan košarkaški teren na gradskoj plaži, sportsko-rekreativni kompleks na Pori, dečje igralište u Krčagovu.

Direktor JP Užice razvoj navodi da se priprema projektna dokumentacija za gradnju skejt parka u Velikom parku i za rekonstrukciju malog bazena na gradskoj plaži.

Na veliki broj zahteva sugrađana, počela je izrada projekta kako bi se igralište kod OŠ Dušan Jerković pokrilo i osposobilo.

–    Mora da se uradi i urbanistički projekat, topla veza sa školom. Nije kompleksan projekat, ali sve mora da se uradi detaljno zbog bezbednosti dece i protivpožarnih puteva. U pitanju su jako velika sredstva, zbog čega ćemo tražiti podršku ministarstava nakon izrade projektne dokumentacije, navodi Maksimović.

Dodaje da postoji projekat kompletno nove fiskulturne sale za Prvu osnovnu školu kralja Petra II.

U planu je i obnova postojećih igrališta.

JP Užice razvoj je izradilo Katastar javnih dečjih igrališta na teritoriji grada.

Na teritoriji Užica je više od 40 javnih igrališta. Većina će morati da bude rekonstruisana kako bi dostigla evropske standarde i ispunila obavezne tehničke propise po Pravilniku o bezbednosti dečjih igrališta.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta je, podsetimo, stupio na snagu novembra 2018.godine. Tada je predočeno da oko je nekoliko hiljada igrališta na otvorenom u Srbiji potrebno renovirati tokom naredne tri godine.

–    Ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu je prioritet novog gradskog rukovodstva, poručio je nedavno zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović podsetivši na uticaj sporta na zdravlje ljudi.

Kako je naveo Stojadinović, svaki novi teren, svaki novi košarkaški obruč, svaka nova atletska staza, mesta su gde se rađaju novi šampioni.

Serijal tekstova „Smanjuje se broj Užičana, obrnimo proces“ sufinansiran je sredstvima Grada Užica namenjenih sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime