- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna UEko Uskoro i fast garaže u Užicu(AUDIO)?

Uskoro i fast garaže u Užicu(AUDIO)?

Zavod za javno zdravlje Užice i iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut su isticali da ne treba zanemariti uticaj saobraćaja i njegov udeo na urbano aerozagađenje. U centru Užica dnevno oko 27 000 automobila, parking mesta oko 1 300 koji se naplaćuju. Uskoro nove fast garaže

- REKLAMA -

Gradski većnik za saobraćaj Slobodan Šiljković je najavio gradnju dve montažne ili brze garaže preko puta Autobuske stanice i na Međaju čime će Užice dobiti više od 300 parking mesta.

–   Urađena su geomehanička ispitivanja i pripreme. Biće upućen javni poziv potencijalnim investitorima da budu partner Gradu Užicu, rekao je Šiljković objasnivši da je prethodno u planu izrada studije.

On je objasnio da se prošle godine na javni oglas za izgradnju fast garaža u Užicu javila samo jedna firma iz Kraljeva koja je kasnije odustala iz ekonomskih razloga.

Ovoga puta, Užice će javno- privatnim partnerstvom(što je i u obavezi Zakonom o komunalnim delatnostima) pokušati delimično da reši problem parkiranja u gradu, smanji gužve, ali i zagađenje vazduha koje potiče od vozila.

U Užicu je, inače, registrovano 30 000 automobila. U gradu je 1 100 zoniranih parking mesta, a ima ih i 200 u Javnoj garaži.

–    Imamo dosta mesta koja se ne naplaćuju, to je čitava Turica, Carina od Carinskog mosta, delovi grada oko zgrada, naveo je Šiljković istakavši da je plan da se sa svakom gradnjom predvidi i poveća broj parking mesta.

 

Slobodan Šiljković - član Gradskog veća zadužen za saobraćaj
Slobodan Šiljković – član Gradskog veća zadužen za saobraćaj

On je apelovao na građane da vozila parkiraju u Javnoj garaži.

–  Svakog dana imamo u proseku 70 slobodnih parking mesta u Javnoj garaži koje građani mogu da koriste, istakao je Šiljković objasnivši da je manir građana da se parkiraju u blizini mesta gde obavljaju uslugu.

Iz Gradske kuće apeluju da se umesto vozila koristi javni gradski prevoz, jer se u 80 odsto slučajeva u automobilima prevozi samo vozač, dok se u deset odsto slučajeva dvoje prevozi kolima.

–   U onom najkritičnijem periodu, kada se ide na posao pre podne, pretpostavka je da bude oko 27 000 vozila svakoga dana u centru grada, istakao je Šiljković.

Saobraćajno opterećenje je, inače, jedan od bitnih faktora koji utiče na kvalitet vazduha.

Prilikom rada benzinskog ili dizel motora, prilikom sagorevanja goriva, nastaju štetni gasovi koji se oslobađaju u atmosferu što prouzrokuje zagađenje, piše u Planu kvaliteta vazduha grada Užica. Taj dokument ukazuje da je saobraćaj glavni izvor zagađenja vazduha u toplim periodima godine.

Foto screenshot usvojenog Plana kvaliteta vazduha grada Užica za period od 2018. do 2023. godine
Omladinska ulica, Nikole Pašića, Dimitrija Tucovića, Miloša Obrenovića i Ulica Užičke republike su najfrekventnije ulice u gradu. U centralnom delu grada su dve državne tranzitne saobraćajnice, gradske ulice su guste i često prometne, pa saobraćaj u Užicu predstavlja značajan izvor zagađenja vazduha.

Gradska većnica Nada Jovičić je navela za Radio Lunu da lokalna samouprava, sem proširenjem parking mesta, planira da smanji uticaj zagađujućih materija koji potiče od saobraćaja i podsticanjem upotrebe alternativnih goriva u vozilima, unapređenjem kvaliteta javnog gradskog i taksi prevoza, izgradnjom obilaznice i kružnih tokova.

Planirani kružni tokovi, poput onog kod Narodnog muzeja, sačekaće povoljniju epidemijsku situaciju i finansijska sredstva. Kompletna dokumentacija je spremna, tvrde iz JP Užice razvoj.

Gradnji obilaznice, koju Užice planira 30 godina, prethodiće ponovna izrada projekta prema važećim zakonskim propisima. Izmeštanjem dela državnog puta iz užeg gradskog jezgra teže da smanje opterećenje saobraćajnica i aerozagađenje.

Javno- privatno partnerstvo, sa elementima koncesije, planiraju u Gradskoj kući i kada je u pitanju javni gradski i prigradski prevoz na teritoriji grada. Time teže da unaprede uslugu javnog prevoza, ali i da zaštite životnu sredinu smanjenjem emisije štetnih izduvnih gasova i buke.

U cilju smanjenja zagađujućih materija poreklom od izduvnih gasova motornih vozila, u dokumentu Zagađenost urbanog vazduha na teritoriji Republike Srbije merena u mreži institucija javnog zdravlja u 2019. godini, iz Batuta predlažu da se racionalnije upravlja saobraćajnim sistemom urbane sredine, da se ubrzaju popravke ulica u velikim urbanim centrima kako bi se ubrzao saobraćaj. Predlažu prikupljanje podataka o broju i stanju vozila koja učestvuju u saobraćaju i o kvalitetu fosilnih goriva na tržištu.

 

Studija uticaja saobraćaja na zagađenje vazduha je planirana da se uradi Planom kvaliteta vazduha grada Užica do 2023. godine.

Cene parkiranja od 2010. godine
Cena mesečne zakupnine u Javnoj garaži je 4 000 dinara.
Gradski većnik Slobodan Šiljković je napomenuo i da je ukinuta prošlogodišnja odluka o ceni mesečne parking karte od 300 dinara za plavu zonu, te da je njena cena sada 1 600 dinara za građane koji žive van plave zone.
Za parkiranje u prvoj zoni je potrebno izdvojiti 35 dinara. Plava ili druga zona košta 20 dinara, celodnevno parkiranje u plavoj zoni je moguće uz 100 dinara.
–  Povlašćene parking karte za prvu zonu su 500 dinara, a za drugu 300 dinara za stanare koji stanuju u okviru ovih zona, rekao je Šiljković spomenuvši da su cene od 2010. godine.

Studija parkiranja po zonama, na osnovu koje se primenjuje cenovnik, urađena je 2008. godine.

–    Već početkom naredne godine smo predvideli da se radi nova studija parkiranja gde će se tačno pokazati koja zona treba da bude u kom delu grada. Ta studija najeminentnijih stručnjaka će nam pokazati kako da rešimo parkiranje u samom gradu, rekao je Šiljković.

Gradski većnik Miodrag Petković je najavio da će se lokalna samouprava 2021. godine značajnije i ozbiljnije baviti problemom parkiranja.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime