- REKLAMA -
2.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Da prodiše Užice: Niču stabla na više od 9,2 hektara

Da prodiše Užice: Niču stabla na više od 9,2 hektara

- REKLAMA -

Za dve godine pošumljeno oko 14, 5 hektara površine grada


Više od devet hektara površine grada biće pošumljeno ove jeseni akcijom Udahnimo život prirodi. Firma Uragan sadi ukupno oko 23 hiljade stabala crnog bora i belog jasena na pet lokacija.

Stabla su posađena u Krčagovu oko crkve. U toku je akcija sadnje na Ljubanjama na Beloj Zemlji, uskoro i na prostoru iznad gradske plaže.

Crni bor, kažu, uspeva na gotovo svim lokalitetima. Krasiće Ljubanje, prostor oko crkve u Krčagovu i Malo Zabučje iznad gradske plaže.

Za ovogodišnje pošumljavanje na području Užica, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo 2, 1 milion dinara, a ostatak do tri miliona lokalna samouprava.

Stanisavljević navodi da lokalna samouprava planira da udahne život prirodi i sledeće godine, pošumljavanjem javnih površina.

–    Pošumljavanje je možda jedan od najefikasnijih vidova mera za dugotrajnu popravku kvaliteta vazduha u gradu, kaže gradski većnik Ivan Stanisavljević.

Podsetimo, više od pet hektara površine grada je pošumljeno 2019. godine u sklopu projekta Udahnimo život prirodi. Oko 13 000 stabala je zasađeno u užem centru grada, najviše u Velikom parku.

Na tom prostoru je pre šest godina posečeno najmanje 600 fiziološki oslabljenih i oštećenih stabala. Uklonjeni su nakon napada potkornjaka i njihovog prenamnoženja zbog čega su, sem starih, stradala i mlada stabla. Seča većeg broja stabala se, podsetimo, mogla sprečiti pravovremenim preventivnim merama. Foto: arhiva Radio Lune
Podsetimo, velika površina šume je iskrčena i na Beloj Zemlji, za potrebe gradnje pogona za proizvodnju oružja i municije na Dautovcu.

Na Ljubanjama i oko crkve u Krčagovu sadnjom pokušavaju da saniraju degradirane površine i goleti, navode iz lokalne samouprave. Sadnjom na Malom Zabučju, na prostoru između magistrale i šetališta na Gradskoj plaži i u blizini deponije Duboko formiraće se vetrozaštitni pojasevi. 

Užice za primer

–     Nakon realizacije ovog projekta i uz 5,22 hektara koliko je urađeno u prošleoj godini, mogu slobodno da kažem da smo sigurno jedna od retkih, ako ne i jedina, lokalna samouprava koja je podigla toliki zeleni pojas na svojoj površini u toku dve godine, navodi član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća Ivan Stanisavljević.

Hvalilo se Užice pre godinu dana(i poslužilo kao primer drugim gradovima) da je jedina lokalna samouprava koja subvencijama pomaže domaćinstvima da unaprede energetsku efikasnost svojih kuća i time smanje aerozagađenje.  

U borbi protiv zagađenog vazduha, za primer je i 400 građana Užica koji su u svojim baštama ovog oktobra zasadili jasen ili javor. Sadnicu su dobili besplatno, jer su učestvovali u akciji lokalne samouprave pod nazivom 16 hiljada stabala za 16 hiljada ložišta.

 

 

Niču stabla i u Sevojnu

Savet roditelja sevojničkog vrtića Maslačak, u saradnji sa decom i vaspitačima, sproveo je akciju kako bi uredio dvorište vrtića. Ulepšali su ga sa deset tuja, donacijom JKP Bioktoš.

Član Saveta roditelja vrtića Maslačak Dušica Radojičić Mitrović objašnjava za Radio Lunu da su ideju člana Saveta rado prihvatili i drugi roditelji i vaspitači vrtića. Mališanima je, kaže, bilo najzanimljivije.

–  Oni su u okviru svojih grupa i sa svojim učiteljicama smišljali imena za svoje drvo, crtali ga, pa kačili najbolji rad. Planiraju svaki dan da obilaze svoje drvca, ali i da ih okite za novu godinu. Naučili su pre svega da nije teško posaditi drvo, potom i koliko je drveće važno za nas jer nas štiti i obezbeđuje nam kiseonik, učili su da paze na prirodu i svoju okolinu, navodi Dušica Radojičić Mitrović. Podseća da se i u Sevojnu kvalitet vazduha pogoršava tokom grejne sezone.

–     Mi u Sevojnu smo još i okruženi zelenim površinama, ali što se mene tiče nikad nije dosta. Treba kroz život ići vođen rečima čika Jove Zmaja- gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi, dodaje Dušica Radojičić Mitrović.

Foto izvor: Grad Užice- zvanična Fejsbuk stranica; Mališani su tujama dali imena i obećanje da će o njima i ubuduće brinuti. Prema najavama, vrtić Maslačak biće uskoro bogatiji i za deset sadnica crvene šljive. 

Sevojnički vrtić Maslačak i škola Aleksa Dejović, inače, jedine na području Užica zadovoljavaju normative u pogledu zelenila koje su predviđene za školske i dečje ustanove. Školama koje se nalaze u centru grada najviše nedostaju zelene površine.

Ozelenjavanje je među najjednostavijim načinima da se poboljša klima, spreči podizanje i raznošenje štetnih materija u vazduhu i obezbedi zdrava životna sredina budućim generacijama, navodi se u Planu kvaliteta vazduha grada Užica za period od 2018. do 2023. godine. 
Za koliko je u prethodne dve godine povećan procenat zelenih površina u gradu, dokle se stiglo sa izradom Katastra zelenih površina – na ova i druga pitanja očekujemo odgovore od gradske većnice Nade Jovičić 
Fond zelenih površina u Užicu je decenijama u nesrazmeri sa potrebama stanovnika
 

Nedovoljno zelenila u gradu 

Fale Užicu i drvoredi. Stanje postojećih nije na zavidnom nivou jer se oko 200 stabala nalazi u blizini kolovoza, parkinga i pod uticajem otpadnih ulja, gasova i soli.

Nedostaju Užicu i zeleni koridori koji bi povezivali veće zelene površine. Nisu dovoljno uređene ni šume u okolini grada niti zelene površine u gradskom području, ukazuje Plan kvaliteta vazduha, usvojen na užičkoj skupštini februara ove godine. 

Nezadovoljavajući je i procenat slobodnih zelenih površina, blokovskog zelenila oko zgrada. 

Visoko zelenilo je prisutnije u dvorištima kuća u rubnoj zoni grada nego centralnim delovima gde je zagađenje vazduha veće.

Lepo izgleda, lako se održava i brzi raste drvo katalpa. To drvo sreće, kako ga nazivaju, od ovog oktobra krasi šetalište kraj Vlajkovog trga u centru grada.

Sa vazduhom tokom grejne sezone, građani Užica decenijama nemaju sreće.

Zagađeno i ove grejne sezone

Poslednji podaci Zavoda za javno zdravlje Užice ukazuju da je vazduh(tokom 8. novembra, do 9. ujutru) bio nezdrav za osetljivu populaciju, usled veće koncentracije suspenovdanih čestica PM 10 od dnevno dozvoljenog.

Uglavnom je od početka novembra vazduh u Užicu bio okarakterisan kao umereno dobar ili nezdrav za osetljivu populaciju, prema podacima ZZJZ Užice.

Tokom prekomernog zagađenja vazduha, deci, starijima i hroničnim bolesnicima se preporučuje da ograniče boravak na otvorenom, posebno ujutru i uveče.

U slučaju izlaska, preporuka je da se okružite zelenilom.

U slučaju izlaska, preporuka je da se okružite zelenilom.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
fog
2.1 ° C
2.2 °
2 °
100 %
5.1kmh
90 %
Uto
5 °
Sre
6 °
Čet
9 °
Pet
11 °
Sub
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

jedan komentar

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime