- REKLAMA -
13 C
Užice
Početna Srbija i region uPoMoc Drvo Likvidambar u čast profesorke Brane Matić

Drvo Likvidambar u čast profesorke Brane Matić

- REKLAMA -

U čast profesorke Brane Matić, Ekonomska škola i Grad Užice posadili su u parku ispred Ekonomske škole drvo „Likvidambar“.

Prema rečima Mirjane Radivojčević pomoćnika gradonačelnika Užica samo sećanje na ljude koji su ceo život posvetili traganju za najboljim u sebi, uz bezuslovnu posvećenost ljudima, posebno mladima, posebna je vrednost.

„Brana Matić nije bila samo profesorka svojim đacima, bila je mnogo više od toga. Znala je sve da razume, da oprosti, da nas postidi svojom blagošću i razumevanjem. Zbog svega toga je generacije njenih učenika sa radošću pamte i iskreno žele da u našim školama bude više profesora koji će nas pored obaveznog gradiva učiti da cenimo život i vrednosti zbog kojih se vredelo roditi i koračati ovom planetom. Izdvajala se po mnogo čemu, a ono što je neprocenjivo to je ljubav koju je imala za svakog učenika i želju da svakome da podršku, da prvenstveno bude što bolji čovek. Zato je njeni učenici pamte i poželeli su da na simboličan način podsete na značaj onih koji nas obrazuju, ali i vaspitavaju. Života ima i posle života ako se sećamo dobrih ljudi, zato će i ovo drvo koje danas sadimo biti jedinstveno u našem gradu baš kao što je Brana bila jedinstvena. Ako nas negde čuje želimo da bude spokojna i mirna dok mi u njeno ime dajemo život ovom drvetu.“

Direktorka Ekonomske škole Užice Milica Prljević istakla je da Ekonomska škola može da se pohvali činjenicom da je Brana Matić, profesorka srpskog jezika i književnosti, prvi profesor koji dobija svoje drvo u našem gradu.

„Zadovoljstvo mi je što ispred Ekonomske škole mogu danas da izrazim radost zbog aktivnosti vezane za lik profesorke Brane Matić. U svim vremenima škola počiva na sinergiji između učenika, profesora i roditelja. Škola je uspešna samo onda ako se njeni učenici i posle završetka škole vraćaju njoj i svojim profesorima. Desilo se da su se učenici setili svoje profesorke Brane Matić, održavši javni čas posvećen njoj i iz ljubavi prema njoj osmislili ideju koja predstavlja materijalizaciju ljubavi sađenjem drveta negde ispred škole. U ime škole zahvaljujem svim bivšim učenicima, kolegama i Gradu Užicu koji su svojim aktivnostima doprineli da realizujemo ovu akciju.“

Ksenija Janjušević profesorka Ekonomske škole u penziji navela je da je radost retka u ovim teškim vremenima i da se danas radujemo jer materijalizujemo ideju ljubavi učenika prema učitelju i obrnuto.

„Danas sadimo drvo Brane Matić koja je bila posebna, baš kao što je posebno i jedinstveno ovo drvo koje je danas namenjeno njoj. Poseduje saglasje lepote tela i duše, zato što ume da voli i oprašta i zato što nas je svojom ljubavlju pokorila. Brana je bila koleginica neverovatne energije. Mnogi profesori Ekonomske škole uz nju su pedagoški sazrevali. Njen pedagoški kredo bio je „Izvuci maksimum iz učenika, ali ne dozvoli da se i jedna dečija suza prolije zbog tebe“. Brana je imala meku komunikaciju sa kolegama, sve je razumevala i za sve nalazila valjana opravdanja. Bila je vredna odgovorna, sa jako razvijenim osećanjem dužnosti. Umela je često da kaže „Nije problem što nisu naučili, jednoga dana kad im prigusti naučiće, ne mogu samo da oprostim splačinu u očima“. Nastojala je da uvek sve reši u korist svojih učenika, mnoge je oblačila, hranila, privatno odvodila u svoj dom, delila je i poklanjala svoju ljubav i deleći je sa drugima ljubav se umnožavala. Brana nije radila za prosvetarsku platu, njena plata bili su konkretni uspešni životi njenih vaspitanika. Eto zato je baš drvo za Branu.“

„Učenici uglavnom svoje profesore svrstavaju u tri grupe, na one prema kojima su ravnodušni, na one koje poštuju i, na kraju, na one koje vole. Najmanje je onih koje vole. To je glavni razlog zbog čega je drvo baš za Branu, a ne za nekog drugog. Da je Brana birala mesto za drvo baš bi ovo odabrala i zašto baš drvo, a ne neko drugo obeležje, zato što je drvo uspravno, kada bi se čovek ugledao na drvo govorila je „svet bi bio uspravan i savršen“ i zato verujući da grlim Branu, zagrliću danas njeno drvo u nadi da će se njene generacije učenika sakupljati oko drveta, poveravati mu tajne i tražiti savete. Hvala svima koji su nam ulepšali ovaj dan“ istakla je Janjušević.

 

 

Grad Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13 ° C
13 °
13 °
44 %
1kmh
0 %
Čet
12 °
Pet
18 °
Sub
11 °
Ned
6 °
Pon
8 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime