- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Za bolji kvalitet vazduha, 400 zainteresovanih(AUDIO)

Za bolji kvalitet vazduha, 400 zainteresovanih(AUDIO)

- REKLAMA -

Oko 400 građana Užica se prijavilo da u svom dvorištu zasadi jasen ili javor, poklon lokalne samouprave u sklopu akcije 16 000 stabala za 16 000 ložišta.

 

Među zainteresovanima je bila i Mila Čupić iz Sinjevca.

  Imam šumu, ne sečem je i volim drveće jer je izvor zdravlja. Volim biljke i želim da imamo što više kiseonika, pošto sve seku, rekla nam je Mila Čupić.

Posečeno drveće u svom dvorištu, Dejan Marković je želeo da zameni novim. Čist vazduh je dodatni razlog što se prijavio za dodelu sadnice.

Marković smatra da građani Užica ne vode dovoljno računa kako bi zaštitili kvalitet vazduha. Tvrdi da kriza utiče da isplativost stavljaju ispred zdravlja i odgovornosti.

 

Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić pretpostavlja da je nepostojanje prostora u dvorištu razlog slabog odziva građanstva. 

–   Akcija je počela u februaru mesecu, tačnije, pred samo proglašenje vanrednog stanja zbog epidemije kovid-19, tako da mislim da je to jedan od velikih uzroka lošeg odziva građana, dodala je za Radio Lunu Nada Jovičić.

 

–    Za jednu sadnicu javora je potreban prostor jer će on da izraste 12 metara. Njegova ukupna težina, sa lišćem i korenjem, dosegne oko dve tone, objašnjava Jovičić.

Lokalna samouprava je u januaru pokrenula tu akciju, finansiranu iz gradskog budžeta, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha povećanjem broja zasađenih stabala.

–   Svima nam je poznato da jedno stablo daje mnogo više kiseonika nego što mu je potrebno za funkcionisanje. To je od izuzetnog značaja nama koji živimo u urbanim sredinama. Tako da je ovo najefikasniji i najjednostavniji način da donekle poboljšamo kvalitet vazduha, istakla je Jovičić.

Na kvalitet vazduha u Užicu u najvećoj meri utiču individualna ložišta. Procenjuje se da ih je u gradu oko 16 000. Uglavnom se za grejanje domaćinstava koriste drva, mada poslednjih godina raste broj opredeljenih za pelet ili gas.

Individualne kotlarnice i individualna ložišta, u kojima se uglavnom koriste čvrsta fosilna goriva, jedan su od najvećih izvora zagađenja vazduha na teritoriji grada.

Gradska većnica je apelovala na građane koji koriste čvrsta goriva za grejanje da vode računa šta unose u ložne uređaje. Podsetila je i da je sa prvim danima grejne sezone poslednji momenat da se očiste odžaci.

Foto screenshot Plan kvaliteta vazduha grada Užica za period od 2018. do 2023. godine

 

Za čistiji vazduh

Do 15. februara pravni subjekti, čiji je osnivač lokalna samouprava, koristiće prirodni gas kao energent. Na gas je i devet kotlarnica JKP Gradska toplane, dve su na drvni pelet, dok je mazut i dalje u upotrebi u drugoj po veličini kotlarnici Blok Zlatibor.

Mazut se i dalje koristi za grejanje zdravstvenih ustanova u gradu. 

Od sledeće godine, kako nam je potvrdio direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović, kotlarnicu na mazut zameniće gasni generator koji će grejati Dom zdravlja, Centar za majku i dete i Turberkulozni dispanzer. Nakon što zdravstvene ustanove u centru grada pređu na upotrebu gasa za grejanje, prema najavama, smanjiće se čestice sumpora i čađi u vazduhu.

Mere energetske efikasnosti- nabavka kotlova na gas i pelet, ugradnja stolarije i spoljne izolacije na privatnim kućama uz, svake godine veću, finansijsku podršku lokalne samouprave, po rečima gradske većnice Jovičić, daju rezultate.

I naredne godine 40 miliona?

Grad Užice izdvojiće 40 miliona dinara za javni konkurs i podršku domaćinstvima u Užicu u primeni mera energetske efikasnosti na kućama, izjavio je gradski većnik zadužen za budžet i finansije Miodrag Petković. 

Podsetimo, lokalna samouprava je i ove godine opredelila 40 miliona finasijske podrške građanima za zamenu fasada i stolarije, nabavku kotlova na gas i pelet. Za te mere koje doprinose smanjenju aerozagađenja, u prethodnih pet godina iz gradskog budžeta je izdvojeno ukupno 50, 1 milion dinara.

Ipak, zimi su u užičkom vazduhu vidljivi i uticaji klime, ali i motornih vozila koja koriste neefikasna goriva.

Česte veće saobraćajne gužve u gradu

–  Skrećem pažnju sugrađanima da vode računa ne samo zbog sebe, nego zbog potomaka i naše dece, da ne koriste automobile kada dolaze na posao već da koriste javni prevoz ili da dolaze peške, poručila je ranije Nada Jovičić.

Podsetila je da zvanični sajt lokalne samouprave građani mogu koristiti i za informisanje, postavljanje pitanja, davanje sugestija o kvalitetu vazduha. Građanima su, sa danom zakašnjenja, dostupni podaci o kvalitetu vazduha užičkog Zavoda za javno zdravlje. Satne koncentracije štetnih materija u vazduhu su dostupne u sklopu državnog monitoringa, automatske merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine.

Njen Godišnji izveštaj za 2019. godinu ukazuje da je u gradu tada vazduh bio treće, najslabije kategorije, zbog prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10.

Prekomerno zagađen vazduh su udisali građani Užica prošle godine. Foto screenshot http://www.sepa.gov.rs/download/izv/Vazduh_2019.pdf

Više od stotinu dana su u gradu bile prekoračene dnevne granične vrednosti čestica PM 10, od 50 mikrograma po metru kubnom, pokazuju podaci SEPA-e.

Najviše zagađujućih materija u vazduhu je bilo prisutno u decembru.

I u oktobru ove, nove grejne sezone, rezultati merenja aerozagađenja pokazuju prekoračenja.

 

Udahnimo punim plućima

Oko 400 građana Užica se prijavilo da u svom dvorištu zasadi jasen ili javor, poklon lokalne samouprave u sklopu akcije 16 000 stabala za 16 000 ložišta.

 

–   Pošumljavanje je jedna od najboljih mera za dugoročno rešavanje problema kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine. Ukoliko svako domaćinstvo koje ima individualno ložište zasadi po jedno stablo, zeleni pojas u Užicu će se povećati za 6, 4 hektara, naglasila je ranije ove godine Nada Jovičić.

Užice će imati još devet hektara pošumljenog prostora na području grada, najviše u Krčagovu, najavila je članica Gradskog veća Nada Jovičić podsetivši da je prošle godine oko 13 000 stabala posađeno na oko pet hektara šireg gradskog jezgra, najviše u Velikom parku, posredstvom projekta Udahnimo život prirodi.

Boravak na otvorenom ne preporučuju iz Zavoda za javno zdravlje u periodu većeg zagađenja.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
5 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime