- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Najmanje 150 poziva od početka grejne sezone

Najmanje 150 poziva od početka grejne sezone

- REKLAMA -

Radijatori oko 6 300 korisnika usluga JKP Gradska toplana Užice zvanično su topli od 15. oktobra. Prvog dana nove grejne sezone je najmanje 40 puta zazvonio telefon dispečerske službe tog javno komunalnog preduzeća, primajući apele i zahteve za hitne intervencije.

Izvršni direktor JKP Gradska toplana Branko Filipović za Radio Lunu i RAM mrežu navodi da je tokom prethodnih šest dana primljeno oko 150 poziva za intervencije. Broj je, napominje, veći, što zbog dupliranih ili konstantnih poziva iz dana u dan, što zbog prijave istog kvara više stanara zgrade. Vremenom je poziva sve manje. Problemi se evidentiraju, pa nije potrebno zvati svakoga dana. Ekipe u proseku tokom dana reše trećinu dnevno prijavljenih problema.

Problem u ljudstvu usporava rad na terenu.

Javno komunalno preduzeće, sa manjkom od sedam ljudi, traži od lokalne samouprave i države dodatne radnike.

Dve dežurne ekipe JKP Gradske toplane, kako Filipović navodi, po hitnosti rešavaju kvarove. Muku im, uglavnom, zadaju zgradne instalacije čije održavanje nije u nadležnosti tog javno komunalnog preduzeća.

–   Pod zgradnim instalacijama se podrazumeva sistem sekundarnih instalacija od podstanice, izmenjivača do radijatora. Da bi ljudi imali grejanje, i taj sistem mora da funkcioniše, pa se trudimo da izađemo ljudima u susret, ali mora da se zna da postoje prioriteti. Prednost imaju curenja ili gde ne greje čitava zgrada, pa tek onda na red dolaze delimična grejanja i odzračivanja radijatora, objašnjava Filipović.

Za sekundarne instalacije su odgovorni stanari zgrade, što je, podseća Filipović, potvrđeno i skupštinskom odlukom grada. Skupštine stanara, kako ističe, u letnjem periodu treba da reše probleme na instalacijama u zgradi.

Potrebno je novca, vremena, ali i sloge i dogovora među stanarima na istoj adresi kako bi problem bio rešen.

–    Trudimo se da pomognemo koliko možemo, čak smo prethodne dve, tri godine, kada prođe grejna sezona, sazivali sastanke sa skupštinama stanara, predočavali im probleme koje imaju na svojim sistemima u nastojanju da će preuzeti konkretne korake. Efekta je bilo, ali malo, oko deset odsto, kaže Filipović.

–    Problemi i dalje postoje na Aleksića mostu, u Vuka Karadžića, te u Omladinskoj ulici, u Višeslava Bugarinovića u Sevojnu. Svake godine se ponavljaju problemi u istim zgradama, navodi Filipović objasnivši da nema mnogo pomoći kod loše izvedenih sistema nego da se par dana obilaze, odzračavaju dok sistem ne progreje.

Ako je Gradska toplana bila uzrok kvara zbog kojeg nije bilo grejanja(zbog problema u podstanici, u kotlarnici i na toplovodu), umanjuje račune onima koji grejanje plaćaju po metru kvadratnom.

Građani Užica za uslugu grejanja po kvadratnom metru izdvajaju 99,96 dinara plus PDV.

Energenata ima dovoljno kako bi Gradska toplana zagrevala prostorije svojih korisnika radnim danima od 6, vikendom od 7 do 21 sat.

Kada će Međaj da stigne na red?

Od 12 kotlarnica Gradske toplane, devet koristi gas, dve su na pelet, dok je, druga po veličini, kotlarnica Blok Zlatibor na mazut. Zameniće je, prema ranijim najavama, kotlarnica na gas na Međaju, ali kada tačno, Filipović navodi da se ne može precizirati. Idejni projekat i Studija opravdanosti za kotlarnicu su završeni. Kako pojašnjava, na redu je izrada urbanističkog projekta za infrastrukturni most, potom sledi dobijanje lokacijskih uslova, a onda i projekat za građevinsku dozvolu.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime