- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna UEko Bolje nego prethodnog januara(AUDIO)

Bolje nego prethodnog januara(AUDIO)

Poboljšanje u odnosu na prethodni januar prema podacima iz lokalne i državne mreže monitoringa zagađujućih materija u vazduhu

- REKLAMA -

Vazduh u Užicu je bio nezdrav za osetljivu populaciju tokom četvrka do petka ujutru, dok je u Sevojnu u istom periodu vazduh bio umereno dobar.

Tokom srede i utorka su građani Užica udisali vazduh u kategoriji nezdravog, dok je u ponedeljak vazduh bio umereno dobar.

Udisali nezdravo dva dana

Uočava se blago poboljšanje kvaliteta vazduha posmatrajući januar ove i prošle godine, navela je za Radio Lunu načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Užice dr Olivera Janjić, specijalista higijene.

Prema podacima iz lokalne mreže monitoringa zagađujućih materija u vazduhu, tokom 14 dana januara ove godine su vrednosti suspendovanih čestica PM 10 bile iznad graničnih vrednosti. U januaru prošle godine tokom 25 dana je zabeležen loš kvalitet vadzuha, sa koncentracijama PM 10 iznad dnevno dozvoljenog.

Analizom podataka sa mernog mesta na užičkoj zelenoj pijaci je ustanovljeno da je tokom 11 dana u januaru ove godine vrednost čađi bila iznad dnevne granice.

Po rečima Olivere Janjić, podaci sa mernog mesta u Sevojnu ukazuju da je tokom šest dana januara koncentracija čađi bila iznad dnevno dozvoljenog.

–  Čestične materije PM 10 i čađi su dominantne zagađujuće materije u Užicu i posledica su korišćenja nepoželjnih energenata u gradu koji ima nepovoljan geografski položaj, uz nepovoljne vremenske uslove, predočila je Olivera Janjić podsetivši da je kvalitet vazduha u Užicu nezadovoljavajuć u periodu grejne sezone.

Svaki put kada je u gradu povećano aerozagađenje raste broj javljanja dece sa smetnjama užičkom Dečjem dispanzeru.

–  Većina sugrađana čija deca imaju respiratorne smetnje su nabavili kući inhalatore. Dolaze na preglede, kući se dodatno inhaliraju, pa dolaze na kontrolu. Možda je malo manji broj jer ne dolaze za svaku sitnicu kao ranije, rekla je za Radio Lunu načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece užičkog Doma zdravlja Novka Garabinović Vukašinović. Ona je podsetila da se u dečjoj kovid ambulanti pregledaju deca sa respiratornim smetnjama, temperaturama, mučninama i nakon kontakta sa kovid pozitivnim.

Podsetimo, čestice PM 10 su štetne po zdravlje ljudi i mogu izazvati kratkotrajne i dugotrajne zdravstvene efekte.

SEPA izveštaj: Do februara 46 dana sa prekoračenjima od početka grejne sezone

Ukupno tokom 11 dana januara je vazduh u Užicu bio sa koncentracijama suspendovanih čestica PM 10 iznad dnevnih graničnih vrednosti, prema mesečnom izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema podacima Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, u Užicu su tokom 16 dana decembra, 13 dana novembra i šest dana oktobra 2020. godine, zagađujuće čestice PM 10 su bile prisutne u vazduhu u koncentracijama većim od 50 mikrograma po metru kubnom.

Olivera Janjić je navela da će podatke iz lokalne mreže monitoringa na godišnjem nivou uporediti sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine sa automatske merne stanice u Omladinskoj ulici.

Zavod za javno zdravlje Užice u sklopu lokalne mreže monitoringa ispituje kod Narodne biblioteke koncentracije čestica PM 10 u vazduhu, te koncentracije čađi, sumpor-dioksida, azot-dioksida na mernim mestima kod užičke pijace i kod Doma zdravlja u Sevojnu.

Podsetimo, građani Užica na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine(i Air Visual) mogu pratiti kvalitet vazduha u realnom vremenu, dok na sajtu ZZJZ Užice sa najmanje danom zakašnjenja mogu videti količine zagađujućih materija koje su udisali.

Satni podaci SEPA o koncentracijama zagađujućih materija iz državne mreže monitoringa su neverifikovani i preliminarni, dok Zavod za javno zdravlje Užice proverava podatke iz lokalne mreže monitoringa nakon 24 sata ciklusa uzorkovanja, potom i merenja u laboratoriji.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su najavili da će sledeće nedelje lokalnoj samoupravi poslati izveštaj sa analizom aerozagađenja tokom 2020. godine.

Vazduh u Užicu i ove godine u najgoroj kategoriji

Vazduh u Užicu je 2020. godine bio prekomerno zagađen jer su najmanje tokom 86 dana koncentracije čestica PM 10 bile iznad dnevno dozvoljenog. Da bi se moglo reći da je vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, dozvoljeno je 35 dana sa prekoračenjima tokom godine.

–   Neophodna je doslednost u sprovođenju mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a te mere su već započete, podsetila je Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Podsetimo, Užice od prošle godine ima usvojen Plan kvaliteta vazduha od 2018. do 2023. godine, dokument sa više od 20 predloženih mera čije bi sprovođenje doprinelo da se znatno smanji aerozagađenje.

https://www.radioluna.info/category/istrazujemo/ueko/

Za čistiji vazduh i lokalne samouprave 400 miliona

Ministarstvo zaštite životne sredine je raspisalo tri javna konkursa i opredelilo ukupno 400 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama za projekte kojima je cilj smanjenje zagađenja vazduha.

–   Jednim konkursom opredelili smo 200 miliona dinara za obnovu starih kotlarnica, čime ćemo smanjiti zagađenje vazduha, za drugi konkurs obezbedili smo 100 miliona dinara za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, a za treći konkurs 100 miliona dinara za pošumljavanje, kako bismo poboljšali kvalitet vazduha širom Srbije, precizirala je resorna ministarka Irena Vujović, a prenelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Lokalne samouprave do 16. februara imaju rok da se prijave na konkurse.

 

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime