- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna UEko Udisali nezdravo

Udisali nezdravo

Premašene dnevno dozvoljene vrednosti PM 10 od 50 mikrograma po metru kubnom

- REKLAMA -

Nezdrav je bio vazduh u Užicu od utorka do četvrtka ujutru, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice iz lokalne mreže kontrole kvaliteta vazduha u životnoj sredini.

Tokom srede do četvrtka do 9 sati su zabeležena prekoračenja dnevno dozvoljenih vrednosti PM 10 i čađi. Prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica PM 10 je iznosila 93 mikrograma po metru kubnom.

Prema podacima sa mernog mesta kod Narodne biblioteke, u proseku je 88 mikrograma čestica PM 10 po metru kubnom bilo u vazduhu tokom 24 sata, od utorka do srede do 9 časova.

U istom periodu, koncentracije čađi su premašivale dnevne granične vrednosti od 50 mikrograma po metru kubnom, podaci su sa mernog mesta na zelenoj pijaci.

Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost kada je vazduh u kategoriji nezdravog. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti zdravog dela populacije, navode na sajtu iz ZZJZ Užice.

Građani Sevojna su udisali vazduh umereno dobrog kvaliteta tokom utorka i srede do četvrtka ujutru. U ponedeljak je vazduh u toj opštini bio dobar, u Užicu umereno dobar.

Podsetimo, građani Užica na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine(i Air Visual) mogu pratiti kvalitet vazduha u realnom vremenu, dok na sajtu ZZJZ Užice sa najmanje danom zakašnjenja mogu videti količine zagađujućih materija koje su udisali.

Satni podaci SEPA o koncentracijama zagađujućih materija iz državne mreže monitoringa su neverifikovani i preliminarni, dok Zavod za javno zdravlje Užice proverava podatke iz lokalne mreže monitoringa nakon 24 sata ciklusa uzorkovanja, potom i merenja u laboratoriji.

Vazduh u Užicu i ove godine u najgoroj kategoriji

Zagađenje vazduha u Užicu je sezonskog karaktera. Prekoračenja koncentracija  suspendovanih čestica štetnih po zdravlje se beleže tokom grejne sezone u vazduhu, sa aktiviranjem oko 16 000 individualnih ložišta i kotlarnica na mazut i ugalj.

Ugalj i dalje u upotrebi u užem centru grada

Na kvalitet vazduha utiču i geografski položaj grada, ali i vremenske prilike.

https://www.radioluna.info/category/istrazujemo/ueko/

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime