- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Povećano aerozagađenje u Užicu prethodnih dana

Povećano aerozagađenje u Užicu prethodnih dana

- REKLAMA -

Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti zdravog dela populacije

Ovoga jutra u Užicu, prema preliminarnim, satnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, beleže se veće koncentracije čestica PM 2,5 i PM 10 od dnevno dozvoljenog, pa je vazduh zagađen.

Na visoku zagađenost vazduha u Užicu ovoga jutra ukazivali su i podaci sa aplikacije za merenje zagađenosti Air Visual.

Foto Screenshot SEPA -Podaci SEPA, u okviru državnog monitoringa kvaliteta vazduha, ukazuju da je i tokom ponedeljka vazduh u Užicu bio zagađen jer su suspendovane čestice PM 10 i PM 2, 5 u vazduhu bile prisutne više od dnevno dozvoljenih graničnih i tolerantnih vrednosti.

Kao vrlo nezdrav je okarakterisan kvalitet vazduha kojeg su građani Užica udisali tokom ponedeljka do devet časova ovoga jutra, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice.

Više od duplo su prekoračene dnevno dozvoljene vrednosti zagađujućih čestica PM 10, zbog čega je izračunat indeks kvaliteta iznosio 240.

U istom periodu, građani Sevojna su udisali nezdrav vazduh.

foto screenshot ZZJZ Užice

 

Vazduh u Užicu je bio nezdrav za osetljivu populaciju tokom nedelje, 22. novembra, do devet časova narednog jutra, pokazuju poslednje objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje Užice. Indeks kvaliteta vazduha je iznosio 142, zbog većih koncentracija čestica PM 10 od dnevno dozvoljenih vrednosti od 50 mikrograma po metru kubnom. 

Tokom subote i petka vazduh u Užicu je bio umereno dobar. Prethodne nedelje je bilo povećano aerozagađenje u Užicu.

Od početka novembra u Užicu, vazduh je uglavnom nezdrav za osetljivu populaciju, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice. 

Kakav je vazduh u Užicu?

https://zavodue.org.rs/aerozagadjenje%202020-2021.htm

http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka.php?stanica=33

https://airuzice.com/

https://www.iqair.com/serbia/central-serbia/uzice

Na veće prisustvo čestica PM 10 i PM 2,5 u vazduhu uglavnom utiču toplane snage manje od 50 MW i individualno grejanje. Užice ima oko 16 000 individualnih ložišta. Za zagrevanje domaćinstava, većina građana koristi drva, u manjoj meri pelet i ugalj.

 

Zagađenost vazduha ugrožava čitav organizam

 

Lekari upozoravaju da su povećane koncentracije čestica PM 10 štetne po zdravlje ljudi, naročito za rizičnih kategorija stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice. Suspendovane čestice PM 2, 5 predstavljaju još veću opasnost za ljudsko zdravlje od čestica PM10, jer mogu da dođu do najdubljih delova pluća.

U periodima povećanog zagađenja, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da ograniče boravak na otvorenom, posebno ujutru i uveče. 

–    Praškaste materije veličine manje od 2.5 mikrometra poznate su kao PM 2.5 čestice. Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, ove čestice zbog svoje veličine predstavljaju veliku opasnost po zdravlje, jer se dugo zadržavaju u vazduhu i mogu prodreti do krvotoka i pluća, gde izazivaju velike zdravstvene probleme, navode na sajtu iz BOŠ.

Zagađenje vazduha je najveći uzročnik bolesti i prerane smrti u životnoj sredini na svetu, podsećaju iz Beogradske otvorene škole istakavši da se usled aerozagađenja povećava stopa hospitalizacija i broj poseta službama hitne pomoći.

    Zagađen vazduh čak i kada je malo iznad granice koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, ima izražene štetne posledice na pojavu astme, bronhitisa, upale pluća i hronične opstruktivne bolesti pluća, gde su bakterije i virusi najprihvaćeniji uzročnici koji štete stabilnosti sistema organa za disanje i pogoršanju infekcije. Nadalje, zagađenje vazduha predstavlja otežavajući faktor za infektivne bolesti uzrokovane nekim virusnim infekcijama, poput gripa A i B, para grip virusa tipa 3, upale pluća i bolesti tipa gripa, navode iz Beogradske otvorene škole među zaključcima analize svetskih naučnih istraživanja o štetnosti uticaja zagađenja vazduha na zdravlje stanovništva i povezanosti aerozagađenja i stope oboljevanja od kovid- 19.

Publikacija autora Srđana Kukolja i BOŠ

http://www.bos.rs/rs/vesti/21/2020/11/18/nova-publikacija-beogradske-otvorene-skole_-zagadenje-vazduha-i-covid-19.html

 Pulmolog Dejan Žujović je gostujući nedavno na Nova S rekao da zagađenje vazduha utiče na imunitet stanovništva, ali i na kvalitet i dužinu života. Žujović je naveo da je svaka peta smrt u Valjevu, Užicu direktna posledica kvaliteta vazduha. Podsetio je na podatke Svetske zdravstvene organizacije koji ukazuju da oko 16.000 ljudi godišnje u Srbiji umre od lošeg vazduha.

https://nova.rs/vesti/drustvo/pulmolog-korona-i-zagaden-vazduh-su-smrtonosna-kombinacija/

 –       Nije nam poznato na osnovu kojih podataka je dr Žujović donosio zaključke u vezi zdravstvenog stanja stanovnika našeg grada, napomenuli su za Radio Lunu iz Zavoda za javno zdravlje Užice. 

Inače, Plan kvaliteta vazduha grada Užica predviđa kao meru da do 2021. godine bude izrađena studija uticaja zagađenja vazduha na pojavu respiratornih simptoma kod dece. Plan predviđa i definisanje mera za zaštitu zdravlja osetljivih populacija stanovništva usled aerozagađenja. 

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su naveli da nemaju informacije o aktivnostima na izradi studije. 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime