- REKLAMA -
-2.1 C
Užice
Početna UEko Nezdravo ove nedelje u Užicu

Nezdravo ove nedelje u Užicu

- REKLAMA -
 Najgore bilo 16. novembra.
Deca, stari i hronični bolesnici ne bi trebalo duže da borave na otvorenom, posebno ujutru i uveče.

Foto Screenshot SEPA

Vazduh u Užicu je bio nezdrav za osetljivu populaciju tokom četvrtka do petka ujutru, pokazuju poslednje objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje Užice.

Indeks kvaliteta vazduha je iznosio 150, na osnovu izmerene koncentracije čađi koja je bila iznad dnevne granične vrednosti, na mernom mestu na zelenoj pijaci.

Uža gradska zona Užica je najviše opterećena povećanim koncentracijama čađi. Povećanje emisije SO2 i čađi su izrazito sezonskog karaktera. Ratsu tokom zimskog perioda

Za sada nije predočeno javnosti kakav je tokom sunčanog četvrtka bio kvalitet vazduha u gradu.

Umereno dobar je bio kvalitet vazduha u Užicu i Sevojnu tokom utorka do srede ujutru, ukazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Užice.

Vrlo nezdrav je bio okarakterisan kvalitet vazduha kojeg su građani Užica udisali tokom 16. novembra, do 9 časova narednog dana. U istom periodu, u Sevojnu je bio vazduh bio nezdrav.

Prema objavljenim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, indeks kvalitetaa vazduha u Užicu je iznosio 242, na osnovu izmerene koncentracije čađi(121 mikrogram po metru kubnom). Visoke koncentracije čestica PM 10, duplo veće od dnevne granične vrednosti, uticale su, takođe, na pogoršanje kvaliteta vazduha u Užicu.

Foto Screenshot ZZJZ UE

Nezdravo je bilo u vazduhu u Užicu i dan ranije, u nedelju, kada je čestica PM 10 u vazduhu bilo više od dnevno dozvoljenog.

 –   Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost napolju. Ostali bi trebali da izbegavaju produžene i teške napore, preporučuju iz Zavoda za javno zdravlje Užice. Provetravanje stanova se ne preporučuje u jutarnjim i večernjim satima kada se na mernim stanicama beleže najveće koncentracije zagađujućih materija.

Od početka novembra u Užicu, vazduh je uglavnom nezdrav za osetljivu populaciju, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice. 

Rezultati merenja kvaliteta vazduha u okviru lokalne mreže monitoringa se objavljuju na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice najmanje sa danom zakašnjenja. 

Informacije o kvalitetu vazduha se iz sata u sat mogu pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine ili na sajtu IQAir.

Danas provetravanje

Prema podacima SEPA, vazduh je tokom subotnjeg jutra bio dobrog kvaliteta. 

http://www.amskv.sepa.gov.rs/mob/pregledpodataka.php?stanica=33

Podsetimo, procenjuje se da je u Užicu oko 16 000 individualnih ložišta. Njihov uticaj na kvalitet vazduha je od najvećeg značaja. Pogoršanju kvaliteta vazduha dopinosi i saobraćaj, uz klimatske uslove grada u kotlini.

 

 

 

 

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
-2.1 ° C
-2 °
-2.2 °
100 %
6.2kmh
90 %
Sre
5 °
Čet
8 °
Pet
11 °
Sub
4 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime