- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna EKO Priboj: Ukupno pet miliona za zamenu peći i kotlova

Priboj: Ukupno pet miliona za zamenu peći i kotlova

Za javni konkurs je Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo tri miliona dinara, a Opština Priboj dva miliona iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine za 2021. godinu.

- REKLAMA -

Opština Priboj je raspisala Javni konkurs za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha povećanjem energetske efikasnosti individualnih ložišta na teritoriji te opštine.

–  Opština Priboj planira da subvencioniše građanima zamenu individualnih ložišta energetski efikasnijim ložištima – kotlovima, pećima i šporetima. Maksimalni iznos sredstava za sufinansiranje nabavke peći koji podnosilac zahteva može da dobije je 60% ukupne vrednosti investicije, a maksimalno 70.000 dinara, i zavisiće od stepena efikasnosti individualnog ložišta, naveli su iz Opštine Priboj. U javnom konkursu piše da će prihvatati isključivo troškove nabavke individualnog ložišta, bez troškova ugradnje, nabavke ostale opreme i radova.

Konkursu se mogu odazvati vlasnici i suvlasnici porodičnih kuća ili stanova izgrađenih na gradskom području u prvoj, drugoj, trećoj ili četvrtoj stambenoj zoni.

Uslov je da kuća nije priključena na gradski toplovod ili da stambena zgrada za kolektivno stanovanje nema tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod.

Vlasnici stambenog objekta treba da žive u objektu za koje traže finansijsku pomoć, da izmire obaveze po osnovu poreza na imovinu, da dostave dokaz o izgradnji stambenog objekta, građevinsku dozvolu ili rešenje o ozakonjenju. Treba da potpišu izjavu da će po sprovođenju mera u ložištu koristiti ekološki prihvatljivija goriva, prvenstveno obnovljive domaće izvore grejanja poput peleta, briketa, sečke od biomase, osušeno drvo.

Foto edukativna igra nazvana Igraj za energiju koju je, uz istoimeni priručnik za nastavnike, osmislilo GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, u okviru srpsko-nemačke saradnje i projekta Energetska efikasnost u zgradarstvu

Iz Opštine Priboj su podsetili da su više od deset godina stari uređaji za grejanje u najvećem broju individualnih domaćinstava i da neefikasni uređaji utiču na kvaliteta grejanja i stepen iskorišćenosti energenta.

 Smanjenim stepenom korisnosti, drvo kao energent nema mogućnost iskorišćenja svoje maksimalne kalorijske vrednosti, što iziskuje njegovu povećanu potrošnju, a što za posledicu ima i povećane emisije štetnih gasova odnosno suspendovanih čestica. Zamenom zastarelih i dotrajalih peći i kotlova, koje kao energent koriste pored drveta i ugalj, sa novim modernijim pećima, direktno se smanjuje stepen zagađenja vazduha, istakli su iz lokalne samouprave objasnivši da bi savremene peći i kotlovi uticali da se smanje štetne emisije i produkti sagorevanja nastali neadekvatnom upotrebom ogrevnog drveta(korišćenjem sirovog drveta sa velikim procentom vlage).

Do 21. jula traje javni konkurs čiji su detalji dostupni na sajtu Opštine Priboj.

Nabavili na vreme?

 

 

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
91 %
1.1kmh
12 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime