- REKLAMA -
14.4 C
Užice

Nabavili na vreme?

Nepravilnim korišćenjem ogrevnog drveta se zagađuje životna sredina i povećavaju troškovi domaćinstava. Vreme nabavke ogrevnog drveta može biti početni uzrok njegovog neefikasnog korišćenja

- REKLAMA -

Počela je nabavka ogrevnog drveta i u Užicu.

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i Regionalne razvojne agencije Zlatibor su više puta ove i prethodnih godina naglašavali važnost efikasnog korišćenja ogrevnog drveta.

Podsetimo, da bi se drvo efikasnije upotrebilo za grejanje, time povećale i uštede u kućnom budžetu, potrebno je nabaviti ogrevno drvo krajem grejne sezone, u martu, te pravilno ga skladištiti, prosušiti i koristiti u uređajima za loženje.

Zlatibor početkom aprila

Efikasnijim korišćenjem ogrevnog drveta građani mogu doprineti da se očuva i unapredi javno zdravlje i smanji zagađenje vazduha tokom grejne sezone.

U Užicu, gradu u kotlini sa oko 16 000 individualnih ložišta, vazduh je godinama prekomerno zagađen.

Vazduh u Užicu i ove godine u najgoroj kategoriji


Efikasnije 2017. nego 2013. 

Domaćinstva mnogo više troše ogrevno drvo tokom zime nego što je to neophodno, pokazala su istraživanja, sprovedena prethodnih godina i u Užicu, Bajinoj Bašti i Novoj Varoši.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, anketiranjem 2013. i 2014. godine oko 4 200 domaćinstava iz Užica, Bajine Bašte, Nove Varoši, Ivanjice, Leksovca i Vlasotinca, ustanovila je da je jedan procenat domaćinstava pravilno i efikasno koristilo ogrevno drvo.

Istraživanje GIZ-a je tada pokazalo i da je oko dve trećine ispitanika koristilo za loženje uređaje stare više od 15 godina. To je za posledicu imalo da se oko 68 odsto energije drveta koristi za grejanje atmosfere, a ne domaćinstva.

–         Na teritoriji Užica skoro 99 procenata domaćinstava neefikasno koristi ogrevno drvo, odnosno 1,3 odsto domaćinstava efikasno koristi drvno gorivo, predočio je 2015. godine za Radio Lunu  dr Branko Glavonjić, profesor na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

–         Više od 80 odsto domaćinstava u Užicu nabavlja ogrevno drvo od jednog do tri meseca pre početka sezone. To nije dovoljan period da se drvo prosuši, odnosno da izgubi vodu i spusti svoju vlažnost na nekih 20 procenata, koliko se smatra da je optimalan procenat za korišćenje ogrevnog drveta u toku grejne sezone. Što znači da najveći broj domaćinstava koristi sirovo drvo za grejanje. Kada je drvo sirovo, velika količina drveta se troši u toku grejne sezone, domaćinstva se slabije greju i slabiji je procenat iskorišćenosti toplote koja se oslobađa u tom procesu sagorevanja, pričao nam je 2015. godine dr Branko Glavonjić.

U Užicu tokom grejne sezone 2020/2021

Anketa GIZ-a je ukazala da su domaćinstva, koja su za narednu sezonu nabavila ogrevno drvo na kraju prethodne grejne sezone, potrošila i do 20 procenata manje drveta po jednom kvadratnom metru grejne površine, u odnosu na domaćinstva koja su koristila sirovo drvo, nabavljeno mesec dana pre početka grejne sezone.

U okviru srpsko-nemačkog programa saradnje, tim pod vođstvom međunarodne strateške konsultantske kompanije E4tech, fokusirane na održivu energiju, sprovodio je od 2013. godine kampanju podizanja svesti o efikasnom korišćenju ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji.

U Zlatiborskom okrugu, podsetimo, Regionalna razvojna agencija Zlatibor je prethodnih godina promovisala efikasnu i održivu upotrebu bioenergije, na javnim skupovima i tribinama za građane.

–  Reprezentativna naknadna anketa domaćinstava je otkrila da je u grejnoj sezoni 2016/17. godine 22,4% domaćinstava u pilot regionima(Leskovac,Vlasotince, Užice i Bajina Bašta) koristilo ogrevno drvo na efikasan način, što je povećanje u odnosu na polaznu vrednost od 1% koja je izmerena u okviru studije sprovedene 2013/14.godine. Poređenja radi u kontrolnom regionu(Opštine Ivanjica i Nova Varoš) gde Komponenta 3(Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u okviru srpsko-nemačkog programa saradnje Razvoj održivog tržišta biomase u Srbiji)  nije bila aktivna, samo 3,8% domaćinstava koja koriste drvo za ogrev je efikasno koristilo gorivo u grejnoj sezoni 2016/17. godine, predočili su na sajtu programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji.

 Na tom sajtu građani mogu pročitati rezultate Istraživanja domaćinstava u 2017. godini, ali i Studiju tržišta 2017. godine, kako su naveli, sa detaljnim pregledom tržišta drvnih goriva i tehnologija za sagorevanje sa ključnim podacima koji se odnose na aspekte proizvodnje i kvaliteta.

Kao deo GIZ DKTI programa, dostupna je i onlajn brošura o efikasnom korišćenju ogrevnog drveta.

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime