- REKLAMA -
13.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Pauk odneo više od 30 nepropisno parkiranih od avgusta, raste broj korisnika...

Pauk odneo više od 30 nepropisno parkiranih od avgusta, raste broj korisnika Javne garaže

- REKLAMA -

Blizu 380 nepropisno parkiranih vozila u Užicu je ove godine pokupilo specijalno vozilo Pauk i prenelo ih na depo na prostoru bivše kasarne.

Prema podacima RJ Parking servis JKP Bioktoš, specijalno vozilo Pauk je odnelo ukupno šest vozila tokom prve polovine oktobra, a u septembru 28 vozila koji su bili nepropisno parkirani na području grada. Najviše posla Pauk je imao u feburaru i martu.

–  Nalog za odnošenje vozila izdaju ovlašćena službe lica – pripadnici saobračajne policije, kominalne inspekcije i komunalne policije. JKP Bioktoš prilikom preuzimanja vozila naplaćuje 4 000 dinara za odnošenje vozila, podsetili su iz RJ Parking servis JKP Bioktoš.

To javno komunalno preduzeće poseduje jedno specijalno vozilo.

–  Naš je plan da se nabavi novo vozilo, ali zbog prioriteta (potreba za nabavkom vozila za javnu higijenu i iznošenje smeća) pitanje je kada će ovaj plan ostvariti, naveli su za Radio Lunu.

Ne navodeći razloge, dodali su da ove godine nisu postavljali uređaje kojima se sprečava odvoženje nepropisno parkiranih vozila sa površina javne namene.

Inače je 2 000 dinara cena za uklanjanje uređaja kojim se sprečava odvoženje nepropisno ostavljenih vozila sa površina javne namene. Cena za odvoženje Paukom vozila na kojima su postavljene takozvane kandže iznosi 4 000 dinara((Foto arhiva Luna)

Nepropisno parkirani pored kontejnera su i ove godine najviše ometali zaposlene u JKP Bioktoš u obavljanju komunalne delatnosti.

–  Onemogućavali su vozilima koja odvoze smeće da isprazne pune kontejnere i onemogućavali su prolaz ovim vozilima u uzanim i strmim ulicama, napomenuli su iz RJ Parking servis JKP Bioktoš dodavši da na tim mestima nije bilo učestalijeg odnošenja vozila Paukom.

–  Mali je broj ovih vozila koje je odneo Pauk jer se vlasnici nepropisno parkiranih vozila relativno brzo pojave i uklone svoje vozilo i tako omoguće prolazak vozila za odnošenje smeća, pojasnili su iz JKP Bioktoš(Foto arhiva Luna)Parking servis: Cene parkiranja među najnižim u Srbiji


Ukupno je oko 1 200 parking mestana raspolaganju vozačima na javnim parkiralištima koje je Grad Užice dao JKP Bioktoš na upravljanje.

–  U zoniranom području, gde se primenjuje SMS sistem naplate, nalaze se 434 mesta u crvenoj zoni, 609 mesta u plavoj zoni, dok se u okviru Javne garaže nalaze 160 parking mesta koja nisu u sistemu SMS naplate, podsećaju iz Parking servisa.

Parkiranje u crvenoj zoni u Užicu košta 35 dinara po satu, u plavoj zoni 25 dinara po satu, dok je za celodnevno parkiranje vozila na parkiralištima plave zone potrebno izdvojiti stotinu dinara.

–  Cena za stanare u crvenoj zoni je 500, a u plavoj zoni 300 dinara na mesečnom nivou. Stanovnici grada Užica van zoniranog područja mogu sklopiti mesečni ugovor za parkiranje u plavoj zoni za 1600 dinara. Stanari iz crvene zone koji imaju dva ili više vozila mogu za drugo i svako naredno vozilo sklopiti ugovor za pretplatnu kartu po ceni od 2500 dinara na mesečnom novou samo za crvenu zonu ili po ceni od 1600 dinara samo za plavu zonu, dok stanari iz plave zone koji imaju dva ili više vozila mogu sklopiti pretplatnu kartu za plavu zonu po ceni od 1600  dinara na mesečnom nivou, naveli su za Radio Lunu iz RJ Parking servis JKP Bioktoš.

Cena parkiranja po započetom satu u Javnoj garaži je 40 dinara. Mesec dana parkiranja vozila u Javnoj garaži košta 4 000 dinara, a tri meseca 10 500 dinara.

–  Cene usluga parkiranja u gradu Užicu su među najnižim cenama u našoj zemlji, istakli su iz Parking servisa uz napomenu da će u Studiji o parkiranju biti i predloga novih cena, a da lokalna samouprava odlučuje o promeni cena tih usluga.

Vozila su u proseku dva, tri sata parkirana na parkiralištu kod Narodnog pozorišta u toku vremena naplate( radnim danom od 6.30 do 21.30 časova i subotom od 7 do 17 časova).

Početkom oktobra i sa jačim kišama, društvenim mrežama su kružile fotografije parkirališta na prostoru nekadašnje pošte u ulici Kralja Petra I i negativni komentari građana zbog bara ispod automobila u tom parkiralištu, inače, zatvorenog tipa.

Na pitanje zbog čega nije asfaltiran prostor parkirališta na prostoru srušene pošte, iz Parking servisa su pojasnili da je ono dobijeno u zakup od JP Pošta Srbije, u čijem je vlasništvu bilo to zemljište do primene zakona o restituciji.

–  Parking servis je od prvog dana tražio da se ova površina asfaltira, ali nismo uspeli da dobijemo saglasnost ni Grada ni JP Pošte Srbije zbog planova o gradnji poslovnog ili nekog drugog prostora. Jedino je dozvoljeno da se površina uravnja za šta je u nekoliko navrata angažovana i JP Niskogradnja. Zbog napred navedenog nije urađena ni drenaža za odnošenje vode tako da voda od kiše i snega i relativno veliki broj vozila koji posećuje ovo parkiralište vrlo brzo naprave velike rupe i blato, objasnili su iz RJ Parking servis JKP Bioktoš.

Uskoro Studija parkiranja i nova parking mesta u gradu(AUDIO)

Iz Parking servisa su istakli da su fast garaže neophodne na bilo kojoj lokaciji.

Nemaju informaciju da li će u skorije vreme graditi fast garažu(na prostoru zanatske pijace) kod zelene pijace o čemu su pričali na početku rekonstrukcije pijace 2018. godine.

–  Gradnja fast garaže na bilo kojoj lokaciji u gradu sigurno bi doprinela boljim uslovima za parkiranje, pod uslovima da naši sugrađani promene stav o parkiranju i svoja vozila vozila ne ostavljaju parkirana po ulici ili trotoarima već da ih parkiraju u postojećoj Javnoj garaži i novoizgrađenoj fast garaži, naglasili su iz Parking servisa.

Pristupačno Užice?


U porastu broj korisnika Javne garaže


 

Studija o parkiranju, koju ovih dana Užice očekuje, obuhvatiće i mere za unapređenje rada Javne garaže koja je u vlasništvu lokalne samouprave.

–  Potrudićemo se da te mere sprovedemo u život, poručili su iz RJ Parking servis istakavši da je od januara ove godine u blagom porastu broj korisnika Javne garaže, dok je broj pretplatnika na mesečnom i tromesečnom nivou skoro za četvrtinu veći.

Prvo Studija o parkiranju, potom i rešenja(FOTO)

Izrada strateški važnog dokumenta za rešavanje problema parkiranja u Užicu je počela krajem maja, anketiranjem učesnika u saobraćaju.

Preduzeće Model 5 iz Beograda i učenici starijih razreda Tehničke škole Radoje Ljubičić su prikupljali, potom i obrađivali, podatke sa 35 uličnih i vanuličnih parkirališta i anketirali vozače parkiranih vozila.

–  Na samom terenu učenici su zatekli sliku koju svi u gradu prepoznaju, a to je veliki broj vozila, a malo parking mesta, napomenuli su iz Tehničke škole Radoje Ljubičić istakavši da željno očekuju analizu sa predlogim mera od strane firme Model 5.

Škola počela, a u krugu škola i automobili

Vožnjom i do kafića, ne samo u školu, viđali na terenu ovih dana

–  Učenici i nastavnici naše škole učestvovali su do sada skoro u svim istraživanjima i studijama koje se tiču unapređenja određenih aspekata saobraćaja i činiće to i dalje, jer nam je želja da sa stručne strane doprinesemo razvoju saobraćaja u našem gradu, regionu i na taj način opravdamo zvanje regionalne saobraćajne škole, poručili su iz Stručnog veća za saobraćaj Tehničke škole Radoje Ljubičić.

Međaj do 31. oktobra, preseljenje moguće na zeleni pijac

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
71 %
1.9kmh
64 %
Sre
24 °
Čet
23 °
Pet
22 °
Sub
22 °
Ned
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime