- REKLAMA -
-5.8 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Prvo Studija o parkiranju, potom i rešenja(FOTO)

Prvo Studija o parkiranju, potom i rešenja(FOTO)

Ako budemo imali i predloge i sugestije, možemo doći do dobrih rešenja zajedničkog problema, naveli iz firme Model 5 koja u Užicu anketira učesnike u saobraćaju

- REKLAMA -

Anketiranjem učesnika u saobraćaju su otpočele aktivnosti na izradi strateški važnog dokumenta za rešenje problema parkiranja u Užicu, saopštili su iz Gradske kuće podsetivši da će zaposleni u preduzeću Model 5 iz Beograda do subote anketirati vozače koji parkiraju vozila u gradu, posebno u centralnoj zoni.

Pomoć će im pružati više od 60 učenika Tehničke škole Radoje Ljubičić koji će evidentirati i na koji su način vozila parkirana na parkiralištima. Biće i video zapisa parkiranih radi dodatne analize.

Počelo anketiranje parkiranih u Užicu

Željko Ranković, stručni saradnik u firmi Model 5, naveo je da će snimati parkirana vozila na 35 lokacija u gradu, na obeleženim mestima koje Parking servis JKP Biokotoš koristi za naplatu parkiranja u plavoj i crvenoj zoni.

Rezultate ankete Parkiranje u gradu Užicu koristiće kako bi sagledali trenutnu situaciju, definisali parametre i uradili Studiju parkiranja koju je naručila Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj grada Užica.

–  Kroz Studiju ćemo predložiti da ona mesta, koja se inače nalaze u zonskom sistemu, moraju biti propisno obeležena, da ljudi znaju šta plaćaju i zbog čega. Takođe ćemo pronaći džepove, odnosno prostore gde može još da se obeleži parking mesta. Predložićemo Gradu Užicu koje su to lokacije gde treba napraviti parkirališta, odnosno garaže. Da li će garaže biti nadzemne, montažne ili neke druge, ima mnogo faktora koji na to utiču, ali će Studija dati predloge, pa će prema tome verovatno Grad Užice definisati sredstva, naveo je Željko Ranković u Užicu.

Foto izvor Grad Užice
Foto izvor Grad Užice

U gradu je, prema ranijim podacima MUP-a Srbije, registrovano blizu 30 000 automobila, uglavnom starijih od 15 godina. Oko 1050 je ukupno obeleženih parking mesta, a ima ih i 200 u Javnoj garaži JKP Bioktoš.

Svakog dana u Javnoj garaži u proseku ima oko 70 slobodnih parking mesta

–  Užicu nedostaje ogroman broj parking mesta, ali je i dosta nepropisno parkiranih vozila, podsetio je Ranković objasnivši da vozači opravdavaju svoje postupke navodima da nemaju gde da se parkiraju, što je, kako je dodao, i činjenica.

Foto screenshot Sistem 48/ Grad Užice

Podsetimo, Užice ima Studiju parkiranja koja je urađena pre 13 godina. Prema toj studiji iz 2008. godine planirano je i projektovano da 2021. godine u Užicu bude oko 20 000 vozila.

   U onom najkritičnijem periodu, kada se ide na posao pre podne, pretpostavka je da je oko 27 000 vozila svakoga dana u centru grada, istakao je početkom godine član Gradskog veća za saobraćaj Slobodan Šiljković.

On je više puta apelovao na građane da umesto vozila koriste javni gradski prevoz pozivajući se na istraživanja koja su pokazala da se u 80 odsto slučajeva u automobilima prevozi samo vozač, dok se u deset odsto slučajeva dvoje prevozi kolima.

Član Gradskog veća Slobodan Šiljković je nedavno podsetio da je Užice grad u kojem je se svake godine registruje najmanje 1 500 novih vozila.

Foto izvor Grad Užice

Prema njegovim rečima, to znači da je gustina saobraćaja u centru sve veća, a bezbednost saobraćaja na nižem nivou.

Saobraćajno opterećenje je, inače, jedan od bitnih faktora koji utiče na kvalitet vazduha. U Užicu je godinama vazduh prekomerno zagađen.

–  Prilikom rada benzinskog ili dizel motora, prilikom sagorevanja goriva, nastaju štetni gasovi koji se oslobađaju u atmosferu što prouzrokuje zagađenje, piše u Planu kvaliteta vazduha grada Užica. Taj dokument ukazuje da je saobraćaj glavni izvor zagađenja vazduha u toplim periodima godine i preporučuje i izradu Studije uticaja saobraćaja na zagađenje vazduha.

Anketa Parkiranje u gradu Užicu je anonimna, dostupna  i na zvaničnom sajtu Grada Užica.

Građani anketom mogu oceniti parkiranje, navesti područje na kojem je najteže naći slobodno parking mesto i razloge nekorišćenja Javne garaže, uz predloge rešenja

Nova Studija parkiranja bi trebalo da bude gotova za šest meseci.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
-5.8 ° C
-5.8 °
-5.8 °
89 %
5kmh
93 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime