- REKLAMA -
-5.5 C
Užice
Početna UEko Uskoro Studija parkiranja i nova parking mesta u gradu(AUDIO)

Uskoro Studija parkiranja i nova parking mesta u gradu(AUDIO)

Treba i komunalno urediti grad, rekao gradski većnik

- REKLAMA -

Studija parkiranja za grad Užice je u završnoj fazi, rekao je za Radio Lunu član Gradskog veća Užica zadužen za saobraćaj Slobodan Šiljković dodavši da je firma Model 5, nakon analize stanja na terenu, na 700 strana dostavila predlog kako bi trebalo da izgleda taj dokument.

Naručila ga je Gradska uprava ze infrastrukturu i razvoj u cilju sagledavanja i poboljšanja uslova parkiranja u gradu.

Za potrebe izrade to strateškog dokumenta, podsetimo, firma Model 5 iz Beograda, uz pomoć oko 60 učenika i profesora Tehničke škole Radoje Ljubičić, krajem maja je anketirala učesnike u saobraćaju u Užicu i evidentirala na koji su način parkirana vozila na oko 35 obeleženih lokacija Parking servisa JKP Bioktoš.

Anketa je bila anonimna, namenjena vozačima koji parkiraju svoja vozila, posebno u centralnoj zoni grada. Anketa Parkiranje u gradu Užicu je bila dostupna na sajtu lokalne samouprave.U planu parking garaža sa 300 mesta


Šiljković je dodao da je završen koncesioni akt o izradi nove garaže za parkiranje i da je, nakon ispravki, dobio saglasnost republičke komisije za koncesije.

Koncesioni akt biće 30. septembra na dnevnom redu sednice Skupštine grada Užica.

Ukoliko ga odbornici usvoje, prema navodima Šiljkovića, uslediće javni poziv za izbor najboljeg ponuđača za gradnju parking garaže sa 300 mesta na prostoru stare buvlje pijace na Međaju.

– To bi bio prvi korak, a nakon toga moramo još mnogo raditi da nađemo još dodatnih parking mesta, napomenuo je Slobodan Šiljković.

Postojeća robna pijaca Međaj biće izmeštena po dobijanju upotrebne dozvole, a taj prostor će biti iznivelisan i uređen za oko 40 parking mesta.

–  Železnica ima stroge propise, u smislu bezbednosti, ali dozvoljava parkiranje u okviru horizontalne nivelacije bez gradnje po spratovima tako da tu možemo da obezbedimo 40 mesta, napomenuo je Šiljković.


Brze garaže sporo se isplate


Prema rečima člana Gradskog veća, Užice ne beži ni od montažnih fast garaža. Jednu bi, po obećanju, moglo da dobije zahvaljujući JKP Parking servis Beograd.

–  Fast garažu možemo da podignemo na sprat, a nama u Užicu, zbog konfiguracije terena, treba nešto na više spratova, rekao je Šiljković.

Iznad Autobuske stanice na Međaju gradiće kotlarnicu na gas, što, prema navodima Šiljkovića, neće uticati na promene na postojećem parkingu na oko hiljadu kvadratnih metara između Autobuske i Železničke stanice.

–  I za taj parking tražimo potencijalne privatne partnere, da ih tako nazovemo. Nama je najmanji problem da napravimo koncesioni akt ukoliko bude zainteresovanih investitora. Pozivamo potencijalne investitore da se jave Gradskoj upravi ukoliko imaju ideju za bilo koje mesto koje je gradsko, naglasio je Šiljković.

Prema postojećem idejnom rešenju, potrebno je dva miliona evra kako bi na prostoru parkinga između Autobuske i Železničke stanice izgradili zidanu garažu za 150 parking mesta, sa prizemljem i četiri sprata.

Pojasnio je Šiljković da se investitori teško odluče na takve korake jer proračuni ukazuju da se investicija isplati nakon 15 godina.

–  Najveći problem gradnje garaža jesu investicije, skupe investicije koje se isplate nakon više godina, a to je ono što potencijalni investitori ne žele, objasnio je član Gradskog veća.

Žele i razmatraju u lokalnoj samoupravi da povećaju broj parking mesta, pravljenjem adekvatnih prostora preko Carinskog potoka, na Rakijskoj pijaci i od Carinskog mosta ka Gluvaćima. JP Srbijavode, prema navodima Šiljkovića, sa tim idejama trenutno nije saglasno zbog bezbednosnih razloga.

– Analize su pokazale da se izgradnjom kružnih tokova (kružne raskrsnice), ubrzava saobraćaj, smanjuju vremenski gubici, samim tim i stvara najmanja emisija izduvnih gasova, npiše na sajtu Grada Užica

Zbog povećanja bezbednosti u saobraćaju, ali i sa namerom da smanje gužve i aerozagađenje, grade kružni tok kod Narodnog muzeja. Šiljković je napomenuo da je simulacija profesora sa novosadskog fakulteta pokazala da će saobraćaj biti bolji kada se vozači i pešaci naviknu na budući kružni tok.

Izrada Studije uticaja saobraćaja na zagađenje vazduha, podsetimo, među preporukama je i merama koje su definisane u dokumentu Plan kvaliteta vazduha grada Užica od 2018. do 2023. godine.

–  Što manja upotreba motornih vozila direktno utiče na očuvanje životne sredine i bolji kvalitet vazduha, podsetio je član Gradskog veća zadužen za saobraćaj.


Sve više vozila, malo saputnika


I saobraćajno opterećenje je jedan od bitnih faktora koji utiče na kvalitet vazduha. Član Gradskog veća za saobraćaj je naveo da je u Užicu registrovano oko 27 000 putničkih i teretnih vozila, prema izveštajima Ministarstva unutrašnjih poslova. Podsetimo, Užice ima Studiju parkiranja koja je urađena pre 13 godina. Prema toj studiji iz 2008. godine, planirano je i projektovano da 2021. godine u Užicu bude oko 20 000 vozila

Oko 1 800 vozila je svake godine više u Užicu, dok je broj parking mesta(oko 1050 numerisanih) isti, kako je naveo Šiljković, zbog topologije, geografije.

Foto screenshot dela ankete Parkiranje u gradu Užicu

Na ulicama Užica su svakoga dana gužve, a u Javnoj garaži u proseku od 60 do 70 slobodnih parking mesta.

Oko 1 500 vozača je u nedavnoj anketi navelo, prema rečima Šiljkovića, da ih misao ne odvodi ka Javnoj garaži, pa član Gradskog veća najavljuje da su u planu manja unapređenja tog prostora kako bi privukli vozače da tu ostavljuju svoja vozila

Ukazali su i iz firme Model 5 da su istraživanja pokazala da se u više od 70 odsto vozila na ulicama vozi samo jedan čovek.

Tako je i Užicu, ocenio je član Gradskog veća zadužen za saobraćaj pojasnivši da će razmatrati da navike čestog korišćenja vozila u gradu pokušaju da promene i uvođenjem dodatnih autobuskih linija javnog prevoza.

Novi prevoznik u javnom gradskom prevozu Užica bi, prema najavama gradskog većnika, trebalo da bude izabran 28. oktobra.

Prema koncesionom aktu javno- privatnog partnerstva, novi prevoznik će biti u obavezi da u autobusima koristi komprimovani prirodni gas.


Peške na posao


Rukovodstvo grada Užica će 22. septembra peške doći na posao zbog Evropske nedelje mobilnosti.

Pod sloganom Krećimo se održivo, ostanimo zdravi, Evropska nedelja mobilnosti biće obeležena u Užicu od 16. do 22. septembra sa ciljem da se istakne važnost nemotorizovanih vozila u očuvanje životne sredine.

Održiva mobilnost za zdraviji život biće u fokusu radionica na otvorenom u organizaciji vrtića i osnovnih škola.

Tokom Evropske nedelje mobilnosti u Užicu sprovešće anketiranje građana posredstvom društvenih mreža, organizovati javni čas vežbanja i biciklističku turu od gradske plaže do Staparske banje. Promovisaće pešačenje, zdrav život i ekološka goriva(CNG – komprimovani prirodni gas) u javnom gradskom saobraćaju, održati predavanje o bezbednosti u saobraćaju na poligonu OŠ Aleksa Dejović.

Evropska nedelja u Čajetini i Užicu(AUDIO)


Vaš stav o saobraćaju?


Grad Užice je objavio na zvaničnom sajtu lokalne samouprave anketu Stavovi građana o kretanju i saobraćaju apelujući na stanovništvo da posvete deset minuta popunjavanju ankete.

    – Anketa je anonimna i podaci prikupljeni u njoj služiće za poređenje stavova građana u gradovima i opštinama u našoj zemlji, kao i za iniciranje novih projekata i izmenu propisa koji regulišu ovu oblast, naveli su iz lokalne samouprave.

Anketiranje sprovode u sklopu obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti 2021.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
-5.5 ° C
-5.5 °
-5.5 °
90 %
4.7kmh
97 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime