- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna UEko Grade kružni tok kod Narodnog muzeja

Grade kružni tok kod Narodnog muzeja

Uporedo i radovi na rekonstrukciji i gradnji kišne kanalizacije od Muzeja do Dovarja

- REKLAMA -

Počela je prva faza gradnje kružnog toka kod Narodnog muzeja u Užicu, na mestu ukrštanja ulica Dimitrije Tucović i Nikole Pašića.

U naredne tri nedelje biće zatvoreno za motorni saobraćaj oko 50 metara glavne ulice, od Tržnog centra Pariz do Narodnog muzeja.

–  Molimo građane da učestvuju u saobraćaju uz povećan oprez, koriste alternativne pravce i poštuju postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju, poručili su iz Оdeljenja za poslove saobraćaja, Upravljanje putevima i razvoj, JP Užice razvoj.

Radnici preduzeća Putevi Užice naredna tri meseca gradiće kružni tok u četiri faze. Prema najavama, radiće i popodne i subotom kako bi ispoštovali rokove i smanjili dodatne gužve u saobraćaju.

– Normalno je i očekuje se da će biti velika gužva… Smatramo da ćemo završiti radove pre roka, rekao je generalni direktor preduzeća Putevi Užice Leko Korićanac.

Konzorcijum firmi predvođen MPP Jedinstvom iz Sevojna uređivaće u narednih 60 dana kišnu kanalizaciju u Dimitrija Tucovića, od Muzeja do raskrsnice sa Karađorđevom ulicom.

–  Projekat obuhvata oko 475 metara kišne kanalizacije od vrha Dovarja, recipijenta Gluvaćki potok, naveo je tehnički direktor u MPP Jedinstvo Zoran Radibratović.

Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija. Po završetku radova na određenoj deonici, kako su objasnili, taj deo ulice biće prohodan za saobraćaj.

Firma Set Šabac je pripremala projektnu dokumentaciju za kružni tok kod Narodnog muzeja, a ista firma je izradila dokumentaciju i za kružne raskrsnice na ulasku u grad.

Podsetimo, Putevi Užice su 2017. godine gradili kružni tok na ulasku u grad. Radove po projektu lokalne samouprave je finansiralo JP Putevi Srbije sa oko 33 miliona dinara. Mini kružni tok kod Javne garaže je urađen 2018. godine.

Budući kružni tok kod Narodnog muzeja, prema navodima direktora JP Užice razvoj Nikole Maksimovića, biće slične veličine kao onaj, udaljen oko stotinu metara, na raskrsnici ulica Nikole Pašića i Omladinske.

–  Negde oko 30 metara je prečnik kružnog toka. Uradiće novih šest ostrva, kompletno kišnu kanalizaciju, proveriti sve instalacije vodovoda i kanalizacije, uradiće se kompletna rasveta. U sklopu oba projekta biće urađeno preko 7 000 kvadrata asfalta u dva sloja. Biće kompletno urađeni ivičnjaci i za kružni tok i za celokupnu ulicu, horizontalna i vertikalna signalizacija, naveo je Maksimović.

Oko 20 parking mesta na parkingu kod Tehničke škole Radoje Ljubičić zauzeće tokom radova kontejneri za građevinski materijal i otpad.

Iz Grada Užica su istakli da će novi kružni tok, semaforisani pešački prelaz, ali i planirani infrastrukturni projekti, smanjiti gužve i poboljšati bezbednost učesnika u saobraćaju.

–  Sa ovim projektom dobićemo ubrzanje saobraćaja u samom centru grada, a osim toga dugoročno ćemo rešiti problem aerozagađenja, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Omladinska ulica, Nikole Pašića, Dimitrija Tucovića, Miloša Obrenovića i Ulica Užičke republike su najfrekventnije ulice u gradu. U centralnom delu grada su dve državne tranzitne saobraćajnice. Gradske ulice su guste i često prometne.

Saobraćajno opterećenje je među bitnijim faktorima uticaja na kvalitet vazduha, pa i u Užicu gde se godinama beleži prekomerno zagađenje.  –  Prilikom rada benzinskog ili dizel motora, prilikom sagorevanja goriva, nastaju štetni gasovi koji se oslobađaju u atmosferu što prouzrokuje zagađenje, piše u Planu kvaliteta vazduha grada Užica. Taj dokument ukazuje da je saobraćaj glavni izvor zagađenja vazduha u toplim periodima godine i preporučuje i izradu Studije uticaja saobraćaja na zagađenje vazduha. Gradska većnica Nada Jovičić je navela prošle godine za Radio Lunu da lokalna samouprava, sem proširenjem parking mesta, planira da smanji uticaj zagađujućih materija koji potiče od saobraćaja i podsticanjem upotrebe alternativnih goriva u vozilima, unapređenjem kvaliteta javnog gradskog i taksi prevoza, izgradnjom obilaznice i kružnih tokova.

Podsetimo, posečena su dva stabla kod Cvetnog trga zbog izgradnje kružnog toka što je izazvalo negodovanje dela javnosti.

Cvetni trg bez dva stabla(FOTO)

Iz Gradske kuće najavljuju da bi uskoro trebalo da bude gotova Studija parkiranja, osnovni dokument kojim Užice teži da reši problem parkiranja.

Prvo Studija o parkiranju, potom i rešenja(FOTO)

Gradnja obilaznice oko Užica, prema najavama gradonačelnice, mogla bi početi u septembru.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime