- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Pešačenje i nova taksi vozila smanjuju aerozagađenje

Pešačenje i nova taksi vozila smanjuju aerozagađenje

Na Svetski dan bez automobila

- REKLAMA -

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i njeni saradnici su jutros na posao došli peške i na taj način obeležili Evropsku nedelju mobilnosti.

Oni su apelovali na sve sugrađane da, kada god ne moraju, ne koriste automobile.

– To je doprinos svih nas očuvanju životne sredine i smanjenju aerozagađenja, preneli su na sajtu Grada.

https://www.danas.rs/zivot/kako-bi-izgledao-svet-bez-motornog-saobracaja-na-jedan-dan/


 Evropska nedelja mobilnosti se obeležava od 16. do 22. septembra, ove godine pod sloganom Krećimo se održivo, ostanimo zdravi.


Član Gradskog veća Slobodan Šiljković je istakao da pešačenje ili vožnja bicikla nisu samo alternativa već i uslov da budemo zdravi.

–  Mi ćemo pokušati da u narednom periodu obezbedimo i dodatne pešačke staze, a uskoro će biti završena staza koja povezuje mesne zajedndice Krčagovo i Carina. Građani koji žive u ovim delovima grada moći će peške da dođu do tržnih centara, prodavnica, do Bolnice, ili Gradskog bazena i Medicinske škole, rekao je Šiljković.

On je ranije za Radio Lunu podsetio na istraživanja koja ukazuju da se vozilom uglavnom vozi samo jedan čovek(u oko 70 odsto slučajeva).

Miroslav Ivanović iz RRA Zlatibor je podsetio da Užice raspolaže zelenom stazom u klisuri reke Đetinje. Tom stazom je u subotu planirana  organizovana vožnja biciklama od 11 časova.

U subotu vožnja biciklama kanjonom Đetinje


Nova taksi vozila smanjuju aerozagađenje

Foto izvor Grad Užice


Taksi udruženje Leptir je prošle godine nabavilo 12 vozila uz subvenciju Vlade Republike Srbije za kupovinu novih vozila.

–  Odlukom Vlade, subvencija po vozilu je 8 000 evra nepovratno, s tim što je uslov da vozilo mora biti najmanje tri godine u javnom prevozu, predočio je Lazar Mandić iz taksi udruženja Leptir istakavši da ta odluka mnogo znači za ekološku sredinu posebno za grad koji ima problem sa aerozagađenjem.

Najgora ocena za vazduh u Užicu i Kosjeriću tokom 2020. godine

–  Vozila koja smo kupili bolja su u svakom pogledu od ovih sada. Savremeni motori sa malom emisijom aerozagađenja, koriste klasične alternativne izvore energije, naročito ovi takozvani motori koji koriste i struju i gas. Aerozagađenje je svedeno, maltene, na minimalnu meru, za razliku od ovih starijih tipova vozila kao što su euro 3, 4, euro 2, koja su dobrim delom zastupljena kod nas, gde je emisija štetnih gasova zaista, zaista velika, pogotovo u jesenjim, zimskim periodima, kada ad hladnog motora, na takozvanom leru, izaziva velike probleme u saobraćaju, naveo je Lazar Mandić iz taksi udruženja Leptir.


Otvarajući konferenciju Eko mobilnost, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je izjavila da je resorno ministarstvo u ovoj godini izdvojilo najveća sredstva do sada kako bi subvencionisalo kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Vujović je rekla da je ove godine inicijalno odvojeno 120 miliona dinara za podršku fizičkim i pravnim licima prilikom kupovine eko vozila.

Tom merom je, kako je ukazala, dat je doprinos krajnjem cilju, a to je bolji kvalitet vazduha kroz održivu zelenu mobilnost.


Grad Užice je raspisao javni poziv za izbor novog prevoznika u gradskom i prigradskom saobraćaju, a jedan od osnovnih uslova je da što veći broj autobusa ispunjava uslove u pogledu što manjeg emitovanja štetnih izduvnih gasova.

Prema koncesionom aktu javno- privatnog partnerstva, novi prevoznik će biti u obavezi da u autobusima koristi komprimovani prirodni gas.

Novi prevoznik u javnom gradskom prevozu Užica bi, prema najavama gradskog većnika Slobodana Šiljkovića, trebalo da bude izabran 28. oktobra.

Uskoro Studija parkiranja i nova parking mesta u gradu(AUDIO)

Na gradskim ulicama su svakoga dana vidljive veće gužve u saobraćaju na šta su uticali i radovi na gradnji kružnog toka kod Narodnog muzeja.

Foto izvor JP Užice razvoj

Gužve su uticale da taksi prevoz vozi okolnim ulicama i da vožnja traje duže pojedinim autobusima javnog gradskog prevoza.

Podsetimo, na zvaničnom sajtu lokalne samouprave je i dalje dostupna anketa Stavovi građana o kretanju i saobraćaju čije popunjavanje traje oko deset minuta.

– Anketa je anonimna i podaci prikupljeni u njoj služiće za poređenje stavova građana u gradovima i opštinama u našoj zemlji, kao i za iniciranje novih projekata i izmenu propisa koji regulišu ovu oblast, naveli su ranije iz lokalne samouprave.


Podsetimo, vazduh u Užicu je bio prekomerno zagađen 2020. godine usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 i i svrstan je u treću(najlošiju) kategoriju kvaliteta, ukazuje Godišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine Agencije za zaštitu životne sredine.

Za ocenu kvaliteta vazduha u Užicu su koristili podatke Zavoda za javno zdravlje iz lokalne mreže monitoringa, ali pre svega podatke sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici. Ta merna stanica je deo državnog monitoringa i okarakterisana je kao traffic stanica zbog blizine saobraćaja i autobuskog stajališta.

Prema analizi koju je SEPA predočila na nivou cele državne mreže, oko pet odsto ukupnih emisija suspendovanih čestica P,M 10 i PM 2,5 je poticalo iz drumskog saobraćaja.

Iako je udeo emisija PM10 i PM2.5 čestica u drumskom saobraćaju relativno mali, po emisijama azot oksida u 2020. godini drumski saobraćaj je bio drugi najveći zagađivač, sa doprinosom od 19 odsto. I zato je prelazak na ekološki prihvatljivija vozila jedno od rešenja za smanjenje ovih čestica. Trudićemo se da i sledeće godine nastavimo sa ovom merom, i nadam se da ćemo je sprovesti zajedno sa proizvođačima, jer samo zajedno možemo na pravi način da brinemo o životnoj sredini, poručila je ministarka Vujović.

Podsetimo, gradsko rukovodstvo i nadležni ministar su ranije najavili da bi gradnja obilaznice oko Užica trebalo da počne ove jeseni.

Gradnjom obilaznice kamioni ne bi išli kroz centar grada, što bi uticalo da se smanje gužve i umanji aerozagađenje.

Momirović u Užicu: Obilaznica do septembra 2023. godine(AUDIO)

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime