- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna EKO Rastinje kao alternativa ogrevnom drvetu(AUDIO)?

Rastinje kao alternativa ogrevnom drvetu(AUDIO)?

- REKLAMA -

Blizu šest i po milliona kubnih metara ogrevnog drveta se godišnje potroši u Srbiji. Dušan Jović iz Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naglašava da se korišćenje drvne biomase bliži gornjoj granici održivosti gazdovanja šumskim resursima Srbije.

–  Naš prirast drvne biomase je devet miliona kubika. Znači, mi smo praktično ispunili maksimalno dozvoljenu kvotu korišćenja prirasta od 70 procenata, ističe Jović navodeći da se Srbija isključivo iz šuma snabdeva biomasom kako bi zadovoljila energetske potrebe stanovništva, toplanskih sistema i industrije.

Rastinje pored puta predstavlja alternativno rešenje koje bi moglo da smanji pritisak na šume. Sve više seoskih puteva u Srbiji, pa i u Zlatiborskom okrugu, zarasta zbog odlaska meštana iz tih krajeva.

BioEn emisija

Osnivač i direktor preduzeća Foragrobio Vojislav Milijić, zamenik predsednika Nacionalne asocijacije za biomasu Serbio, navodi da u Nemačkoj od vegetacije pored puta potiče sedam odsto ukupne proizvedene količine drvne sečke.
Ukazivala je projektni menažer GIZ DKTI Aleksandra Pantić da Srbija ima veliki potencijal za iskorišćenjem drvne sečke, obnovljivog izvora energije koji nastaje usitnjavanjem drveta, od ostataka iz šume ili iz drvno prerađivačke industrije, od rastinja. Podsećala je Pantić da su studije, rađene u sklopu Bioen projekta, pokazale da u Zlatiborskoj oblasti postoji dovoljna količina drvne biomase na kojoj bi bio zasnovan ekonomski razvoj.
Po njenim rečima, oblovina bi mogla da se iskoristi za druge svrhe, dok bi drvo za loženje mogao zameniti otpad od rastinja.

http://www.rrazlatibor.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=2395%3Abioen-&Itemid=90

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

107 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime