- REKLAMA -
10.3 C
Užice
Početna EKO Rastinje kao alternativa ogrevnom drvetu(AUDIO)?

Rastinje kao alternativa ogrevnom drvetu(AUDIO)?

- REKLAMA -

Blizu šest i po milliona kubnih metara ogrevnog drveta se godišnje potroši u Srbiji. Dušan Jović iz Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naglašava da se korišćenje drvne biomase bliži gornjoj granici održivosti gazdovanja šumskim resursima Srbije.

–  Naš prirast drvne biomase je devet miliona kubika. Znači, mi smo praktično ispunili maksimalno dozvoljenu kvotu korišćenja prirasta od 70 procenata, ističe Jović navodeći da se Srbija isključivo iz šuma snabdeva biomasom kako bi zadovoljila energetske potrebe stanovništva, toplanskih sistema i industrije.

Rastinje pored puta predstavlja alternativno rešenje koje bi moglo da smanji pritisak na šume. Sve više seoskih puteva u Srbiji, pa i u Zlatiborskom okrugu, zarasta zbog odlaska meštana iz tih krajeva.

BioEn emisija

Osnivač i direktor preduzeća Foragrobio Vojislav Milijić, zamenik predsednika Nacionalne asocijacije za biomasu Serbio, navodi da u Nemačkoj od vegetacije pored puta potiče sedam odsto ukupne proizvedene količine drvne sečke.
Ukazivala je projektni menažer GIZ DKTI Aleksandra Pantić da Srbija ima veliki potencijal za iskorišćenjem drvne sečke, obnovljivog izvora energije koji nastaje usitnjavanjem drveta, od ostataka iz šume ili iz drvno prerađivačke industrije, od rastinja. Podsećala je Pantić da su studije, rađene u sklopu Bioen projekta, pokazale da u Zlatiborskoj oblasti postoji dovoljna količina drvne biomase na kojoj bi bio zasnovan ekonomski razvoj.
Po njenim rečima, oblovina bi mogla da se iskoristi za druge svrhe, dok bi drvo za loženje mogao zameniti otpad od rastinja.

http://www.rrazlatibor.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=2395%3Abioen-&Itemid=90

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.3 ° C
10.3 °
10.3 °
73 %
1.2kmh
88 %
Uto
10 °
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

107 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime