- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice O obilaznici i prioritetima na svečanoj sednici skupštine(AUDIO)

O obilaznici i prioritetima na svečanoj sednici skupštine(AUDIO)

Svečanom skupštinskom sednicom u Narodnom pozorištu obeležili Dan grada i sećanje na 9. oktobar 1329. godine, datum prvog pisanog traga imena Užica, u dubrovačkim spisima.

- REKLAMA -

Veče pred tačno 692. godinu od prvog znanog pisanog pomena Užica u dubrovačkim spisima, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je rekao pred gostima svečane sednice Skupštine grada da je uveren da će u naredne dve godine završiti izgradnju obilaznice oko Užica.

Kako je rekao Momirović, na samom su kraju pregovori sa kineskim partnerima.

–  Očekujemo da ćemo do kraja godine započeti ovu obilaznicu. Naš je zadatak da je završimo za 18 meseci, rekao je ministar Momirović pojasnivši da će obilaznicom ubrzati komunikaciju u saobraćaju.

–  Taj projekat će biti potpun kada, uz obilaznicu oko Užica, izgradimo i tunel kod Kadinjače, napomenuo je ministar Momirović dodavši da obilaznice oko Užica, Požege, Gornjeg Milanovca, Čačka i rekonstrukcija puta Dub-Dubci treba da reše veće saobraćajne probleme u tim mestima.

–  Najsloženija obilaznica je obilaznica oko Užica. Na jako je teškom terenu, iako ima manje od pet kilometara. Ima jako kompleksan most od 220 metara i mi da bismo taj projekat započeli, a onda i završili, moramo dobro da ispregovaramo sa našim partnerima, da obezbedimo dugoročno finansiranje, da ga završimo, predočio je ministar Momirović svoj odgovor na pitanja zašto još nije i kada će početi gradnja obilaznice oko Užica (Foto Grad Užice)

Momirović je pojasnio zbog čega je odlučeno da Užice bude među gradovima u paketu investicija koje će Vlada republike preuzeti direktno da izvodi.

–  Svi smo svesni da svaki dan pored Prve osnovne škole(kralja Petra II) i pored OŠ Stari grad prođe oko 12 000 vozila koji praktično zatrpavaju ovaj grad saobraćajem. Ono što je nama bila inicijalna kapisla i ključna odluka koju je predsednik podržao jeste da grad Užice ima svake godine više od 200 dana zagađenje vazduha iznad dozvoljenog, predočio je ministar Momirović na svečanoj sednici povodom Dana grada Užica.

Najgora ocena za vazduh u Užicu i Kosjeriću tokom 2020. godine

Ukazala je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević da kvalitetne saobraćajnice doprinose smanjenju zagađenja vazduha što je, prema njenim navodima, prioritet svih prioriteta u Užicu i na nacionalnom nivou kako bi zaštitili i sačuvali zdravlje ljudi.

–  Infrastrukturni projekti i zdravstvo – obeležje ovog vremena, rekao Momirović(Foto Grad Užice)

Gradonačelnica Užica je podsetila da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju Opšte bolnice Užice.

Projekat rekonstrukcije bolnice do kraja godine, radovi od sledeće

Foto Grad Užice

Najavila je da će sledeće godine, podrškom države, u rekonstrukciju zdravstvene ustanove u Krčagovu biti uloženo 80 miliona evra.

–  Ova ulaganja će omogućiti da Zdravstveni centar Užice bude peti kliničko-bolnički centar u Srbiji i mesto u kojem ćemo u skladu sa savremenim dostignućima moći da brinemo o zdravlju pacijenata sa čitavog područja Zlatiborskog okruga, istakla je gradonačelnica.

Iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga voze otpad do Dubokog kod Užica. Gradonačelnica je podsetila da telo deponije stabilizuju i proširuju sa 96 miliona dinara ulaganja i dodala da to čine zbog očuvanja životne sredine.

Više prostora za više otpada u Dubokom

Turistički kapaciteti Užica, kako je rekla gradonačelnica, biće na mnogo višem nivou, turistička ponuda grada zaokružena, nakon izgradnje pešačkog mosta koji će povezivati magistralu sa Starim gradom, rekonstruisanom srednjovekovnom tvrđavom.

Pod(Starim) gradom je druga u svetu hidrocentrala rađena po Teslinim principima polifazne struje, u njegovoj blizini, u kanjonu Đetinje, nova turistička atrakcija –  neolitsko naselje Neolife. I u filmu prikazanom tokom sednice, Užice se hvali Rujanskim manastirom, Belom crkvom karanskom i Karanskim četvorojevanđeljem, Potpećkom pećinom, Tarom, Mokrom Gorom, Kolonijom u Zlakusi.

–  U proteklih 692. godine od prvog pisanog pomena bivalo je Užice tvrđava, prestonica slobode, meta putopisaca i hroničara. Rušen i obnavljan, širio se i propadao i uvek uspevao da se ponovo uzdigne zahvaljujući Užičanima koji nisu i nikada neće odustati od svog grada, rekao je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović pozdravljajući zvanice(Foto Grad Užice)

Foto Grad Užice

Prisustvovali su svečanoj akademiji i delegacije bratimljenih gradova i opština, ambasadori Kazhstana, Belorusije, predstavnici Jihai grupe iz Kine, gradova Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Crne Gore, te visoki državni zvaničnici, predstavnici opština Zlatiborskog okruga, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativne agencije, sveštenstva, Stalne konferencije gradova i opština, Privredne komore Srbije, udruženja i drugi.

Nastupali su učenici Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović i polaznici Baletskog studija Marija Maga Magazinović.

Priznanja od grada

Foto Grad Užice


Na sednici je 17 nagrađenih poveljom grada, plaketama i nagradama za zasluge, rezultate i dela koja doprinose i razvoju grada.

Za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju grada, poveljom grada Užica su nagrađeni reditelj i scenarista Predrag Gaga Antonijević, dramaturg, pisac, nekadašnji direktor užičkog Narodnog pozorišta Aleksandar M. Milosavljević, Privredno društvo Infosys doo i novinar i autor emisije Kvadratura kruga Branko Stanković.

Zbog rezultata koje su ostvarili u dužem vremenskom periodu, plakete grada su pripale dr Nikoli Arsiću, prof. dr Miljku Ristiću, dr Dejanu Pilčeviću, Vladimiru Lučiću, Dragici Jevtović i građevinskoj radnji Jovan JDD.

Nagrade Grada Užica za izuzetne rezultate su dobili Milica Zlatić za humanitarni rad, policajac Rade Vasović, violinista Matija Spasojević, novinar Zoran Šaponjić, nagrađivana pesnikinja Branka Selaković, poljoprivrednik iz Lunovog sela Neđo Mirosavljević i juniorska ekipa KK Sloboda Užice.

Savetnica predsednika republike Srbije Verica Lazić je uputila čestitke Aleksandra Vučića povodom Dana grada Užica. Čestitali su i nagrađenima uz napomenu da je nagrada i obaveza i podstrek da se radi više i bolje.


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime