- REKLAMA -
9.6 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Deci u nasleđe(AUDIO)

Deci u nasleđe(AUDIO)

Nov model upravljanja otpadom u Sevojnu. Užicu cilj da održivo upravlja otpadom do 2030. godine. Primarna selekcija otpada ključna za razvoj

- REKLAMA -

Plan je da u toku ove godine komunalna oprema za razdvajanje otpada na mestu nastanka bude dostupna većini domaćinstava u Užicu, u toku naredne godine da taj model upravljanja otpadom bude uspostavljen i u užičkim selima, izjavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević predstavljajući u Sevojnu projekat odvajanja kućnog otpada u Užicu.

Za sada će 500 domaćinstava u jedinoj gradskoj opštini u Užicu imati priliku da u svojim domovima razdvaja suv i mokar otpad u posebne kante, dok je JKP Bioktoš u krugu stambenih zgrada u Sevojnu postavio više od 25 kontejnera plave boje za papir, plastiku i metal i nekoliko žutih za staklo.

Nadležni za sada nisu predočili medijima na koji način i po kojoj dinamici će organizovati odnošenje razdvojenog otpada iz domaćinstava u Sevojnu

  • Ovo su savremene usluge manipulacije otpadom koje zaslužuje svaki građanin, kazao je Sevojničanima Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 projekta, navodeći da su Vlada Republike Srbije, Švedske i Evropska unija obezbedili više od 90 000 kanti i kontejnera i 26 komunalnih vozila kako bi građanima u 17 gradova i opština u Srbiji bila dostupna oprema za razdvajanje kućnog otpada.

  • Odvajanje otpada na mestu nastanka, kao način brige o životnoj sredini, postalo je normalno širom Evrope i sveta, a sada će to postati normalno i u Užicu i Sevojnu, jednom od pionirskih gradova i opština u Srbiji u ovim aktivnostima, kazao je Glejzbruk.

O-DVA-JA-MO u 17 mesta Srbije, oprema i pomoć stručnjaka za odvajanje otpada na mestu nastanka

Branislav Marić, izvršni direktor za tehničke poslove JKP Bioktoš, predočio je da je Užice dobilo 5350 kanti za suvi otpad, 570 kontejnera za odlaganje suvog otpada u krugu zgrada, više od 120 kontejnera za staklo i dva vozila od 16 metara kubnih za sakupljanje i transport komunalnog otpada. Donacija je vredna oko 540 000 evra.

Bioktoš je iz sopstvenih sredstava kupio 500 kanti crne boje za odlaganje mokrog otpada u kućama u Sevojnu. Nabaviće ih još oko 2000 do kraja godine, prema najavama iz Bioktoša, sa opredeljenih oko pet miliona dinara i namerom da prošire primarnu selekciju otpada na području grada po istom sistemu.

Kante prioritet

  • Kao društveno-odgovorno preduzeće imamo obavezu da deci i ostalima ostavimo u nasleđe čistiju životnu sredinu, kazao je Marić iz Bioktoša, javno komunalnog preduzeća čija posebna radna jedinica sakuplja otpad iz 19 400 domaćinstava i od oko 1 850 pravnih lica sa područja grada, opštine Sevojno i 17 okolnih naselja na teritoriji Užica.

Pozvao je Marić Sevojničane da slede primer 2 500 domaćinstava u predgrađu Užica koja, inače, od 2020. godine odlažu suv i mokar otpad u posebne kante, čime doprinose povećanju procenta reciklaže otpada i štednji deponijskog prostora.

Ka cirkularnoj priči(AUDIO)

Popunjeni su kapaciteti deponijskog prostora u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko u Užicu u kojem zbrinjavaju otpad iz devet lokalnih samouprava u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, a deponuju oko 90 odsto pristiglih godišnjih količina.

Ni polovina nije priznata

  • Priroda nam je dala mnogo toga, ali su resursi ograničeni i zato pozivam sve građane Užica da čuvamo našu životnu sredinu, poručila je gradonačelnica Užica podsetivši da je adekvatno upravljanje otpadom među najbitnijim načinima očuvanja životne sredine.

Švedska vlada i Program ujedinjenih nacija za razvoj UNDP će pomoći Gradu Užicu da izradi Lokalni plan upravljanja otpadom. Za zada je u Užicu na snazi Odluka o komunalnom uređenju.

  • U Lokalni plan upravljanja otpadom biće unete mere predviđene Planom razvoja grada Užica i definisane jasne procedure koje će olakšati svim akterima u procesu upravljanja otpadom da uspostave krajnji cilj – održivo upravljanje otpadom u Užicu do 2030. godine, naglasila je Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena i za zaštitu životne sredine, istakavši da je razdvajanje otpada na mestu nastanka ključ u razvoju upravljanja otpadom u Užicu.

Nova oprema, stari problem oko zgrada

U širem centru grada od 2020. godine više od 150 kontejnera za odlaganje suvog otpada i stakla, od prošle godine na šest lokacija i 13 polupodzemnih kontejnera za razdvajanje otpada za reciklažu od onog za deponovanje.

Sevojno, 3. mart 2023. godne

Gradska većnica Nada Jovičić je pozvala lokalno stanovništvo da se domaćinski ophodi prema komunalnoj opremi i čovekovoj okolini.

  • Opremu smo dobili na poverenje kao primer dobre prakse na teritoriji Srbije, prepoznati i od međunarodne zajednice, napomenula je Jovičić podsetivši da je Francuska ambasada u Srbiji prošle godine nagradila Grad Užice priznanjem Ekoopština u kategoriji održivo upravljanje otpadom u lokalnoj samoupravi sa više od 40 000 stanovnika. Tome su doprineli i prethodni lokalni projekti koje je finansijski pomogla i Evropska unija.

Nagradili Duboko, Čajetinu i Užice; Mogući pomaci?(AUDIO)


Važna i edukacija


Projektom prekogranične saradnje Užica i Tuzle, pre više od osam godina je uspostavljena primarna selekcija otpada u užičkim školama. Na spratovima OŠ Aleksa Dejović u Sevojnu su postavljeni kompleti kanti od 120 i 140 litara, različitih boja, u krugu škole i veći kontejner zelene boje za materijale podložne reciklaži ili daljem iskorišćenju.

Ta komunalna oprema je i u osam škola u Užicu, užičkom Domu učenika srednjih škola i u školi u Karanu, Požegi i Kosjeriću iz kojih JKP Duboko odvozi razvrstan otpad, uglavnom jednom mesečno.

  • Ponovna edukacija dece i zaposlenih u školama od strane komunalnih preduzeća i nastavničkih ekoloških udruženja bi mogle povećati količine izdvojenog otpada, kao i savesno rukovanje opremom koja je data na korišćenje svim školama, naveli su za Lunu iz JKP Duboko dodavši da su u toku školske godine 2021/2022. iz osnovnih i srednjih škola prikupili 24.100 kilograma otpada. Na području Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko krajem septembra prošle godine je otvoren Edukativni centar.

U planu ulaganje u opremu, među aktivnostima i edukacija stanovništva(AUDIO)

Oko 50 mališana iz sevojničkog vrtića Maslačak je demonstriralo danas na koji način građani treba da odlažu otpad u dostupnu komunalnu opremu, dok su za informacije o prednostima odvajanja otpada i reciklaže građanima bili dostupni eko-ambasadori projekta ODVAJAMO na štandovima u dvorištu škole Aleksa Dejović.

За грађане/еко активисте

Hor učenika OŠ Aleksa Dejović i polaznici dramske i ekološke sekcije su nastupali pred meštanima Sevojna koje je na sportskom terenu sevojničke škole okupila ceremonija zvaničnog početka projekta odvajanja kućnog otpada u Užicu.

Programom unapređenja insfrastrukture u životnoj sredini(EISP2), uspostaviće ili unaprediti pravilno odlaganje kućnog otpada u osam od devet lokalnih samouprava iz regiona Duboko, a ukupno u četiri regiona Srbije.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.6 ° C
9.6 °
9.6 °
83 %
0.7kmh
100 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
8 °
Uto
1 °
Sre
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime