- REKLAMA -
0.1 C
Užice
Početna EKO Čajetinci i UEKO PATRIOTE: Varošica pokrivena primarnom selekcijom otpada(AUDIO)

Čajetinci i UEKO PATRIOTE: Varošica pokrivena primarnom selekcijom otpada(AUDIO)

- REKLAMA -

Cela varošica Čajetina od kraja novembra je obuhvaćena primarnom selekcijom otpada jer je oko 730 domaćinstava, uz pravna lica, dobilo kante za reciklabilni i komunalni otpad, dok su za stambene zajednice u varošici predvideli i postavili kontejnere za odvajanje otpada na mestu nastanka. Na više lokacija u Čajetini KJP Zlatibor je postavio i 14 kontejnera žute boje za staklo iz domaćinstava.

Rukovodilac službe za komunalne poslove KJP Zlatibor Vera Blagojević za Radio Lunu je predočila da je poslednje kupljenje reciklabilnog otpada iz Čajetine, krajem novembra, bilo i najveće i da je tada sakupljeno iz Čajetine četiri i po tone reciklabilng materijala, prosečne čistoće 98 procenata.

  • Do kraja novembra smo sakupili iz varošice Čajetina 13 120 kilograma reciklabilnog materijala prosečne čistoće 98 procenata, predočila je za Lunu Blagojević.

Foto KJP Zlatibor

Foto KJP Zlatibor

Prema njenim najavama, uslediće pojedinačni sastanci sa stanarima stambenih zajednica kako bi unapredili razdvajanje otpada na mestu nastanka u zgradama.


U razgovoru za Radio Lunu, Vera Blagojević je ukazala i na konkretne probleme na terenu nakon uspostavljenog sistema primarne selekcije otpada i na planove unapređenja sistema upravljanja otpadom.

Prema Odluci o upravljanju otpadom usvojenom u avgustu, iz čajetinskog KJP Zlatibor najavljuju od nove godine i mogućnost sankcionisanja domaćinstava koji ne budu adekvatno odvajali otpad na mestu nastanka.

Podsetivši da je uspostavljenoj primarnoj selekciji prethodila informativna, edukativna kampanja koja će biti i nastavljena, direktor KJP Zlatibor Srđan Pantović je istakao za Lunu da je prijatno iznenađen rezultatima i odgovornošću meštana.

  • Zvanično su podaci iz nedelje u nedelju sve bolji. To je nešto što će i nama i opštini doneti uštede, a nadamo se da će i Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko doneti zaradu od prodaje reciklabilnih materijala, kazao je Pantović.

U težnji da uspostave primarnu selekciju otpada, poboljšaju postojeći sistem upravljanja otpadom i doprinesu uštedi deponijskog prostora i zaštiti životne sredine, projektom ODVAJAMO projektom ODVAJAMO i programom EISP 2, KJP Zlatibor je dobio autosmećaru kapaciteta 16 m3, blizu 5 940 kanti plave boje od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog  otpada, 40 žutih kontejnera za sakupljanje stakla i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.


Programski menadžer za zaštitu životne sredine Evropske unije Antoan Avinjon tokom posete Čajetini početkom avgusta je ukazao da će, uz građane iz još 16 lokalnih samouprava koji će dobiti opremu posredstvom projekta Odvajamo, i meštani Čajetine biti u prilici da budu pioniri razdvajanja otpada na mestu nastanka u Republici Srbiji.

  • Na način da ćete reciklabilne komponente stavljati u plavu kantu, ambalažno staklo u žutu, a biorazgradivi otpad u zelenu kantu kako bi se one mogle ponuditi na tržištu sekundarnih sirovina i od njih zaraditi umesto da se odlože i zatrpaju na deponiju zato što je deponovanje otpada najskuplji način upravljanja otpadom, ukazao je Antoan Avinjon.


U okviru francusko-srpske platforme za saradnju na izazovima održivog grada u borbi za zaštitu životne sredine, Ambasada Francuske u Srbiji je 12. oktobra nagradila Opštinu Čajetina i Grad Užice na konkursu Ekoopština za održivo upravljanje otpadom.

Za razliku od Užica kojem je krajem 2020. godine istekao Lokalni plan upravljanja otpadom, opština Čajetina i KJP Zlatibor se vode usvojenim Lokalnim planom upravljanja otpadom 2019. do 2028. godine i Odlukom o upravljanju otpadom koja propisuje obaveze i prava svih u tom procesu.

  • Verujte, to je preduslov za bilo šta drugo, istakla je Blagojević.

Poseban izazov biće Zlatibor gde bi od proleća trebalo da dele opremu domaćinstvima i stambenim zajednicama, dok su za otpad iz ugostiteljskih objekata uredili ukupno pet reciklažnih ostrva.

Na proleće najavljuju i da će biti otvoreno reciklažno dvorište pored puta za Semegnjevo u neposrednoj blizini pretovarne stanice na Zlatiboru i novog poslovnog objekta KJP Zlatibor koji će od nove godine prvi put okupljati svih 165 zaposlenih, sa mehanizacijom i opremom  tog javno komunalnog preduzeća.

Do nove godine čajetinski KJP Zlatibor očekuje isporuku kamiona sa prikolicom za abrol kontejnere. Direktor Srđan Pantović je pojasnio za Radio Lunu da su odlučili da ih nabave kako bi to javno komunalno preduzeće odvozilo komunalni otpad u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu, što i sada često čine svojim vozilima umesto užičkog JKP Duboko koji je za to zadužen.

Prema ranijim navodima iz JKP Duboko, uslugu transporta su remetili povremeni kvarovi opreme i mehanizacije i češća odsustva radnika zbog bolovanja, saobraćajni zastoji zbog radova i gužvi na putevima okruga.

  • Realno imamo problem sa odvozom komunalnog otpada. JKP Duboko vrlo često ne stigne da taj otpad odveze na vreme, prosto, imaju probleme u funkcionisanju i onda smo odlučili da sami nabavimo kamion i preuzmemo na sebe odvoz otpada na regionalnu deponiju Duboko, kazao je Pantović.

Celo preduzeće na jednom mestu od nove godine(AUDIO)

Rukovodilac službe za komunalne poslove KJP Zlatibor Vera Blagojević za Radio Lunu je nedavno navela da je Opština Čajetina izdvojila novac za nabavku kamiona za transport otpada.

  • Pribavljena su i dva abrol kontejnera za transport otpada. Zaista razumevajući sve probleme koje regionalna deponija Duboko ima, ne možemo sebi da dopustimo tokom sezone na Zlatiboru da ne znamo šta ćemo sa otpadom. Nama je najveći trošak vreme, jer jednom kamionu autosmećaru je potrebno više od sat vremena da ode u Užice i da se vrati, a upravo je to vreme koje gubi na Zlatiboru da sakupi otpad jer naše smećare se vraćaju po tri, četiri puta da istovaraju otpad u sezonskim periodima, predočila je sagovornica Radio Lune pred nastupajuću zimnsku turističku sezonu.

KJP Zlatibor organizovano prikuplja komunalni otpad sa područja cele opštine Čajetina.

  • Trenutno komunalna služba KJP Zlatibor raspolaže sa sedam kamiona od čega je pet u redovnoj upotrebi dok dva služe za zamenu, dodala je rukovodilac komunalne službe KJP Zlatibor.

Više od 7 216 tona otpada sa teritorije Čajetine je dopremljeno za prvih devet meseci ove godine u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu.

Najveće količine otpada, oko 1 068 tona, sakupljene su na području Čajetine u avgustu 2022. godine, u toku turističke sezone kada značajno poraste broj ljudi na Zlatiboru, najposećenijoj planini Srbije.

Približno iste količine otpada, 1 033 tone, dopremili su iz Čajetine u Duboko avgusta prošle godine, a ukupno 8 853 tona 2021. godine.

Foto screenshot Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, društva kapitala i drugih oblika organizovanja na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, a čiji je osnivač grad Užice za period od 01.01.-30.09.2022. godine

Podaci JKP Duboko od 2019. godine ukazuju da rastu godišnje količine otpada koji iz Čajetine stiže u Regionalni centar za upravljanje otpadom u Užicu.

Foto screenshot izveštaja o poslovanju JKP Duboko Užice za 2021. godinu

Sa porastom godina, opadale su količine primarno selektovanog otpada u Čajetini, sa oko 19 tona 2018. na oko osam tona 2021. godine, kada su i odustali od prethodnog sistema uz odluku da pristupe promenama.

Foto screenshot izveštaja o poslovanju JKP Duboko Užice za 2021. godinu

Prema Izveštaju o poslovanju JKP Duboko za 2021. godinu, koji je usvojen na 19. skupštinskoj sednici Užica, Čajetina je prošle godine na regionalnu sanitarnu deponiju poslala 8,68 tona primarno selektovanog otpada kojeg je JKP Duboko, posle ulazne kontrole, u potpunosti priznalo.

Foto screenshot izveštaja o poslovanju JKP Duboko Užice za 2021. godinu

Posle Čačka i Užica, opština Čajetina je treća na listi devet lokalnih samouprava u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu po količinama prikupljenog otpada kojeg poslednjih godina dopremaju do regionalne deponije u Užicu.

U RCUO Duboko je stiglo više od 58 108 tona otpada sa teritorije Čajetine od 2011. do oktobra 2022. godine što je tu opštinu svrstalo na četvrto mesto po ukupnim količinama dopremljenog otpada iz lokalnih samouprava osnivača regionalnog centra.

Na brdu udaljenom četiri kilometra od gradskog trga u Užicu, na regionalnoj sanitarnoj deponiji deponuju oko 90 odsto ukupnih količina otpada iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

  • Telo deponije je u potpunosti popunjeno, napominjali su više puta u dokumentima iz Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko, a da mesta nema i da su projektovani kapaciteti deponije popunjeni potvrdio je više puta i vršilac dužnosti direktora Momir Milovanović.

Do proširenja deponijskog prostora, otpad u RCUO Duboko odlažu iznad dozvoljenih projektovanih kvota na telu deponije.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
56 %
1.7kmh
47 %
Pon
0 °
Uto
8 °
Sre
5 °
Čet
2 °
Pet
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime